Brillen, huizen, telefoons, stofzuigers: in alles zit een computer. Maar onze menstruatie gaan we nog altijd te lijf met hulpmiddelen die weinig anders kunnen dan opvangen of absorberen. Wordt het geen tijd voor een smart tampon?
In ‘The Future of Periods Will Be High-Tech, Messy, and Might Involve Jellyfish’ op Vice zet de Amerikaanse blogger/journalist Tori Telfer de vier belangrijkste hulpmiddelen op een rij waarmee we onze menstruatie al deccenia lang in goede banen proberen te leiden: tampons, maandverband, menstruatiecups en speciale menstruatieslips. Ze had er nog sponsjes aan toe kunnen voegen, maar dat zijn in feite zachte tampons. En wasbaar maandverband is gewoon maandverband.
Telfer komt tot de onvermijdelijke conclusie: het perfecte product bestaat nog altijd niet. ‘Maandverband is te groot, ondergoed lekt, tampons zijn vaak angstaanjagend synthetisch en cups hebben een jakkie-factor die we maar niet kunnen uitgummen.’ Tuurlijk, soms doet iemand zijn best het wiel uit te vinden, maar meestal wordt hetzelfde wiel dan opnieuw uitgevonden. ‘Een patentaanvraag uit 2001 voor een gecoate tamponapplicator leek veelbelovend, tot ontdekt dat dit soort applicators kwamen en gingen in de seventies.’ En ook de als ‘nieuw’ gelanceerde katoenen tampons zijn in feite een stap terug in de tijd. ‘De allereerste commercieel geproduceerde tampon was al van katoen.’
Middeleeuwen
Staan we nu eindelijk aan de vooravond van een nieuw tijdperk, waarin de ontwikkeling van menstruatie technologie een inhaalslag maakt, vraagt Telfer zich af. ’Of blijft de vrouwelijke hygiëne ook de komende eeuwen steken in de middeleeuwen?’ Vijf jaar geleden vroeg Kevin B. Larkin al patent aan voor een tampon monitoring systeem dat in verbinding staat met je mobiel. Deze geeft dan een seintje als het tijd is om te verschonen, maar slaat ook andere informatie op over de cyclus en mate van bloedverlies; data die bijvoorbeeld met artsen gedeeld kan worden. Anno 2015 ligt deze wondertampon nog steeds niet in het schap. Duidelijk is wel dat de tampon voor meer dingen kan worden ingezet dan voor absorptie.
Telfer wijst op een rapport van Global Industry Analysts, waaruit blijkt dat grote spelers op de markt zich daar eveneens van bewust zijn. Tampons zouden de pH-waarde van de vagina kunnen monitoren en baarmoederkanker kunnen opsporen. Er is al een oplosbare tampon ontwikkeld die bescherming kan bieden tegen een HIV-besmetting, al absorbeert deze geen bloed. Dat je een tampon voor meer zaken in kunt zetten dan de gebruikelijke, is geen gekke gedachte. ‘Je draagt ze toch al. Dan kunnen ze net zo goed iets extra’s voor je doen.’
Lees het hele artikel op Vice.com.
Lees ook:
Tampons van kwallen
Sms van je smartcup