Over menstruatie bestaan de vreemdste vormen van bijgeloof. In de meeste gevallen gaat het om een negatief beeld of taboe, maar er zijn ook culturen die menstruatiebloed associëren met positieve eigenschappen.
Eerst de positieve blik
De Cherokee indianen in de Verenigde Staten geloofden dat menstruatiebloed een bron van vrouwelijke kracht was en eventuele vijanden kon vernietigen.
Vrouwelijke Aboriginal artsen in Australië gebruiken lappen stof gedrenkt in menstruatiebloed bij het behandelen van wonden en kneuzingen. Zij geloven dat de wonden zo sneller genezen en littekens worden voorkomen.
In Slowakije worden ongestelde vrouwen en meisjes op een slee over de akkers voortgetrokken. Daar geloven ze dat menstruatiebloed de grond vruchtbaar maakt.
Een negatieve blik
In Nigeria moet je overal met je handen vanaf blijven als je ongesteld bent. Raakt een menstruerende vrouw een plant aan, dan gaat deze dood. Raakt ze melk aan, dan wordt deze zuur en raakt ze een spiegel aan, dan wordt deze dof.
In sommige delen van India geloven ze dat als een ongestelde vrouw een koe aanraakt, deze koe onvruchtbaar wordt.
In Kashmir (India) mogen ongestelde vrouwen geen water halen: dat brengt ongeluk. Ook het kijken naar hun spiegelbeeld in het water is verboden.
In bepaalde afgelegen gebieden in Nepal mogen vrouwen met niemand anders in contact komen tijdens hun menstruatie. Ze worden verbannen naar een hutje totdat hun ongesteldheid voorbij is.
In Bangladesh is zout of zuur eten verboden tijdens de menstruatie. Ook vis en eieren mag je niet eten als je ongesteld bent.
In sommige delen van Afghanistan geloven ze dat een vrouw die haar maandverband of tampons niet goed opruimt, de rest van haar leven continu ongesteld blijft.
In onder meer Frankrijk en België dacht men vroeger dat mayonaise niet door menstruerende vrouwen kon worden bereid, omdat deze dan zou schiften. In Italië dachten ze hetzelfde, maar dan over huisgemaakte tomatensaus.
Illustratie: Shutterstock.
Period! is een onafhankelijk, online magazine over de menstruatiecyclus. De informatie op Period! vervangt geen medisch consult. Raadpleeg bij medische klachten altijd een arts. In redactionele artikelen kom je soms affiliatielinks tegen. Gesponsorde samenwerkingen vind je in de categorie Spotlight. Heb je vragen? Kijk dan op onze contactpagina.
Lees ook:
Je zou maar ongesteld zijn in …
Let’s give a shit
Het rode taboe
Period! is een onafhankelijk, online magazine over de menstruatiecyclus. De informatie op Period! vervangt geen medisch consult. Raadpleeg bij medische klachten altijd een arts. In redactionele artikelen kom je soms affiliatielinks tegen. Gesponsorde samenwerkingen vind je in de categorie Spotlight. Heb je vragen? Kijk dan even op onze contactpagina.