Tijdens – elk jaar op 6 februari – wordt aandacht gevraagd voor deze schending van de mensenrechten. Initiatieven overal ter wereld moeten de discussie aanzwengelen over deze gruwelijke traditie, waarbij de clitoris wordt verwijderd en soms ook de schaamlippen voor een deel worden weggesneden. Soms wordt de vulva vrijwel volledig dichtgenaaid en blijft er alleen een klein gaatje over om te urineren en menstrueren.
Genitale verminking kan een breed scala aan lichamelijke en psychische klachten geven. Te beginnen met complicaties door de ingreep zelf, zoals pijn, bloedingen, infecties door gebrekkige hygiëne. En op de langere termijn: problemen met menstrueren en plassen, lastige en pijnlijke bevallingen, gebrek aan seksueel genot en depressies. Sommige meisjes en vrouwen overlijden zelf als gevolg van de ingreep.
Ver van je bed? In ons land is vrouwenbesnijdenis verboden. Toch wonen ook hier naar schatting 30.000 besneden meisjes en vrouwen. Zij zijn meestal afkomstig uit Somalië, Egypte, Ethiopië en Eritrea. Elk jaar lopen ongeveer 50 in Nederland wonende meisjes het risico ook besneden te worden. Meestal gebeurt dat in hun land van herkomst, tijdens de zomervakantie.
Vanuit Nederland voert onder meer de #DeWereldwijvenUnCut actie. Je kunt helpen door deze hashtag via social media te delen.
Meer lezen? Kijk onder meer op Amref.nl , Unicef.nl en (Engelstalig) endfgm.eu/.
Lees ook:
De vreemdste vooroordelen
Je zou maar ongesteld zijn in …
Period! is een onafhankelijk, online magazine over de menstruatiecyclus. De informatie op Period! vervangt geen medisch consult. Raadpleeg bij medische klachten altijd een arts. In redactionele artikelen kom je soms affiliatielinks tegen. Gesponsorde samenwerkingen vind je in de categorie Spotlight. Heb je vragen? Kijk dan even op onze contactpagina.