Het cliché dat vrouwen slechter kaart kunnen lezen dan mannen klopt. Maar er is een lichtpuntje: tijdens of vlak na de menstruatie is het ruimtelijk inzicht groter. Dus een trektocht door de Sahara kun je het beste dan plannen.
Er zijn nogal wat wetenschappelijke studies die in dezelfde richting wijzen: vrouwen kunnen slechter kaartlezen dan mannen. Hoe dat evolutionair te verklaren is, is onduidelijk. En de verschillen zijn de afgelopen decennia ook kleiner geworden. Doordat vrouwen meer mannelijke taken uitoefenen (oefening baart dus kunst) en door het gebruik van de pil, want hormonen doen er toe als het gaat om ruimtelijk inzicht.
Met name testosteron doet wonderen. Dat bleek althans uit studies van het genderteam van de Vrije Universiteit Amsterdam. Transseksuelen werden voor en na hun geslachtsverandering getest op allerlei aspecten, waaronder ruimtelijk inzicht. Wat blijkt: als testosteron wordt toegediend scoort men op dat punt beter. ‘Vrouwelijke waarden schuiven op naar mannelijke waarden,’ legde psycholoog dr. Stephanie van Goozen van de Leidse Universiteit en de Britse Cardiff University al eens uit aan de Volkskrant.
Testosteroneffect
Met dat testosteroneffect kun je je voordeel doen. Tijdens en vlak na de menstruatie is de vrouwelijke hormoonspiegel lager. ‘Vrouwen die niet aan de pil zijn, kunnen een tocht door de Sahara beter tijdens of vlak na hun menstruatie inplannen. De vrouwelijke hormoonspiegels liggen dan lager en het ruimtelijk inzicht is groter,’ zegt Goozen. Tijdens en na de ovulatie daarentegen is het juist minder goed reizen. ‘De extra vrouwelijke hormoonspiegels overschaduwen dan de kracht van testosteron zodat het ruimtelijk inzicht nog minder wordt. De verbale voorsprong die vrouwen wordt toegedicht op basis van studies wordt overigens ook groter. Dus een mondeling examen of een essay zou je juist wél tijdens of na de ovulatie moeten plannen.’
Lees ook:
Heftige dromen
Steeds vaker ongesteld
Moodswings geen onzin
Jong ongesteld, waarom?