‘Een gezonde vagina ruikt niet naar roosjes,’ zei seksuoloog Goedele Liekens eens. Klopt helemaal. De geur is eerder wat zurig of zelfs visachtig en tijdens de menstruatie soms ook metaalachtig. Dat heeft meestal niks te maken met een slechte hygiëne, maar komt door de bacteriën en schimmels die van nature in de vagina voorkomen. Is de balans verstoord, dan kunnen nare geurtjes ontstaan. Tijdens de menstruatie is de geur sowieso wat sterker. Menstruatiebloed is reukloos, maar gaat ruiken als het in aanraking komt met zuurstof.
Wat je kunt doen?
- Trim of verwijder je schaamhaar. Bloed en zweet blijven daarin namelijk plakken.
- Gebruik inwendige producten als menstruatiecups, sponsjes of tampons en vervang deze regelmatig. Bloed kan dan niet in aanraking komen met zuurstof, waardoor geurtjes worden voorkomen.
- Was de ‘schaamstreek’ geregeld met lauw water, bij voorkeur na elk toiletbezoek. De binnenkant van de vagina is zelfreinigend.
- Gebruik geen zeep. Dat tast de natuurlijke zuurgraad aan en werkt luchtjes juist in de hand.
- Draag schoon ondergoed. Vervang je slip als je bent doorgelekt.
- Vermijd broeierige, synthetische en te strakke kleding. Ook door inlegkruisjes stijgt de temperatuur en neemt de vochtigheidsgraad toe.
Is de geur echt onaangenaam dan is er misschien sprake van een infectie. Bij bacteriële vaginose is de natuurlijke pH-waarde verstoord doordat het aantal melkzuurbacteriën is afgenomen. ‘Slechte’ bacteriën krijgen dan de overhand. Gevolg: vieze luchtjes en afscheiding. Een andere bekende infectie is de Candida-schimmelinfectie, met jeuk, roodheid, een branderig gevoel en brokkelige afscheiding als symptomen. Hoe deze precies ontstaan is onduidelijk. Al staat vast dat aanleg (gevoeligheid voor bijvoorbeeld eczeem), een verzwakt immuunsysteem, gebruik van medicatie en ook menstruatie het risico vergroten. Vaginale infecties zijn geen seksueel overdraagbare aandoeningen en meestal gaan ze vanzelf over. Ga bij twijfel naar de huisarts voor een uitstrijkje.
NB In de rubriek Gezondheid in de Volkskrant van 10-11-2014 wordt melding gemaakt van een Amerikaans wetenschappelijk onderzoek onder 3.600 vrouwen. Daaruit blijkt dat het dragen van inlegkruisjes de schimmel- en bacterieflora niet aantast en de kans op bacteriële vaginose dus niet vergroot.
Period! is een onafhankelijk, online magazine over de menstruatiecyclus. De informatie op Period! vervangt geen medisch consult. Raadpleeg bij medische klachten altijd een arts. In redactionele artikelen kom je soms affiliatielinks tegen. Gesponsorde samenwerkingen vind je in de categorie Spotlight. Heb je vragen? Kijk dan even op onze contactpagina.
Lees ook:
To wash or not to wash
7 Tips voor een happy vagina
En tot slot
5 Redenen om je wel te schamen
november 23, 2014 at 9:24 am
Hallo ,
Ik heb last van geurtjes wat moet ik doen maar ik gebruik geen tampons xx
november 24, 2014 at 9:34 am
Hallo anoniem,
Als je niets hebt aan de andere tips uit het artikel en als de geurtjes hinderlijk zijn, is het handig om toch even contact met de huisarts op te nemen.
Groet van de Period!-redactie!