Inspiratie nodig voor de feestdagen? Cadeautips misschien? Dingen om in een klein gezelschap of helemaal alleen te doen? Het kan dit jaar een extra uitdaging zijn om de feestdagen een beetje gezellig door te komen. Daarom: let the games begin. Period!
The Period Game
Een beurt begint met een draai aan een van de twee eierstokken. Valt er een rode knikker uit, dan ben je ongesteld en kan het spel beginnen. Daniela Gilsanz en Ryan Murphy ontwikkelden bij wijze van studieproject voor de Amerikaanse Rhode Island School of Design een fantastisch bordspel. The Period Game onderwijst letterlijk spelenderwijs over puberteit en menstruatie. Kom je op het PMS-vak? Zet dan je ‘neem een warm bad’-kaart in. Maar let op: wie de ‘oeps, je lekt-kaart’ trekt, moet naar het equivalent van de Monopoly-gevangenis: de schooldokter. The Period Game werd bekroond met een Red Dot design Award (hoe toepasselijk) en heeft inmiddels zelfs een plekje verworven in de winkel van het Museum of Modern Art (MoMa) in New York.
Oh Woman
Een spel voor iedereen die meer wil weten over vrouwenlichamen en menstruatiecycli. Oh Woman maakt spelenderwijs gehakt van menstruatiemythes en misverstanden. Bijvoorbeeld: nee, een vulva is niet hetzelfde als een vagina. Stephanie Renz en Tania Hernández van de Duitse designstudio What The Fish tekenden voor het design. Als de crowdfunding campagne succesvol is, wordt het spel in 2021 in productie genomen. Een deel van de opbrengst is bestemd voor het tegengaan van menstruatiearmoede is de belofte. Meer informatie hier.
Yoni Matrix
Dit bordspel leert je alles wat je moet weten over het vrouwelijk voortplantingssysteem, liefde en seksualiteit. Afgezien daarvan is het een geweldige gespreksstarter. In ronde 1 leer je van alles wat je eigenlijk al zou moeten weten over je yoni (sanskriet voor vagina). In ronde 2 deel je je mening en ervaringen over seksualiteit met de andere spelers, aan de hand van verschillende themakaarten. De Yoni Matrix is ontworpen door een van de founders van de Amsterdamse seksshop Mail & Female – bekend van hun vrouwvriendelijke speelgoedcollecties en Love Academy workshops. Bestel het spel hier.
Liever in je eentje spelen?
Tampon Run
Vergeet Candy Crush. Speel Tampon Run! Bedenkers Sophie Houser en Andrea Gonzales wilden met hun game menstruatieschaamte elimineren. ‘Geweren en geweld zijn minder een taboe in de samenleving dan tampons en menstruatie. Belachelijk.’ In plaats van met een vuurwapen is het dus de bedoeling dat je je tegenstanders (kleine mannetjes met rode baseball caps) met tampons uitschakelt. En zo help je Luna de wereld te bevrijden van menstruatiehaters. Zorg er wel voor dat de tamponvoorraad wordt aangevuld. Anders is het natuurlijk game over. Inmiddels is de verbeterde IOS-versie gratis te downloaden in de iTunes Store.
Toni The Tampon
Hoe maak je kinderen al vroeg vertrouwd met producten als een menstruatiecup of een tampon? Nou, je maakt er stripfiguren van. Toni the Tampon is het geesteskind van de Amerikaanse menstruatieactivist Cass Clemmer. Als transman heeft ‘The Period Prince’ namelijk een ingewikkelde relatie met het onderwerp. Het kleurboek omvat 20 kleurplaten van Toni de Tampon, Marina de Menstruatiecup, Sebastian het Sponsje en Patrice het Maandverbandje, die avonturen beleven in de ruimte, in de oceaan, in het Wilde Westen enzovoort. Benieuwd hoe een skateboardende menstruatiecup of een astronautentampon eruit zien? Dit grappige en educatieve kleurboek is je kans. Het perfecte cadeautje voor jonge meiden (en jongens). Bestellen kan via Amazon.
Period Coloring book
De Canadese gezondheidscoach Andrea Yip bedacht het Period Coloring Book. Inderdaad: een archetype kleurboek, maar dan met maandverbandjes, menstruatieslips en meiden in ondergoed. Tekeningen die je met alle kleuren van de regenboog kunt inkleuren. Te beginnen met 50 tinten rood. Je vindt het boek onder meer bij Etsy.
Meer shopping? Kijk hier
Period! is een onafhankelijk, online magazine over de menstruatiecyclus. De informatie op Period! vervangt geen medisch consult. Raadpleeg bij medische klachten altijd een arts. In redactionele artikelen kom je soms affiliatielinks tegen. Gesponsorde samenwerkingen vind je in de categorie Spotlight. Heb je vragen? Kijk dan even op onze contactpagina.