Eeuwenlang hebben katholieke kerkvaders zich druk gemaakt over de vrouwelijke seksualiteit. De houding ten opzichte van vrouwen, met name rond de menstruatie, heeft dan ook een lange geschiedenis. Hoewel er tegenwoordig geen menstruatietaboes meer zijn in het Christendom, is in conservatieve kringen iets van de negatieve houding blijven hangen.
Het was Jezus die in het begin van het Christendom de toen geldende taboes doorbrak. Toen een vrouw die al twaalf jaar aan bloedvloeiingen leed hem aanraakte, werd Jezus niet onrein maar werd de vrouw genezen omwille van haar geloof. Ondanks dit werden menstruerende vrouwen toch als gevaarlijk beschouwd in vroege westerse culturen: vrouwen mochten eeuwenlang geen heilige voorwerpen aanraken, geen heilige gewaden dragen en niet preken.
Onrein
Menstruatiebloed was de voornaamste reden dat vrouwen als onrein beschouwd werden en dus geen hoge posities in het Christendom konden innemen. Het Corpus Iuris Canonici (1234-1916) verbood menstruerende vrouwen de communie te ontvangen. In 1917 was er geen sprake meer van een specifiek menstruele beperking, maar legde de Codex Iuris Canonici zware beperkingen op aan alle vrouwen en meisjes. Pas in 1983 zijn veel van deze verbodsbepalingen tegen vrouwen opgeheven door de katholieke kerk.
In het moderne Christendom zijn er geen beperkingen rond de menstruatie, behalve in conservatieve, orthodoxe delen van de rooms-katholieke en protestantse kerk. Sommige katholieken geloven dat ongestelde vrouwen geen seks horen te hebben. Bij Russisch orthodoxe christenen, een van de groeperingen waarbij vrouwen niet ter communie mogen gaan als ze ongesteld zijn, geloven ze dat een blik van een menstruerende vrouw de weersomstandigheden negatief kan beïnvloeden.
Period! is een onafhankelijk, online magazine over de menstruatiecyclus. De informatie op Period! vervangt geen medisch consult. Raadpleeg bij medische klachten altijd een arts. In redactionele artikelen kom je soms affiliatielinks tegen. Gesponsorde samenwerkingen vind je in de categorie Spotlight. Heb je vragen? Kijk dan even op onze contactpagina.
Lees ook:
Menstruatie en het Jodendom
Menstruatie en de Islam
Menstruatie en het Boeddhisme
Menstruatie en Hindoeisme