Goed nieuws: chocolade eten en menstruatieklachten aanpakken gaan prima samen. Die wetenschap komt goed van pas. Maar wacht even voordat je je tanden in een chocoladereep zet. Maak liever deze smeuïge chocoladecake, met op het eerste gezicht ongewone ingrediënten als zwarte bonen, boekweit en chili. Het resultaat is onweerstaanbaar lekker en ook nog eens goed voor je omdat er voedingsstoffen in zitten waar je in je (pre)menstruatie fase extra behoefte aan hebt, zoals vezels en magnesium. Daarbij is cake bakken een gezellig klusje.
Chocoladecake
Voor 4-8 personen
Ingrediënten:
240 gr gekookte zwarte bonen, uitgelekt
0,5 kop boekweitmeel
0,5 kop cacaopoeder
0,5 kop ruwe rietsuiker
5 eetlepels koudgeperste zonnebloem- of olijfolie
mespunt Keltisch zeezout
0,5 theelepel chilivlokken
2 theelepels bakpoeder
sap van een halve limoen, citroen of kleine sinaasappel
0,5-1 kop mineraalwater
(alles biologisch, ecologisch en Fair-Trade)
Bereidingswijze:
Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius.
Bekleed de bodem van een kleine bakvorm met bakpapier en vet de randen lichtjes in.
Doe de zwarte bonen in een keukenmachine, samen met het boekweitmeel, de cacaopoeder, rietsuiker, koudgeperste zonnebloem of olijfolie, het zeezout, de chilivlokken en het bakpoeder. Maal alles zo fijn mogelijk. Voeg het citrussap toe en een deel van het mineraalwater. Mix alles tot een glad beslag. Voeg eventueel nog wat mineraalwater toe als het mengsel te droog is.
Schenk het beslag in de bakvorm en zet deze in de voorverwarmde oven. Bak de cake eerst 20 minuten op 180 graden. Stel de oven dan in op 150 graden Celsius en bak de cake nog eens 25-35 minuten.
Controleer met een prikker of de cake van binnen gaar genoeg is. Haal de vorm uit de oven en laat afkoelen. Leg de cake dan op een rooster om verder uit te dampen. Snijd de afgekoelde cake in blokjes of plakken en enjoy!
Meer culinaire inspiratie nodig?
Deze chocoladecake is een recept van voedingsdeskundige Margaretha den Dekker. In koken voor je hormonen vertelt ze waarom het verstandig is om je voeding op je menstruatiecyclus af te stemmen en hoe je dat doet. Magaretha tekende ook voor de recepten in het superleuke menstruatieboek Mooi Rood is niet Lelijk.
In Extreme trek als je ongesteld wordt legt Marjolein Dubbers uit waarom sommige etenswaren – zoals chocoladecake – vlak voor je menstruatie zo onweerstaanbaar zijn.
Nog steeds trek? In Menstrual power food lees je wat allemaal nog meer goed én lekker is, behalve chocoladecake. Spoiler: een hamburger!
Foto: Shutterstock.
Period! is een onafhankelijk, online magazine over de menstruatiecyclus. De informatie op Period! vervangt geen medisch consult. Raadpleeg bij medische klachten altijd een arts. In redactionele artikelen kom je soms affiliatielinks tegen. Gesponsorde samenwerkingen vind je in de categorie Spotlight. Heb je vragen? Kijk dan even op onze contactpagina.