Waarom zou je menstruatieproblemen op je werk – met je werkgever of collega – bespreken? Velen doen dat niet eens met hun arts. We geven 5 bloedserieuze redenen om wel opening van zaken te (gaan) geven.
1. Je hebt er last van
Onbehandelde menstruatieproblemen zijn allereerst vervelend voor degene die er last van heeft. Anders dan je misschien nog steeds denkt: elke maand dubbelgevouwen van de kramp op de bank liggen, om het uur naar de wc moeten voor een wisseltruc, werk of school verzuimen zijn geen symptomen van een ‘normale’ menstruatie. Ze zijn het signaal dat het tijd wordt voor een afspraak met de (huis)arts.
2. Het heeft financiële gevolgen
Door blijven lopen met onbehandelde menstruatieklachten heeft ook financiële gevolgen. Bijvoorbeeld vanwege productiviteitsverlies. Misschien werk je minder uren dan je zou willen of krijg je te maken met kosten die niet vanuit de zorgverzekering worden vergoed. Daarnaast kan verzuim (ziekmelden) leiden tot inkomstenverlies. De eerste ziektedag is vaak voor eigen rekening. Als je je elke menstruatie één dag ziek meldt, gaat het al gauw om 13 dagen per jaar.
3. Waarom zou je je eigenlijk schamen?
Veel vrouwen verzinnen een smoes als zij zich ziek melden vanwege hun menstruatie. Begrijpelijk, want je krijgt meestal geen complimenten voor die gemiddeld 2.500 dagen bloedverlies in je vruchtbare leven voor een hoger doel (het voortbestaan van de mensheid zekeren). Vreemd is de behoefte om eromheen te draaien wel.
Bijna iedereen met een menstruatiecyclus krijgt met minimaal één, maar waarschijnlijk met meerdere vrouwspecifieke gezondheidsproblemen te maken. Denk aan hevig bloedverlies, menstruatiepijn, endometriose, adenomyose of aan hormoongerelateerde aandoeningen zoals overgangsklachten, PCOS of PMDD/PMS. Waarmee we maar willen zeggen: zeldzaam is het niet.
4. Het is niet alleen jouw probleem
Menstruatie is geen ziekte. De cyclus gaat niet altijd gepaard met problemen. Sterker: met meer kennis over de menstruatiecyclus kun je ook je voordeel doen. Van dat inzicht wordt in de topsport al dankbaar gebruik gemaakt.
Feit is helaas ook dat de cyclus nogal vaak uit de bocht vliegt. Het ligt er een beetje aan welke statistieken je bekijkt, maar een derde wordt door die cyclus negatief beïnvloed in het dagelijks functioneren. Nederland loopt vast als het arbeidspotentieel van de helft (!) van de bevolking niet optimaal wordt benut.
5. Het is tijd voor een cultuuromslag
-
- In Nederland alleen hebben zo’n 4,5 miljoen mensen een menstruatiecyclus. Menstruatieklachten zijn daarom meer dan een ‘vrouwenprobleem’ alleen.
- Van elke organisatie – klein of groot – mag je verwachten dat er ruimte is om vrouwspecifieke gezondheidsproblemen op een respectvolle manier te bespreken. Neem je eigen gezondheid en inbreng in het arbeidsproces bloedserieus.
- De werkplek menstruatievriendelijk maken loont om meer dan een reden. Het onderwerp op de werkagenda zetten is geen teken van zwakte, dat is gewoon slim. Met kennis over de cyclus kan de hele organisatie zijn/haar voordeel doen.
- Kleine aanpassingen maken vaak al veel verschil. Misschien is er een mogelijkheid om thuis te werken en/of de uren flexibel in te delen? Voor de een is dit een uitkomst tijdens de menstruatie, voor een ander juist in de premenstruele fase.
- In veel landen staat ‘menstruatie’ om die reden op de politieke agenda en is het recht op betaald verlof bij medische menstruatieklachten al wettelijk geregeld. Ook in Nederland worden stappen gezet. Zo is in de cao’s van bijvoorbeeld de Kinderopvang en de Spoorwegen de mogelijkheid tot maatwerk als het gaat om werken met menstruatie- en overgangsklachten al ingebed.
- Op tijd toegang hebben tot een schoon toilet met voldoende privacy is essentieel als je menstrueert. Genderneutraal is niet altijd ideaal. Misschien is het mogelijk minimaal één gescheiden toiletruimte mét wastafel (voor het omspoelen van menstruatiecups) te realiseren.
- Bij steeds meer organisaties vind je gratis menstruatieproducten op de wc’s. Ook dat is minder luxe dan het lijkt. Dit voorkomt doorlekstress (en verzuim in geval van doorlekken of productgebrek). Daarbij is het belangrijk voor de gezondheid dat je je je op tijd kunt verschonen. In sommige landen zijn gratis menstruatieproducten in overheidsgebouwen en op scholen daarom al wettelijk verplicht
Makkelijker gezegd dan gedaan misschien, menstruatieproblemen op de werkagenda zetten. Maar door menstruatieproblemen wél te bespreken – thuis, op het werk en met de (arbo)arts – verbeter je niet alleen je eigen kwaliteit van leven, maar draag je ook bij aan een inclusief werkklimaat, een gezondere economie én aan betere vrouwengezondheid in het algemeen. Period!
Download de factsheets!
Weten hoe je de werkplek samen menstruatievriendelijker kunt maken? Ga naar hevigbloedverlies.nl en download dan de gratis Bloedserieus-factsheet voor werknemers of werkgevers en verspreid deze binnen de organisatie waar je werkt.
Foto opening: Thought Catalog via Unsplash.
Meer over gendergelijkheid?
Gender en gezondheid: de rode daad
Manifest voor meer onderzoek naar menstruatieklachten
Een derde van de vrouwen kan tijdens haar menstruatie niet normaal functioneren
Meer feiten en cijfers?
1 op de 10 vrouwen heeft endometriose
1 op de 20 vrouwen heeft PMDD
1 op de 5 vrouwen tussen de 35 en 55 jaar heeft HMB
1 op de 5 vrouwen heeft PCOS
De overgang kan wel 10 jaar duren
Period! is een onafhankelijk, online magazine over de menstruatiecyclus. De informatie op Period! vervangt geen medisch consult. Raadpleeg bij medische klachten altijd een arts. In redactionele artikelen kom je soms affiliatielinks tegen. Gesponsorde samenwerkingen vind je in de categorie Spotlight. Heb je vragen? Kijk dan even op onze contactpagina.