Onverklaarbare lust tot shoppen? Chagrijnig? Somber? Daar kun je kort voor de menstruatie eigenlijk niets aan doen.
Door promotieonderzoek van de Nijmeegse neurowetenschapper en psycholoog Lindsey Ossewaarde van de Radboud Universiteit staat vast dat vrouwen in die periode reageren op hun hormoonhuishouding die wat in de war is door de menstruatiecyclus. ‘Daardoor krijgen vrouwen kort voor de menstruatie ook meer zin in bijvoorbeeld shoppen, eten, seks en zelfs schoonmaken’, aldus Ossewaarde.
Enge filmpjes
De onderzoekster liet vrouwen in verschillende stadia van hun menstruatiecyclus naar enge filmpjes kijken en onderzocht hoe ze daarop reageerden. Dat deed ze door hun hersenen te bekijken met een MRI-scan, hun hartslag te meten en door ze een vragenlijst te laten invullen om hun gemoedstoestand te meten. Zo ontdekte ze dat ook fysiek aantoonbaar is dat vrouwen vlak voor hun menstruatie minder goed tegen stress kunnen.
Ossewaarde onderzocht alleen vrouwen die geen anticonceptiepil nemen, omdat die de natuurlijke hormoonhuishouding verstoort. ‘De schommelingen zijn te zien in de amygdala, een hersengebied dat de emoties reguleert. Ook in het beloningscentrum van de hersenen, waarmee je genot, geluk en bevrediging ervaart, zie je veranderingen.’ Volgens de onderzoekster is zo voor het eerst sluitend bewijs geleverd dat de ‘subjectieve’ klachten in aanloop naar de menstruatie geen onzin zijn.
Haar bevindingen kunnen van belang zijn voor patiënten die kampen met ernstige premenstruele klachten. ‘Vrouwen die elke maand ernstig ontregeld raken, kun je behandelen met hormoonmedicatie of antidepressiva die ingrijpen op de amygdala. Ook is stressbehandeling te overwegen door middel van psychotherapie’.
Gekneusde enkel
Die gevoeligheid voor stress kan zover gaan dat vrouwen tijdens hun maandelijkse periode en in de tweede week van hun cyclus meer kans hebben om zichzelf te verwonden. Je kent het misschien: je laat alles vallen, een bord breng je niet ongeschonden van de keuken naar de eettafel en ook je benen lijken alle kanten op te gaan. Onderzoekers van de Universiteit van Melbourne hebben aangetoond dat dit komt doordat in die twee periodes het oestrogeenniveau in het lichaam het hoogst is. Dit zou namelijk de elasticiteit van de achillespees vergroten. Dit blijkt uit twee studies van de Australische universiteit onder 78 vrouwen. Maar er is goed nieuws voor vrouwen die de pil slikken: de pil reguleert en vermindert namelijk de oestrogeentoevoer. Vrouwen aan de pil hebben dan ook minder kans op een blauwe knie of gekneusde enkel.
Lees ook:
Brekebeentjes opgepast
Ongesteldheid kun je horen
Steeds jonger ongesteld
Illustratie: Shutterstock.
Period! is een onafhankelijk, online magazine over de menstruatiecyclus. De informatie op Period! vervangt geen medisch consult. Raadpleeg bij medische klachten altijd een arts. In redactionele artikelen kom je soms affiliatielinks tegen. Gesponsorde samenwerkingen vind je in de categorie Spotlight. Heb je vragen? Kijk dan even op onze contactpagina.