Er zijn vrouwen die met een gerust hart een witte jeans dragen tijdens hun menstruatie. Maar een hele grote groep durft dit niet. Zo’n 20% van de vrouwen heeft namelijk last van hevig menstrueel bloedverlies (menorragie), blijkt uit cijfers op hevigbloedverlies.nl. In Nederland gaat het om maar liefst 500.000 vrouwen tussen de 35 en 55 jaar.
Bij menorragie is het bloedverlies zo hevig dat bijna elk uur van maandverband of tampon moet worden gewisseld. Vaak is dubbele bescherming nodig. Ook duurt de menstruatie vaak langer dan 7 dagen of is de cyclus korter dan 21 dagen. Wat de precieze oorzaak is, blijft in 60% van de gevallen onbekend. Stoppen met de pil kan een aanleiding zijn. Datzelfde geldt voor myomen of poliepen in de baarmoeder of hormoonschommelingen. De meeste vrouwen krijgen er pas na hun 35ste mee te maken.
Menorragie kan een stevige impact op je leven hebben. Lichamelijk (ijzertekort, vermoeidheid), psychisch (angst voor doorlekken) én sociaal (thuisblijven van werk, afspraken afzeggen). Het is misschien geen levensbedreigende aandoening, maar wel een lastige en om gezondheidsrisico’s uit te sluiten is het wél belangrijk om onderzoek te laten doen. Helaas beseffen nog te weinig vrouwen dat hevig bloedverlies een erkende medische aandoening is waarvoor eenvoudige oplossingen bestaan.
De website hevigbloedverlies.nl is een aanrader voor wie kampt met dit probleem. Op de site staan alle mogelijke oorzaken en symptomen overzichtelijk op een rij. Er staan ervaringsverhalen op, blogartikelen en tips over hoe je je kunt voorbereiden op een bezoek aan de (huis)arts. Er is een checklist waarmee je in kaart kunt brengen in hoeverre hevig bloedverlies je leven beïnvloedt. Ook handig: je kunt online een vraag stellen aan de gynaecoloog.
Uiteraard ontbreekt ook het overzicht van mogelijke oplossingen niet, met alle voor- en nadelen. Oplossingen zijn bijvoorbeeld hormoontherapie (de anticonceptiepil of een spiraaltje met hormoonafgifte) en dilatatie & curettage (een behandeling waarbij de bovenste laag van het baarmoederslijmvlies wordt weggeschraapt). De meest rigoureuze ingreep is een hysterectomie ofwel verwijdering van de baarmoeder.
Gelukkig zijn er ook mildere technieken, zoals verwijdering van het baarmoederslijmvlies met elektrische energie (Novasure). Deze eenmalige poliklinische behandeling die door het Amerikaanse bedrijf Hologic werd ontwikkeld, heeft als effect een normale of lichte menstruatie of zelfs helemaal geen menstruatie meer, minder kans op menstruatiepijn en pms-verschijnselen en meer energie. Doordat het baarmoederslijmvlies wordt verwijderd en niet de baarmoeder zelf, blijft de hormoonhuishouding hetzelfde, waardoor je niet vervroegd in de overgang raakt.
Weten welke oplossing voor jou het meest geschikt is? Kijk op www.hevigbloedverlies.nl
Period! is een onafhankelijk, online magazine over de menstruatiecyclus. De informatie op Period! vervangt geen medisch consult. Raadpleeg bij medische klachten altijd een arts. In redactionele artikelen kom je soms affiliatielinks tegen. Gesponsorde samenwerkingen vind je in de categorie Spotlight. Heb je vragen? Kijk dan even op onze contactpagina.