In ontwikkelingslanden missen miljoenen meisjes en vrouwen jaarlijks zo’n 50 dagen school of werk omdat ze zich geen maandverband kunnen veroorloven. Bij elkaar opgeteld zo’n 5 jaar van hun leven. In Rwanda komt 36% van het schoolverzuim van meisjes door een gebrek aan sanitaire middelen. A-merken zijn voor hen onbetaalbaar en goedkope alternatieven zijn er niet. De oude lappen, boombast en modder buiten beschouwing gelaten; die materialen lekken namelijk al snel door en zijn bij gebrek aan schoon water alles behalve hygiënisch.
Maandverband van bananenvezels
Elizabeth Scharpf – die als Harvard-studente tijdens een stage bij de Wereldbank met het probleem in aanraking kwam – begon in Rwanda SHE (Sustainable Health Enterprise). Een non-profit organisatie die vrouwen de mogelijkheid biedt een bedrijfje in maandverband op te zetten. Alles wat nodig is: een machine, wat elektriciteit en lokale bananenvezels. Met elk door vrouwen geleid bedrijfje waar SHE in investeert, worden zo’n 100 banen gecreëerd en krijgen 100.000 vrouwen toegang tot betaalbaar maandverband. Dat is goed voor de vrouwen zelf, hun familie en de hele economie. Sympathiek initiatief? Doneer 28 dollar. Zodat het leven van miljoenen vrouwen niet elke 28 dagen noodgedwongen stopt.
Foto’s: SHE.
Lees ook:
Ondertussen in Nepal
Let’s face it, Period!
Wereldmeisjesdag
Period! is een onafhankelijk, online magazine over de menstruatiecyclus. De informatie op Period! vervangt geen medisch consult. Raadpleeg bij medische klachten altijd een arts. In redactionele artikelen kom je soms affiliatielinks tegen. Gesponsorde samenwerkingen vind je in de categorie Spotlight. Heb je vragen? Kijk dan even op onze contactpagina.