Naar schatting 20% van de vrouwen heeft last van menorragie. Het bloedverlies is dan zo hevig dat bijna elk uur nieuwe bescherming nodig is. Ook duurt de menstruatie vaak langer dan zeven dagen.
Wat de precieze oorzaak is, blijft in 60% van de gevallen onbekend. Stoppen met de pil kan een oorzaak zijn. Datzelfde geldt voor myomen of poliepen in de baarmoeder of hormoonschommelingen. De meeste vrouwen krijgen er pas na hun 35ste mee te maken.
Menorragie (ook wel hypermenorroe genoemd) kan een stevige impact op je leven hebben. Lichamelijk (ijzertekort en dus vermoeidheid) én sociaal (thuisblijven van werk, afspraken en sportlessen afzeggen). Maar doordat het meestal niet van de ene op de andere dag ontstaat, groei je er als het ware in mee. Je beseft dan niet meer dat het een medisch probleem is waarvoor oplossingen bestaan.
Wat te doen?
Oplossingen zijn bijvoorbeeld hormoontherapie (de anticonceptiepil of een spiraaltje met hormoonafgifte). Een andere klassieker is curettage (een ingreep waarbij de binnenkant van het baarmoederslijmvlies onder narcose wordt weggeschraapt). En de meest rigoureuze ingreep is natuurlijk hysterectomie ofwel verwijdering van de baarmoeder. Gelukkig zijn er inmiddels ook mildere manieren, zoals de verwijdering van het baarmoederslijmvlies met elektrische energie, een poliklinische behandeling die door het Amerikaanse bedrijf Hologic werd ontwikkeld.
Lastig bij menorragie is dat hevig bloedverlies een subjectief iets is. Het is lastig te meten. Wat de een veel vindt, ervaart een ander als normaal. Houd om te beginnen een menstruatiedagboek bij voordat je naar de huisarts gaat zodat je de klachten met feiten kunt onderbouwen. Op hevigbloedverlies.nl staat een handige checklist waarmee je in kaart kunt brengen in hoeverre hevig bloedverlies je leven beïnvloedt.
Lees ook:
Buikpijn door endometriose
Heb ik soms myomen?
Het extreme zusje van PMS
Niet grappig: PMS
Niet meer ongesteld
Te weinig: kan dat ook?
En toen ging het mis
december 16, 2014 at 9:25 pm
Wel kort door de bocht, het ligt aan de oorzaak van het bloedverlies of je het met genoemde methodes kan oplossen.