Zouden jongens en mannen niet iets over ongesteldheid moeten leren? Zeker in landen waar vrouwen als minderwaardig worden gezien tijdens hun menstruatie?
Waar zijn al die meisjes gebleven?
In sommige landen (zoals India en Bangladesh) is menstruatie zo’n groot taboe dat zelfs meiden er niets over leren. Misschien horen ze het van een oudere zus of vertelt hun moeder er wat over. Maar het komt ook voor dat ze van niets weten tot ze op een dag wat bloed in hun onderbroek vinden en denken dat ze een ernstige ziekte hebben. Wat betreft de jongens, die snappen er natuurlijk helemaal niets van. Ze leren alleen dat meiden elke maand een week lang onrein zijn en dus niet naar school kunnen.
Het is een beetje bloed, get over it!
Het onderwerp bespreekbaar maken is, vooral in ontwikkelingslanden, een goede stap in de richting naar gelijkheid tussen mannen en vrouwen. Want als het fenomeen menstruatie wordt uitgelegd, er schone toiletten beschikbaar zijn en doorlekken niet als het einde van de wereld wordt beschouwd, dan zouden meer meiden naar school kunnen tijdens hun ongesteldheid. Ze zouden meer kans hebben op een goede baan, de hele maand kunnen werken, en dus meer verdienen. En jongens en mannen zouden weten dat vrouwen niet onrein, raar, zwak of vies zijn, maar dat ze met een maandelijks ongemak kampen dat in dienst staat van de voortplanting. En dat ze daar hun eigen leven en dat van hun kinderen aan danken. Period!
Lees ook:
Man-struatie (1)
Hebben mannen ook een cyclus?
Period! is een onafhankelijk, online magazine over de menstruatiecyclus. De informatie op Period! vervangt geen medisch consult. Raadpleeg bij medische klachten altijd een arts. In redactionele artikelen kom je soms affiliatielinks tegen. Gesponsorde samenwerkingen vind je in de categorie Spotlight. Heb je vragen? Kijk dan even op onze contactpagina.
Foto: wecometolearn via Flickr.