IMS als mannelijke tegenhanger van PMS? De Amerikaanse psychotherapeut Jed Diamond schreef een bestseller over het Irritable Male Syndrome (IMS). Na een andere bestseller over de mannelijke overgang.
De term IMS werd geïntroduceerd door dr. Gerald Lincoln van het Medical Research Council’s Human Reproductive Sciences Unit in Schotland. Lincoln stelde het syndroom eerst bij schapen vast. In het najaar, als het testosteronniveau laag is, worden rammen nerveus en moody, zo ontdekte hij. Mannen zijn natuurlijk geen schapen, maar hetzelfde principe gaat voor hen op als het testosteronniveau daalt. Volgens Jed Diamond zijn de symptomen van IMS vergelijkbaar met die van PMS, want stemmingswisselingen, prikkelbaarheid en woede-uitbarstingen zijn het gevolg. Eerlijk is eerlijk: in wetenschappelijke kringen staat men nogal sceptisch tegenover IMS.
Mannelijke overgang
Hoe zit het dan met de vermeende mannelijke overgang? Bestaat die wel? Mannen krijgen inderdaad te maken met een daling van de testosteronproductie: vanaf het 30ste levensjaar met 1 tot 1,5 procent per jaar. Bij vrouwen daalt de oestrogeenproductie in razend tempo: met wel 80 procent in enkele jaren, een abrupte hormonale verandering die nogal wat overgangsklachten veroorzaakt. Als mannen klachten krijgen die op vrouwelijke overgangsklachten lijken, dan heeft dat vaak te maken met leefstijl. Overgewicht en diabetes zijn bijvoorbeeld risicofactoren. Bij mannen met het zogenaamde metabool syndroom is de kans op testosterontekort zelfs 50 procent.
Wat ‘mannelijke overgang’ wordt genoemd, heet in de medische wereld late-onset hypogonadism (LOH) of testosteron deficiëntie syndroom (TDS). Ongeveer 6 procent van de mannen heeft rond het 60ste levensjaar een niet-aangeboren tekort aan testosteron. Ze kunnen dan last hebben van een verminderd libido en erectiestoornissen. Ook neerslachtigheid, stemmingswisselingen, slaapstoornissen, botontkalking, afname van de spierkracht, opvliegers (!) en vermoeidheid komen voor.
Vrouwen kunnen de overgang niet ontlopen, al rennen ze nog zo hard. Bij mannen is LOH omkeerbaar door een verandering van levensstijl (lees: afvallen) of door de toediening van medisch testosteron. Lang verhaal kort: de mannelijke overgang bestaat niet écht. En de synoniemen andropauze of penopauze dekken de lading al helemaal niet. Andro betekent man en pauze staat voor stop, maar de andropauze maakt uiteraard geen einde aan het man zijn. De populaire aanduiding penopauze lijkt om dezelfde reden al helemaal slecht gekozen.
Boeken van Jed Diamond zijn te vinden op Bol.com.
Period! is een onafhankelijk, online magazine over de menstruatiecyclus. De informatie op Period! vervangt geen medisch consult. Raadpleeg bij medische klachten altijd een arts. In redactionele artikelen kom je soms affiliatielinks tegen. Gesponsorde samenwerkingen vind je in de categorie Spotlight. Heb je vragen? Kijk dan even op onze contactpagina.
Foto: Shutterstock.
Lees ook:
Menstruatie-alarm voor de man
If men could menstruate
Manverband
[