In de gezondheidszorg is het mannelijk lichaam nog altijd de standaard. Naar het effect van bijvoorbeeld de menstruatiecyclus op bepaalde aandoeningen wordt nog te weinig onderzoek gedaan. Dat moet anders.
Mannen en vrouwen verschillen in elke cel. Toch is in de gezondheidszorg het mannelijk lichaam nog altijd de standaard. Naar het effect van bijvoorbeeld de menstruatiecyclus op bepaalde aandoeningen is nog te weinig onderzoek gedaan. Dit bedreigt levens en staat effectieve zorg in de weg. Women.Inc pakt daarom uit met de broodnodige publiekscampagne #behandelmealseendame.
Behandel me als een dame
Met die campagne pleit Women.Inc voor een gezondheidszorg op maat, waarbij de verschillen tussen mannen en vrouwen in ziekte en gezondheid beter zichtbaar worden gemaakt. En waarbij de verschillen tussen mannen en vrouwen worden meegenomen in onderzoek, preventie, diagnose en behandeling. Daarmee verbetert de kwaliteit van de gezondheidszorg, de kwaliteit van leven van vrouwen en mannen, én worden er minder onnodige zorgkosten gemaakt.
Een paar feiten:
- Medisch onderzoek is vaak gebaseerd op mannen. In het verleden werd het als onzedelijk beschouwd om naar het vrouwelijk lichaam te kijken. Daarbij is het lastiger om op vrouwen te testen vanwege de schommelende hormoonspiegel.
- Het effect van puberteit en menstruele cyclus op vrouwen en gezondheid wordt nog altijd onvoldoende onderkend.
- Symptomen die alleen bij vrouwen voorkomen worden vaker vaak als ‘afwijkend’ omschreven.
- Medicijnen zijn vaak onvoldoende getest op vrouwen. Vrouwen hebben 60% meer kans op bijwerkingen bij medicijnen en worden daardoor vaker opgenomen in het ziekenhuis.
- Menstruatie- en overgangsklachten van vrouwen worden onvoldoende herkend en serieus genomen.
WOMEN Inc zet zich al jaren in voor gendersensitieve gezondheidszorg, in samenwerking met de Alliantie Gender & Gezondheid; een interdisciplinair samenwerkingsverband van zorgprofessionals, wetenschappers en beleidsmakers. Op 7 maart ging – met steun van minister Schippers – het landelijk actiejaar van start, waar de campagne onderdeel van is.
Sympathieke actie?
Steun deze dan. Dat kan op verschillende manieren. Maak een eigen actieposter en hang deze voor het raam. Bestel het actiepakket met actiemateriaal. Doe een donatie. En – last but not least – laat je horen. Kijk op womeninc.nl/behandelmealseendame/
Lees ook:
Niet zeuren?
Tijdens menstruatie vaker hartklachten
Menstruele migraine: geen aanstelleritis
Aandacht voor endometriose
Beeld: WomenInc.
Period! is een onafhankelijk, online magazine over de menstruatiecyclus. De informatie op Period! vervangt geen medisch consult. Raadpleeg bij medische klachten altijd een arts. In redactionele artikelen kom je soms affiliatielinks tegen. Gesponsorde samenwerkingen vind je in de categorie Spotlight. Heb je vragen? Kijk dan even op onze contactpagina.