Vrouwen mogen stemmen, hebben de pil en worden sinds 1727 niet meer als heksen verbrand. Maar een paar zaken blijven knagen. ‘Ik weet dat vrouwen elke maand bloeden, maar ik dacht niet dat het mij zou overkomen,’ schrijft de Britse journaliste Caitlin Moran in het boek How to be a Woman.
In How to be a Woman leidt de Britse journaliste Caitlin Moran haar lezers door het doolhof aan onderwerpen waarmee vrouwen moeten dealen. Denk aan puberteit, masturbatie, menstruatie, schoenen, het moederschap enzovoort. Moran – die haar eerste bestseller al op haar vijftiende schreef en op haar achttiende een popprogramma presenteerde – vertelt openhartig hoe ze van een onzekere puber uitgroeide tot een overtuigd feministe. Het gaat haar niet zozeer om de maatschappelijke ongelijkheid, maar om de cultuur waarin we leven. En dat maakt How to be a Woman een bovengemiddeld luchtig, grappig en origineel boek. Een aanrader. De Rules of Feminism van Moran: 1. Women are equal to men. 2. Don’t be a dick. 3. That’s it!
‘Ik dacht niet dat het mij zou overkomen’
‘Nou, ik ging er dus eigenlijk van uit dat het optioneel was. Ik weet dat vrouwen elke maand bloeden, maar ik dacht niet dat het mij zou overkomen. Ik had gedacht dat ik het kon afhouden – misschien uit pure onwil. Het lijkt me eerlijk gezegd niet erg zinvol of plezierig en ik zie niet hoe ik het in mijn schema moet inpassen. … Ik hoorde sowieso pas vier maanden geleden voor het eerst van ongesteldheid. Mijn moeder had ons er nooit iets over verteld. ‘Ik dacht dat jullie dat vanzelf hadden opgepikt van de tv, uit de serie Moonlighting,’ zei ze vaag toen ik er jaren later naar vroeg. En pas toen ik toevallig een bijsluiter uit een pakje tampons tegenkwam, in de heg voor ons huis gepropt door een langslopend schoolmeisje, ontdekte ik hoe het hele menstruatieverhaal in elkaar stak.’
‘Ik vind het een buitengewoon ongezellig gebeuren’
‘Drie weken later word ik voor het eerst ongesteld. Ik vind het een buitengewoon ongezellig gebeuren. Het begint in de auto op weg naar de centrale bibliotheek in de stad en ik moet een half uur lang de hele afdeling non-fictie doorlopen in de radeloze hoop dat niemand het ziet, voor dat pappa ons weer naar huis rijdt. ‘Voor het eerst ongesteld: jakkie,’ schrijf ik in mijn dagboek. ‘Ik geloof niet dat Judy Garland ooit ongesteld is geweest,’ zeg ik later die avond mismoedig tegen de hond. Ik zie mezelf huilen in een klein handspiegeltje. ‘En Cyd Charisse ook niet. Of Gene Kelly.’ Het pak goedkoop maandverband dat mijn moeder achter de deur van de badkamer bewaart, gaat nu ook mij aan. Ik voel een triestig soort jaloezie richting mijn jongere zusjes die nog ‘buiten het pak’ vallen. Het maandverband – dik en goedkoop – vastgeplakt in mijn onderbroek voelt alsof ik een matras tussen mijn benen heb.’
Lees ook:
Menstruatie in de literatuur
The tampon poem
Donderpreek voor dummy
Vermakelijke lezing
Period! is een onafhankelijk, online magazine over de menstruatiecyclus. De informatie op Period! vervangt geen medisch consult. Raadpleeg bij medische klachten altijd een arts. In redactionele artikelen kom je soms affiliatielinks tegen. Gesponsorde samenwerkingen vind je in de categorie Spotlight. Heb je vragen? Kijk dan even op onze contactpagina.