De een voelt zich sterker. De ander heeft last van duizelingen en slikt pijnstillers. Uiteraard gaat de cyclus ook niet voorbij aan (top)sporters in witte outfits of badpakken. Menstruatie is een wereldwijd sporttaboe dat nog gevloerd moet worden.
Het Britse nationale hockeyteam stelde een lijst op met de data van hun menstruatiecycli. Zodat de coach daar rekening mee kon houden tijdens het trainingsprogramma. Opmerkelijk, maar uiterst effectief. De laatste tijd komen steeds meer (top)sporters openlijk uit voor hun menstruatieklachten, zoals de Chinese zwemster Fu Yuanhui tijdens de Olympische Spelen in Rio de Janeiro. Het Chinese team eindigde tijdens het estafettezwemmen als vierde. Hierop vertelde Fu dat ze zich zwak en moe voelde aangezien ze de avond daarvoor ongesteld geworden was. Ze verontschuldigde zich tegenover haar teamgenoten, maar werd zowel in haar thuisland China als internationaal gewaardeerd voor haar openheid.
Menstruatie beïnvloedde ook de prestaties van de opvallend snel uitgeschakelde Heather Watson tijdens Australian Open. Zelf begreep ze niet waarom ze tijdens de wedstrijd last had van duizelingen en bijna in tranen was. Tot ze in de kleedkamer ontdekte dat ze ongesteld was geworden. Ze reageerde later tegen de pers met de opmerking dat het een van die meisjesdingen is waar ze last van heeft. En kreeg veel bijval.
Zo vertelde Martina Navratilova tegen de BBC dat ze zelfs niet wilde autorijden vlak voordat ze ongesteld werd. Laat staan een tennispartij goed uitspelen. Het is een taboe, want niemand wil menstruatie als excuus voor een slechte prestatie opvoeren, maar het kan sporters enorm in de weg zitten. Ex-speelster Sabine Appelmans vertelde de media dat ze op bed moest gaan liggen vanwege de menstruatiepijn. De Britse tennisster Annabel Croft vond het vooral heel lief hoe Watson zich verontschuldigde. Zelf droeg ze tijdens haar carrière speciale menstruatieslips. Speelsters droegen vroeger verplicht minuscule witte tennisrokjes. De angst voor doorlekken bracht Croft en vriendin Carol Smillie er toe ‘lekvrij’ ondergoed op de markt te brengen: Diary Doll.
Maar niet iedereen ondervindt nadelige gevolgen van haar menstruatie. Zoals we eerder berichtten wilde wielrenner Leontien van Moorsel liever wél ongesteld zijn tijdens een wedstrijd, omdat haar pijngrens dan hoger lag. Maar zij is een hoge uitzondering. Vooralsnog zijn menstruatieklachten een nog niet gevloerd taboe in de sport.
Lees ook:
Liever wel ongesteld
Namaste
Anne Frank gecensureerd
Period! is een onafhankelijk, online magazine over de menstruatiecyclus. De informatie op Period! vervangt geen medisch consult. Raadpleeg bij medische klachten altijd een arts. In redactionele artikelen kom je soms affiliatielinks tegen. Gesponsorde samenwerkingen vind je in de categorie Spotlight. Heb je vragen? Kijk dan even op onze contactpagina.