Over sommige gezondheidsproblemen heb je het liever niet. Denk aan myomen in de baarmoeder (beter bekend als ‘vleesbomen’). Terwijl tot 80% van de vrouwen in de vruchtbare leeftijd ermee te maken krijgt. Baarmoedermyomen of fibromen zijn goedaardige gezellen in of aan de baarmoederwand. Myomen zijn soms zo piepklein als een druivenpit en soms zo groot als een grapefruit.
Een vleesboom kan in de baarmoederwand of baarmoederholte zitten, maar ook aan de buitenzijde van de baarmoeder. Ze worden ingedeeld op basis van locatie en formaat. Gevaarlijk zijn ze zelden. De kans dat myomen kwaadaardig worden is 1 op de 10.000. Wel kunnen ze allerlei vervelende klachten geven, zoals hevig menstrueel bloedverlies (HMB of menorragie), tussentijdse menstruatiebloedingen (spotting) en menstruatiepijn. Ook pijn in de onderbuik, pijn bij het vrijen, druk op de blaas en darmen, vaker moeten plassen, bloedarmoede en vermoeidheid (al dan niet door ijzertekort) komen voor.
Zwarte vrouwen hebben er vaker last van
Waardoor myomen precies ontstaan is niet helemaal duidelijk. Vrouwelijke geslachtshormonen spelen een rol. Om die reden worden myomen na de menopauze vanzelf kleiner. Ook genen zijn van invloed. Zwarte vrouwen hebben er namelijk vaker last van. Als je moeder of zus myomen hebben, is de kans daar dat je er zelf ook mee te maken krijgt. Je hoeft er niets van te merken dat je myomen hebt. Deze zullen niet altijd klachten geven. Met beleid afwachten tot de menopauze een feit is, is voor sommigen dus een optie.
Een operatie is lang niet altijd nodig
Heb je er wel last van, dan is het uiteraard handig om in te grijpen. Dat kan op verschillende manieren. Te beginnen met medicatie of hormoontherapie (de anticonceptiepil of een spiraaltje met hormoonafgifte). Medicatie is uiteraard een tijdelijke oplossing. Er zijn ook technieken om myomen zonder ‘snijden’ te verwijderen. Bijvoorbeeld door ze weg te happen met een klein apparaatje dat vaginaal wordt ingebracht (MyoSure-methode); een behandeling die meestal poliklinisch wordt uitgevoerd onder plaatselijke verdoving. Deze methode is geschikt voor vrouwen met een kinderwens, na de behandeling kun je namelijk nog gewoon zwanger worden. Dat is uiteraard anders bij hysterectomie, de meest rigoureuze behandelmethode bij baarmoederproblemen.
Juli = Fibroid Awareness Month
Om meer aandacht te vragen voor een veel voorkomende aandoening waarover nog te veel veel onduidelijkheid is, is juli uitgeroepen tot Fibroid Awareness Month (fibroid is de Engelse term voor myoom). Op 1 juli is het – in Amerika althans – National Wear White Day. Door witte kleding te dragen (een kleur die je normaal gesproken liever vermijdt als je hevige of tussentijdse bloedingen hebt) kun je vrouwen die last hebben van myomen een hart onder de riem steken. Op social media kun je de campagne supporten met de hashtag #wecanwearwhite.
LAATSTE UPDATE: 6-7-2023
Foto: Shutterstock.
Period! is een onafhankelijk, online magazine over de menstruatiecyclus. De informatie op Period! vervangt geen medisch consult. Raadpleeg bij medische klachten altijd een arts. In redactionele artikelen kom je soms affiliatielinks tegen. Gesponsorde samenwerkingen vind je in de categorie Spotlight. Heb je vragen? Kijk dan even op onze contactpagina.
Lees ook:
Buikpijn door endometriose
Niet meer ongesteld
Te weinig: kan dat ook?
Wanneer is veel teveel?
En toen ging het mis