‘Als de vrouw geen menstruatie meer heeft, wordt haar leven als afgedaan beschouwd,’ zei Egyptische gynaecologe, moslimfeministe, politiek activiste en schrijfster Nawal el Saadawi (1931-2021). ‘Men zegt dan dat ze de ‘Sin El Ya’as’ heeft bereikt, de leeftijd van de wanhoop of hopeloosheid.’
In de traditionele Arabische wereld vermindert de waarde van een vrouw naarmate ze ouder wordt. Haar leven is een stuk korter omdat het in die visie maar dertig jaar beslaat; tussen de 15 en 45 jaar, ofwel van haar eerste menstruatie tot de menopauze. Dat zijn de jaren dat ze in staat is kinderen te baren. Het huwelijk wordt in de islam beschouwd als noodzaak en seks als plicht. Op seksueel gebied is de vrouw onderworpen aan de man; hij mag haar te allen tijde benaderen, behalve natuurlijk tijdens de menstruatie. De echtgenoot mag in die periode het gedeelte tussen haar navel en knie niet zien of aanraken. Geestelijk leider Khomeini schreef ooit dat een man in dat geval een geit mag nemen.
Zuiverheid & goede zeden
Onwetendheid bij vrouwen wordt in de islamitische wereld vaak als een teken van eer, zuiverheid en goede zeden beschouwd. Vooral onwetendheid ten aanzien van het vrouwenlichaam. Vandaar dat Arabische meisjes vaak een schok krijgen als ze voor het eerst menstrueren. Een menstruerende vrouw mag niet veel volgens de islam. Zo is bidden en vasten verboden. Hetzelfde geldt voor seks. Maar – zo is de uitleg – dat is niet bedoeld als beperking, maar om het in die periode voor de vrouw gemakkelijker te maken. Wat mag wel? Allah prijzen en islamitische teksten bestuderen. De profeet Mohammed moedigde menstruerende vrouwen aan aanwezig te zijn bij feestelijke religieuze diensten. Wanneer de cyclus afgelopen is, moet de grote wassing (ghusl) plaatsvinden. Dezelfde wassing is verplicht na seks.
Van Nawal el Saadawi zijn verschillende boeken verschenen, zoals De Gesluierde Eva, Herinneringen van een Vrouwelijke Arts, De Val van de Imam en Vrouwengevangenis, over de tijd dat zij drie maanden zat opgesloten in een Egyptische gevangenis zonder proces.
Lees ook:
Ondertussen in Nepal
Wereldmeisjesdag
De vreemdste vooroordelen
Period! is een onafhankelijk, online magazine over de menstruatiecyclus. De informatie op Period! vervangt geen medisch consult. Raadpleeg bij medische klachten altijd een arts. In redactionele artikelen kom je soms affiliatielinks tegen. Gesponsorde samenwerkingen vind je in de categorie Spotlight. Heb je vragen? Kijk dan even op onze contactpagina.