We stelden de vraag al vaker: wanneer is veel bloedverlies tijdens je menstruatie té veel? Nieuwe vraag: hoe meet je dat? Ook dat is een goede vraag, want ‘veel’ is natuurlijk een subjectief begrip. Daardoor kan het gebeuren dat best veel vrouwen blijven rondlopen met menstruatieproblemen, vanuit het idee dat deze wel ‘normaal’ zullen zijn.
Wat is normaal?
Bloedverlies meten is best lastig. Met een menstruatiecup gaat dit misschien nog het best, maar ook dan kan de uitkomst nooit waterdicht zijn. Binnen de gynaecologie wordt daarom met zogenaamde menstruatiescorekaarten of menstruatiekalenders gewerkt. Daarop geef je als patiënt per menstruatie aan hoeveel menstruatieproducten je per dag nodig had en hoe verzadigd deze raakten. Op basis daarvan kan dan worden berekend hoeveel bloed je ongeveer per menstruatie verliest. Scoor je 80-120 ml of meer, dan is dat een symptoom van hevig menstrueel bloedverlies (HMB). Voor de beeldvorming: zo’n 5 eetlepels is normaal. Dat komt neer op 50 ml. Als je HMB hebt, dan is het driekwart longdrinkglas of meer.
Meten met een menstruatiescorekaart
De meeste menstruatiescorekaarten gaan uit van (maxi) maandverbanden en (super) tampons. Steeds meer vrouwen stappen over op menstruatiecups of menstruatiedisks. Op hevigbloedverlies.nl vind je daarom een nieuwe menstruatiescorekaart waarmee je het bloedverlies ook met behulp van een menstruatiecup kunt monitoren. Met extra uitleg, want zoals het absorptievermogen van maandverband en tampons kan verschillen, varieert ook de inhoud per merk menstruatiecup nogal: van minder dan 10 ml tot meer dan 35 ml.
Andere symptomen van hevig bloedverlies
Met een menstruatiescorekaart worden meteen ook andere symptomen in kaart gebracht die kunnen wijzen op HMB ofwel menorragie. Denk aan een korte cyclus (korter dan 21 dagen) en/of een langdurige menstruatie (langer dan 7 dagen). Daarnaast kun je eventuele andere menstruatieklachten noteren, zoals het verlies van grote stolsels (formaat flessendop), spotting (tussentijds bloedverlies), hoofdpijn, vermoeidheid (al dan niet door ijzertekort), PMS-verschijnselen als prikkelbaar en emotioneel zijn en de pijnscore wat betreft menstruatiekramp. Niet onbelangrijk: op de menstruatiescorekaart kun je ook aangeven of je sociale activiteiten, sportactiviteiten en/of werk moest verzuimen.
HMB: een bloedserieus probleem
November is campagnemaand Bloedserieus. Een bewustwordingsmaand waarin de medische aandoening hevig menstrueel bloedverlies (HMB) – dit jaar voor het vijfde opeenvolgende jaar – extra in de spotlights staat. Dat is belangrijk. HMB is een veelvoorkomend probleem. In de premenopauze heeft 20% van de vrouwen hier last van. Als je alle mogelijke oorzaken van te hevige menstruatiebloedingen meeneemt, dan gaat het waarschijnlijk om 1 op de 3 vrouwen. HMB kan namelijk ook het gevolg zijn van een onderliggende medische aandoening als endometriose, adenomyose, PCOS, een stollingsstoornis of een infectie.
Heb je last van je menstruatie? Blijf er niet mee rondlopen. Download dan hier de vragenlijst en/of menstruatiescorekaart en maak een afspraak met de arts. HMB is een bloedserieus probleem. Tijdens de campagnemaand Bloedserieus in november wordt extra voorlichting gegeven over mogelijke oorzaken van HMB en de behandelopties die er zijn.
Period! is een onafhankelijk, online magazine over de menstruatiecyclus. De informatie op Period! vervangt geen medisch consult. Raadpleeg bij medische klachten altijd een arts. In redactionele artikelen kom je soms affiliatielinks tegen. Gesponsorde samenwerkingen vind je in de categorie Spotlight. Heb je vragen? Kijk dan even op onze contactpagina.