Het onderwerp menstruatie + taboe staat volop in the picture. Period! zet de beste bewustwordingsacties op een rijtje. Deze week: een top drie van sporters.
1 Uta Pippig bij de Boston Marathon (1996)
Als je een marathon probeert te winnen, wil je natuurlijk geen kostbare tijd verliezen door het verwisselen van je tampon. De Duitse atlete Uta Pippig was ongesteld – en had last van diarree – toen ze de Boston Marathon won in 1996. Ze ging over de finish met bloed op haar benen. ‘Ik had wat problemen met mijn ongesteldheid,’ zei Pippig, die tijdens de race nog twijfelde of ze zou stoppen vanwege de pijn en krampen.
De reacties: aan het menstruatiebloed werd vreemd genoeg vrijwel geen aandacht besteed. Op live televisie wisten de mannelijke commentatoren niet wat ze moesten zeggen en had de vrouwelijke commentator Katherine Switzer het alleen over de diarree: ‘Het gebeurt. Je maakt je er gewoon geen zorgen over. Je moet een race rennen.’ Naderhand verwezen de media naar Pippig’s menstruatie met woorden als ‘lichamelijke problemen’, ‘vrouwenzaken’, ‘kramp’ en ‘buikpijn’.
2 Heather Watson bij de Australian Open (2015)
Ook zonder bloedvlekken op je witte tennisrokje te veroorzaken, kan menstruatie voor problemen zorgen. In het begin van 2015 verloor de Britse toptennisser Heather Watson in de eerste ronde van de Australian Open. Dit verlies was deels aan haar ongesteldheid te wijten. Zo vertelde ze BBC Sport dat ze zich duizelig, misselijk en rot voelde: ‘Ik denk dat het gewoon lag aan meidenzaken.’
De reacties: Watson’s openhartigheid zorgde ervoor dat ook andere sporters een boekje open deden over hun menstruatie. Tennisser Tara Moore gaf toe te hopen dat haar maandelijkse bloeding niet samen zou vallen met grote toernooien. Marathon wereldrecordhoudster Paula Radcliffe bekende dat ze ervoor zorgt dat ze tijdens een belangrijke race niet ongesteld is. Voormalig wereldkampioene zwemmen Libby Trickett vertelde de Australische media: ‘Het vreet een enorme hoeveelheid energie. Ook heb je tijdens het zwemmen vrij weinig kleding aan en dat maakt het nog meer tot een issue.’
3 Kiran Gandhi bij de London Marathon (2015)
Wat te doen als je net de avond voor je eerste marathon ongesteld wordt? Voor Kiran Gandhi was het een kwestie van ‘go with the flow’. Geen gedoe met maandverband of tampons, je hoeft je toch niet te schamen voor je ongesteldheid?! Door bloedend te rennen wilde Gandhi aandacht vragen voor vrouwen die geen toegang hebben tot sanitaire producten. Zoals ze op haar blog schrijft: ‘Als er iemand is waar de maatschappij niet mee kan f*cken, dan is het een marathonloper. Ik zou pijnstillers nemen, hopelijk niet te veel last hebben van krampen, het lekker laten bloeden en gewoon rennen.’ (Lees Gandhi’s hele verhaal hier in het Engels).
De reacties: Gandhi’s actie ging viral. Niet het feit dat ze 42km gerend had zonder te stoppen, maar dat ze dat menstruerend gedaan had en hierdoor een bloedvlek op haar kleding had, zorgde voor een hele hoop media-aandacht. De reacties op social media varieerden. Sommige mensen vonden haar ‘geweldig’ en ‘een inspiratie’, andere noemden het ‘vulgair’ en ‘onhygiënisch’. Volgens Gandhi bewees deze enorme ophef alleen maar hoe belangrijk haar boodschap is.
Zie ook: Menstruatie + taboe: (1) Filmfestivals, (2) Protestsongs, (4) Social Media Acties
Period! is een onafhankelijk, online magazine over de menstruatiecyclus. De informatie op Period! vervangt geen medisch consult. Raadpleeg bij medische klachten altijd een arts. In redactionele artikelen kom je soms affiliatielinks tegen. Gesponsorde samenwerkingen vind je in de categorie Spotlight. Heb je vragen? Kijk dan even op onze contactpagina.