Menstruatie doet pijn. Die krampen worden veroorzaakt door het samentrekken van de baarmoeder om het slijmvlies af te stoten. PMS-verschijnselen zijn ook geen pretje: buikkramp, rugpijn en gevoelige borsten, om nog maar niet te spreken over stemmingswisselingen en een opgeblazen gevoel. Ongeveer 80% van de vrouwen heeft er last van. Maar waardoor worden premenstruele klachten veroorzaakt en hoe zijn ze het beste te behandelen? Onderzoekers van de Amerikaanse California Davis University zijn erachter gekomen. Lang verhaal kort: PMS wordt veroorzaakt door ontstekingen.
Tijdens het onderzoek bestudeerden de wetenschappers een raciaal diverse groep van 3.302 Amerikaanse vrouwen van middelbare leeftijd. Bij bijna alle deelneemsters waren de PMS-symptomen positief gelinkt aan de aanwezigheid van C-reactief proteïne (CRP). CRP is een eiwit dat gebruikt wordt om ontstekingen vast te stellen; de hoeveelheid CRP in het bloed neemt sterk toe bij een infectie.
Lang verhaal kort: PMS wordt veroorzaakt door ontstekingen
De wetenschappers zelf leggen het als volgt uit: ‘In ons transversaal onderzoek was er een significante link tussen verhoogde hs-CRP (>3 mg/L), een acute-fase biomarker voor het meten van ontstekingen, en een toename van 26%–41% in de gerapporteerde premenstruele psychische klachten, buikkrampen/rugpijn, eetbuien/gewichtstoename/opgeblazen gevoel en gevoelige borsten, maar niet op hoofdpijn, met correctie voor verstorende variabelen.’
Het onderzoek (The association of inflammation with premenstrual symptoms) werd onlangs gepubliceerd in de Journal of Women’s Health. Auteurs Ellen B. Gold, Craig Wells en Marianne O’Neill Rasor van de Department of Public Health Sciences, School of Medicine, University of California Davis (USA) stellen dat voor elke premenstruele klacht meerdere factoren verantwoordelijk zijn en dat verder onderzoek nodig is. Opmerkelijk is dat één van de vijf onderzochte PMS-symptomen, premenstruele hoofdpijn, niet gerelateerd bleek te zijn aan hoge CRP levels.
Ongeveer 80% van de vrouwen heeft PMS-klachten. Toch is er nog niet veel onderzoek naar gedaan
Hoewel ongeveer 80% van de vrouwen last heeft van PMS en ongeveer de helft van de vrouwen hiervoor naar een dokter gaat of medicijnen neemt, is er niet veel onderzoek gedaan op dit gebied. Een reden hiervoor kan zijn dat menstruatie nog steeds een taboeonderwerp is. De meeste voorgaande studies over de mogelijke relatie tussen ontstekingen en premenstruele symptomen zijn slechts gedaan onder relatief kleine groepen deelneemsters, allemaal jonge blanke vrouwen.
De recente bevindingen hebben invloed op hoe vrouwen in de toekomst met PMS om kunnen gaan. Factoren die geassocieerd worden met ontstekingen, zoals roken en overgewicht, zouden vermeden moeten worden om psychische of lichamelijke PMS-klachten te vermijden. De onderzoeksresultaten hebben ook invloed op mogelijke medicatie. De volgende keer dat je last hebt van PMS-gerelateerde kramp of pijn, kies dan bijvoorbeeld een ontstekingsremmende pijnstiller zoals aspirine, ibuprofen of naproxen in plaats van een paracetamol zonder ontstekingsremmende werking
Lees ook:
Niet grappig: PMS
Anti PMS chocoladecake
Menstruele migraine: géén aanstelleritis
Foto: Shutterstock.
Period! is een onafhankelijk, online magazine over de menstruatiecyclus. De informatie op Period! vervangt geen medisch consult. Raadpleeg bij medische klachten altijd een arts. In redactionele artikelen kom je soms affiliatielinks tegen. Gesponsorde samenwerkingen vind je in de categorie Spotlight. Heb je vragen? Kijk dan even op onze contactpagina.