Zwanger worden kan op elk moment van de menstruatiecyclus. Tijdens je menstruatie is de kans weliswaar kleiner. Maar de kans is wel degelijk aanwezig. Het is dus slim om ook tijdens je ongesteldheid voorzorgsmaatregelen te nemen.
De menstruatiecyclus duurt gemiddeld 28 dagen. De dag dat de menstruatie begint is dag 1. De cyclus eindigt op de eerste dag van de volgende menstruatie. Halverwege de cyclus (de cyclus verloopt dus in twee fases) vindt de eisprong ofwel ovulatie plaats. Sommige vrouwen voelen dan een lichte pijn. Vlak voor de eisprong ben je al vruchtbaar: sperma blijft namelijk zo’n drie dagen goed. Wie nu denkt ‘oh zie je wel’: alleen de ideale cyclus duurt 28 dagen. Als je een korte cyclus hebt, bestaat de mogelijkheid dat de eisprong zich alweer aankondigt terwijl je nog ongesteld bent.
Voorbehoedsmiddelen gebruiken is dus altijd een goed idee. Condooms beschermen tegen ongewenste zwangerschappen én tegen SOA’s. Met de anticonceptiepil ben je – ook tijdens je stopweek – tegen zwangerschap beschermd. Vooropgesteld dat je ‘m geregeld slikt natuurlijk. Ook spiraaltjes, pleisters, staafjes, prikpillen, een pessarium en natuurlijk sterilisatie bieden bescherming.
Er is ook nog een natuurlijke methode: temperaturen. Bij de zogenaamde Fertility Awareness Method (FAM) houd je met behulp van onder meer een (digitale) kalender en een thermometer – of met hulp van een speciaal apparaatje – bij wanneer je vruchtbaar bent. Meestal wordt deze methode ingezet bij vrouwen die juist wel zwanger willen worden. Andersom kan ook, maar 100% waterdicht is de methode niet. Naar schatting 1 op de 1.000 vrouwen wordt toch zwanger. Dat aantal loopt al snel op als de methode niet helemaal op de juiste wijze wordt gebruikt. De temperatuur moet elke dag nauwkeurig worden gemeten. Dat vraagt inspanning.
Moraal van het verhaal: neem geen risico. En ga als je twijfelt of je toch zwanger bent meteen naar de huisarts.
Als je al zwanger bent kun je trouwens nog steeds bloed verliezen. Dat is geen menstruatiebloed, maar innestelingsbloed.
Period! is een onafhankelijk, online magazine over de menstruatiecyclus. De informatie op Period! vervangt geen medisch consult. Raadpleeg bij medische klachten altijd een arts. In redactionele artikelen kom je soms affiliatielinks tegen. Gesponsorde samenwerkingen vind je in de categorie Spotlight. Heb je vragen? Kijk dan even op onze contactpagina.
Lees ook:
5 Redenen om je wel te schamen
5 Redenen om wel naar de huisarts te gaan
10 Dingen die je zou moeten weten over … je baarmoeder
10 Dingen die je zou moeten weten over je vagina
10 Redenen om wel blij te zijn met je menstruatie