Schrijfster Daphna Loudar weet nog precies hoe het voelt om een tienermeisje te zijn. Ze zit zelf in haar twenties, dus het is nog niet al te lang geleden. Dat verklaart waarom de tips die je in het Handboek voor Tienermeiden vindt, behoorlijk up-to-date zijn. Naaktfoto’s op social media. Slutshaming. Tatoos en piercings. Een te hoge rekening voor je mobiel. Het staat er allemaal in. Dat maakt dit handboek het perfecte ‘meegroeiboek’ voor pubermeiden die vragen hebben, het even niet meer weten, advies nodig hebben of gewoon nieuwsgierig zijn.
Die up-to-date informatie is niet onbelangrijk. Tenslotte is de puberteit een heftige periode. Er gebeurt van alles in je lijf waardoor je je anders voelt en er anders uitziet. Dat kan best verwarrend zijn. Je krijgt haargroei op allerlei plekken, puisten én je wordt voor het eerst ongesteld.
In het hoofdstuk Menstruatie wordt uitgelegd wat er in je lijf gebeurt, waar je zoal last van kunt krijgen (kramp, eetbuien) en wat je daar tegen kunt doen. Er wordt ingezoomd op zaken als PMS en tussentijdse bloedingen en (ineens) niet meer ongesteld worden. Ook zaken als seks tijdens de menstruatie, doorlekproblemen en praktische kwesties als ongesteld zijn tijdens een logeerpartij of tijdens het zwemmen komen voorbij. Je leest wat je moet doen bij een doorlekvlek, als je ineens zonder maandverbandjes en tampons zit op school en bijvoorbeeld hoe je gebruikte exemplaren uit het toilet smokkelt als er geen afvalbak is.
Je moet er niet aan denken wat er zou gebeuren als jongens zouden menstrueren…
Wat we bij Period! jammer vinden, is dat er alleen ‘ouderwetse’ menstruatieproducten (maandverband en tampons) aan bod komen. Er zijn ook sponsjes, menstruatiecups, wasbare maandverbandjes en speciale menstruatieslips in alle stijlen en kleuren. Ook ligt het accent nogal op ‘onopvallend’ menstrueren. ‘Niemand hoeft er iets van te merken.’ Hoezo niet? Je hoeft heus niet in het volle zicht van maandverband of tampon te wisselen, met de wc deur open ofzo. Waarom zou je in hemelsnaam discreet moeten zijn over iets waarmee meer dan de helft van de wereldbevolking zo’n 40 jaar lang heeft te maken?
Je moet er niet aan denken wat er zou gebeuren als jongens zouden menstrueren. Die zaten waarschijnlijk eens per maand een week jammerend te gamen op de bank. Of …. menstruatie was juist iets stoers geweest. Iets om trots op te zijn. Dat kan natuurlijk ook. Dus zet een pak maandverband op je hoofd of draai die schone tampon aan het touwtje rond boven je hoofd als je onderweg bent naar de wc. Ongesteld zijn is niets om je voor te schamen. Je doet er de hele wereld een plezier mee. Zonder menstruatie bestond je namelijk niet.
Handboek voor Tienermeiden, Daphna Loudar, uitgeverij Unieboek/Het Spectrum, ISBN 9789000354290, prijs € 17,99.
Mail & win
Nieuwsgierig? We geven 3 exemplaren cadeau. Alles wat je hoeft te doen is voor zaterdag 28 oktober je naam en postadres te mailen naar actie<@>period.nl. Winnaars krijgen per email bericht. – CLOSED –
Period! is een onafhankelijk, online magazine over de menstruatiecyclus. De informatie op Period! vervangt geen medisch consult. Raadpleeg bij medische klachten altijd een arts. In redactionele artikelen kom je soms affiliatielinks tegen. Gesponsorde samenwerkingen vind je in de categorie Spotlight. Heb je vragen? Kijk dan even op onze contactpagina.