Loops, krols, tochtig, hengstig: dieren laten er geen misverstand over bestaan wanneer ze vruchtbaar zijn. Soms komt daar wat bloed aan te pas. Bij mensen is het precies andersom.
Eigenlijk verloopt de cyclus van alle zoogdieren hetzelfde: in de baarmoeder wordt een laag baarmoederslijmvlies (endometrium) opgebouwd waarin de bevruchte eicel zich kan nestelen. Vindt er geen bevruchting plaats, dan wordt het overtollige baarmoederslijmvlies samen met het onbevruchte eitje afgevoerd: de menstruatie.
Niet alle zoogdieren menstrueren
Hét grote verschil tussen menstruerende en niet-menstruerende zoogdieren is dat die slijmvlieslaag bij het gros van de soorten zo dun is, dat deze volledig door het lichaam kan worden opgenomen. Alleen bij mensen, mensapen en een paar niet-primaten (waaronder de Aziatische tupaia, de Maleise vliegende kat, vier soorten vleermuizen, de Afrikaanse olifantsspitsmuis en de Egyptische stekelmuis) is de laag dusdanig dik dat een deel ervan via de vagina wordt afgevoerd. Ook bij Afrikaanse olifanten zijn waarnemingen gedaan, maar daarmee is menstruatie nog niet bewezen.
Konijnen – die nogal een reputatie hebben als het op de voortplanting aankomt – worden dus niet ongesteld. Het bloedverlies dat je bij honden, en soms ook bij koeien en paarden ziet, heeft te maken met de ovulatie: bloedvaatjes in de vaginawand bezwijken onder de bloeddruk. Het is dus geen menstruatie. Overigens kunnen dieren tijdens die vruchtbare periode knap humeurig zijn. Vraag maar aan paardeneigenaren met een hengstige merrie op stal.
Lees ook:
Monkey on her period
Voer voor de haaien?
Synchroon ongesteld
Foto: Shuttestock.
Period! is een onafhankelijk, online magazine over de menstruatiecyclus. De informatie op Period! vervangt geen medisch consult. Raadpleeg bij medische klachten altijd een arts. In redactionele artikelen kom je soms affiliatielinks tegen. Gesponsorde samenwerkingen vind je in de categorie Spotlight. Heb je vragen? Kijk dan even op onze contactpagina.