Geregeld ongesteld? Dat is reden voor een feestje. Er kan namelijk nogal wat misgaan op menstruatiegebied. Een alfabetisch overzicht.
Adenomyose
Aandoening waarbij het baarmoederweefsel (endometrium), dat normaal de binnenkant van de baarmoeder bekleedt, de onderliggende spierlaag ingroeit. Adenomyose wordt ook wel endometriosis interna genoemd.
Amenorroe
Langdurig uitblijven van de menstruatie. Dit kan optreden zonder dat er ooit een normale cyclus is geweest (primaire amenorroe). Als er wel een regelmatige cyclus is geweest en de menstruatie langer dan zes maanden uitblijft, is er sprake van een secundaire amenorroe. Deze vorm kan een lichamelijke oorzaak hebben (zwangerschap en menopauze), maar kan ook functioneel zijn. Functionele amenorroe kan worden veroorzaakt door topsportbeoefening, sterke gewichtsveranderingen (anorexia nervosa) of plotselinge stress door sterfgeval, ongeluk of oorlogssituatie.
Dysmenorroe
Pijn en/of krampen tijdens de menstruatie. Als er geen onderliggende lichamelijke oorzaak is dan gaat het om primaire dysmenorroe. Bij secundaire dysmenorroe is sprake van lichamelijke afwijkingen in en rond de baarmoeder, bijvoorbeeld myomen of endometriose, die de pijn veroorzaken.
Endometriose
Aandoening waarbij op baarmoederslijmvlies lijkend weefsel buiten de baarmoederholte wordt opgebouwd. Dit kan chronische ontstekingen geven. Extreme menstruatiepijn is een van de belangrijkste symptomen van endometriose.
Functionele amenorroe
Zie amenorroe.
Hevig menstrueel bloedverlies (HMB)
Te sterke of langdurige bloeding (langer dan zeven dagen) bij een normale, regelmatige cyclus. HMB komt naar schatting bij één op de vijf vrouwen voor. Hevig menstrueel bloedverlies wordt ook wel hypermenorroe of menorragie genoemd.
HMB
Zie hevig menstrueel bloedverlies.
Hypermenorroe
Zie hevig menstrueel bloedverlies.
Hypothyreoïdie
Schildklieraandoening waarbij de schildklier te weinig hormoon aanmaakt (ook wel langzame, vertraagde, trage of langzaam werkende schildklier genoemd), waardoor secundaire amenorroe kan optreden.
Hypomenorroe
Medische term voor menstruatie met weinig bloedverlies en/of bloedverlies over een korte periode (minder dan drie dagen). Zie ook: Te weinig, kan dat ook?
Menorragie
Zie hevig menstrueel bloedverlies.
Metrorragie
Een bloeding uit de baarmoeder die niet optreedt tijdens de ongesteldheid, maar op andere onregelmatige tijdstippen. Gering tussentijds bloedverlies wordt ook wel doorbraakbloeding of ‘spotting’ genoemd.
Molimina
Medische term voor de psychische en normale veranderingen die vrouwen voor of tijdens de menstruatie ondergaan.
MRK
Zie Syndroom van Mayer-Rokitansky-Küster.
Oligomenorroe
Een cyclus die langer duurt dan 35 dagen (5 weken), maar korter dan 6 maanden.
PCOS
Zie Polycysteus ovarium syndroom.
PMDD
Zie Premenstruele Dysfore Stoornis.
PMDS
Zie Premenstruele Dysfore Stoornis.
PMS
Zie Premenstrueel syndroom.
POI / POF
Zie Premature Ovariële Insufficiëntie.
Polycysteus ovarium syndroom (PCOS)
Vochtblaasjes (cystes) in de eierstokken waardoor een onregelmatige eisprong optreedt en vrouwen onregelmatig of helemaal niet meer menstrueren. In Nederland heeft naar schatting 5-10% van de vrouwen PCOS.
Polymenorroe
Een cyclus die korter duurt dan 25 dagen, waardoor je veelvuldig menstrueert. Dit komt vaak voor bij meiden die net beginnen te menstrueren of bij vrouwen na de zwangerschap. Het kan ook zijn dat de eierstokken te hard werken of dat vleesbomen de oorzaak zijn.
Postcoitaal bloedverlies
Ook wel contactbloeding genoemd. Bloedverlies na seksueel contact dat vaak wordt verward met menstruatie. Dit kan bijvoorbeeld optreden bij een ontmaagding, bij een te gespannen bekkenbodem of bij te ruw vrijen.
Postmenopauzaal bloedverlies
Bloedverlies dat meer dan een jaar na de laatste menstruatie (in de menopauze) optreedt. Dit kan een gevolg zijn van baarmoederkanker (endometriumcarcinoom). Hoe ouder je wordt, hoe kleiner de kans op postmenopauzaal bloedverlies.
Premature Ovariële Insufficiëntie (POI)
Een te vroege overgang. Bij ongeveer 1 op de 100 vrouwen komt de menopauze (laatste menstruatie) al voor het 40ste levensjaar en bij 1 op de 1.000 zelfs voor het 30ste levensjaar. Ter vergelijking: de gemiddelde menopauzeleeftijd is 51 jaar. Gebruik je geen hormonale anticonceptie, dan heb je in geval van POI waarschijnlijk last van een veranderende menstruatiecyclus en overgangsklachten zoals opvliegers; al worden deze niet altijd als overgangsklachten herkend omdat ze niet bij de leeftijd passen. Premature Ovariële Insufficiëntie wordt soms ook Prematuur Ovarieel Falen (POF) genoemd.
Premenstrueel syndroom (PMS)
PMS is de naam voor een groep van verschijnselen of klachten die zich voorafgaand aan de menstruatie voordoen en verdwijnen zodra deze doorzet. Denk aan huilbuien, duizelingen, hartkloppingen, hoofdpijn, opgezwollen borsten, vocht vasthouden, buikpijn, angstgevoelens, prikkelbaarheid, nervositeit en agressie.
Premenstruele Dysfore Stoornis (PMDS)
Ernstige vorm van PMS. Ook bekend onder de Engelse naam PMDD (premenstrual dysphoric disorder). In het handboek voor de psychiatrie DSM-IV-TR staat deze aandoening vermeld als ‘depressieve stoornis niet anders omschreven.’
Primaire amenorroe
Zie amenorroe.
Secundaire amenorroe
Zie amenorroe.
Syndroom van Mayer-Rokitansky-Küster (MRK)
Aandoening waarbij vrouwen worden geboren zonder baarmoeder en vagina, waardoor er geen menstruatie ontstaat.
Lees ook:
Buikpijn door endometriose
Heb ik soms myomen?
Niet meer ongesteld
Te weinig: kan dat ook?
Wanneer is veel teveel?