De Girls Clubs op Oegandese en Zambiaanse middelbare scholen zijn niet alleen bedoeld voor meiden. Ook jongens krijgen er menstruatieles.
In ontwikkelingslanden zijn tampons en maandverband haast niet te krijgen en zijn ook de sanitaire voorzieningen slecht. Ongesteld zijn betekent daar vaak: thuisblijven. Als ze al naar de middelbare school gaan, missen meiden in Oeganda gemiddeld drie dagen per maand door hun menstruatie. Dit gebrek aan onderwijs leidt tot ongelijkheid en een lagere sociaal-economische status in hun verdere leven.
De schoolbanken in
Veel organisaties zetten zich in voor menstruele hygiëne wereldwijd, bijvoorbeeld door herbruikbare menstruatiecups uit te delen. De Engelse non-profit organisatie PEAS (Promoting Equality in African Schools) kijkt niet alleen naar de sanitaire situatie, maar probeert het probleem ook breder aan te pakken. In samenwerking met lokale regeringen heeft PEAS in Oeganda inmiddels al 24 middelbare scholen opgericht en in Zambia twee. De scholen, die voor de veiligheid van hun leerlingen omheind zijn, geven les in menstruele hygiëne en zorgen voor sanitaire middelen.
Onderdeel van het menstrual management program zijn de Girls Clubs, die in de meeste scholen ingevoerd zijn. Deze clubs houden discussies over vrouwenrechten en werken zo aan het zelfvertrouwen van de leerlingen. Ook worden praktische vaardigheden onderwezen, zoals mais verbouwen en manden weven, en worden projecten opgezet waarbij de meiden leren zelf een klein bedrijfje op te starten. Dit alles vergroot de kans op een baan na de middelbare school.
Culturele misverstanden
Ondanks hun naam, zijn de Girls Clubs juist ook voor jongens bedoeld. Zij krijgen eveneens les over menstruatie om de culturele misverstanden over ongesteldheid weg te nemen. Sommige bevolkingsgroepen geloven bijvoorbeeld dat bloed verbranden tot onvruchtbaarheid leidt. Dit bijgeloof zorgt ervoor dat vrouwen hun gebruikte maandverband begraven in plaats van in de afvalbak gooien en verbranden, met alle milieuproblemen vandien.
De jongens die deelnemen aan de Girls Clubs leren dat menstruatie niet eng is en dat meiden en jongens gelijkwaardig zijn. Omdat de jongens hun vrienden en familie over de lessen vertellen, en zo als rolmodel fungeren, helpen ze zo de negatieve houding ten opzichte van menstruatie in Afrika te veranderen.
Helpen?
Voor £ 30 (ongeveer € 40) kan een meisje een jaar lang naar een Girls Club. Voor meer informatie en/of om te doneren, ga naar: Peas.org.uk
Meer lezen?
Maandverband met klei
Let’s face it, Period!
Wereldmeisjesdag
De vreemdste vooroordelen
Je zou maar ongesteld zijn in …
Foto’s: Girls Clubs.
Period! is een onafhankelijk, online magazine over de menstruatiecyclus. De informatie op Period! vervangt geen medisch consult. Raadpleeg bij medische klachten altijd een arts. In redactionele artikelen kom je soms affiliatielinks tegen. Gesponsorde samenwerkingen vind je in de categorie Spotlight. Heb je vragen? Kijk dan even op onze contactpagina.