– DOOR ROBYN JONES –
‘Onze eerste menstruatie is een bijzondere tijd, een moment waarop de overgang van meisje naar vrouw wordt gevierd. Maar waarom vinden zo weinig vrouwen de menarche reden voor een feestje?’ De Australische counsellor Robyn Jones (foto) verdiept zich in de kwestie.
Ik werd voor het eerst ongesteld toen ik 11 was. Het was een lichte bloeding die een paar dagen duurde; de volgende menstruatie kwam pas een half jaar later. In die tijd werd er niet openlijk over ongesteldheid gesproken, dus deze belangrijke mijlpaal in mijn leven werd al helemaal niet gevierd.
In de jaren daarna kreeg ik tijdens mijn cyclus last van krampen, verlate menstruatie, snelle menstruatie, langzame menstruatie, uitblijvende menstruatie, pijnlijke borsten, vermoeidheid, misselijkheid, verhoogde gevoeligheid, stemmingswisselingen en koorts. Al deze klachten zorgden ervoor dat ongesteldheid meer voelde als een vloek dan als iets om te vieren! Mijn menstruatie remde me af, zat me in de weg en zorgde ervoor dat ik sommige activiteiten niet meer ondernam, net zoals dit bij veel andere vrouwen het geval was. Maar wat probeerde mijn lichaam me te vertellen? Laten we eens kijken…
Wilde mijn lichaam me te vertellen dat er iets verkeerd was met de wijze waarop ik als vrouw leefde? Wat als menstruatiepijn een zegen was, in plaats van een vloek zoals zo vaak wordt beweerd?
Wat veroorzaakt menstruatiepijn?
De afgelopen acht jaar heb ik zowel de menstruatiepijn en -klachten van mijn eigen cyclus onderzocht, als met veel andere vrouwen over hun maandelijkse problemen gepraat. Hieruit kwamen de volgende thema’s naar voren:
- De stress waarmee we iedere dag leven.
- Hoe we constant voelen dat we ‘nog iets moeten doen’.
- Dat we niet in staat zijn echt te rusten en alles maar de boel te laten.
- De angst dat mensen ons veroordelen om wat we doen, hoe we eruit zien of hoe we zouden moeten zijn.
- De weerstand om mensen echt dichtbij ons te laten komen.
- Het gebrek aan algehele verzorging en respect voor onszelf.
- De manier waarop we communiceren en hoe weinig we daarin uitdrukken wat we echt voelen.
Geen van bovenstaande dingen gaat over ‘je vrouwelijkheid omarmen’. Integendeel, het is allemaal ‘moeten’, ‘stress’ en ‘terughouden’. Deze dingen zorgen voor spanning en druk, aangezien ze ons niet helpen de vrouwen te zijn die we op natuurlijke wijze zijn. Is het dan niet logisch dat we last krijgen van onze menstruatie?
Wat kunnen we van menstruatiepijn leren?
Als we aandacht besteden aan wat ons lichaam ons duidelijk probeert te maken, dan kunnen we van iedere cyclus veel leren over onze levenswijze. Luisteren doen we door:
- Echt ons lichaam te voelen, ons bewust worden van hoe we het iedere dag behandelen.
- Vaart te minderen, rusten en ons lichaam toestaan zichzelf te reinigen.
- Respect en waardering te hebben voor de natuurlijke processen die ons lichaam iedere maand doormaakt.
De vrouw die zichzelf op deze manier behandelt – door de tijd van de maand te omarmen en te gebruiken om na te denken en meer te leren over de relatie met zichzelf en haar lichaam – is prachtig.
Zeg het voort
Meiden zouden zich bewust moeten zijn van het feit dat de eerste ongesteldheid eigenlijk een wonderlijke viering van hun vrouwelijkheid is. De menarche is een teken dat je een jonge vrouw wordt, geen vloek of ongemak. Ze zouden moeten weten dat menstruatie een tijd is om:
- Echt met jezelf te zijn.
- Manieren te ontdekken om voor jezelf te zorgen en jezelf te respecteren.
- Hun eigen gevoeligheid en kwetsbaarheid – en de kracht hierin – te ondervinden.
We zouden hen ook moeten vertellen dat menstruatiepijn of andere klachten een inzicht bieden in de manier waarop ze leven. Dat hun cycli mogelijkheden zijn om tot rust te komen en op een dieper level te voelen wie ze als vrouwen zijn. Wij, vrouwen en moeders, kunnen het goede voorbeeld geven door onszelf te respecteren en liefdevol voor onszelf te zorgen. Niet alleen tijdens de menstruatie, maar de hele maand lang. Met deze voorlichting kunnen we onze dochters, de nieuwe generatie vrouwen, zo veel leren.
Een eerste menstruatie is een moment van glorie in de ontwikkeling van een meisje naar een prachtige jonge vrouw. Iemand die in harmonie is met zichzelf, die naar haar lichaam luistert en erop reageert en iemand die weet dat haar gevoelens deel uitmaken van het ritme van haar leven.
Een eerste ongesteldheid is echt een zegen – en zeker iets om te vieren!
Deze gastblog is geschreven door de Australische counsellor Robyn Jones: vrouw, moeder, echtgenoot, bakker en adviseur in een gezondheidskliniek. Ze schrijft over de gezondheid van vrouwen, stress, kinderen en het moederschap. Voor meer artikelen en lekkere (gluten- en zuivelvrije recepten), kijk op www.robynjones.com.au.
Period! is een onafhankelijk, online magazine over de menstruatiecyclus. De informatie op Period! vervangt geen medisch consult. Raadpleeg bij medische klachten altijd een arts. In redactionele artikelen kom je soms affiliatielinks tegen. Gesponsorde samenwerkingen vind je in de categorie Spotlight. Heb je vragen? Kijk dan even op onze contactpagina.
Lees ook:
Bloody Sunday, door Sarah Sahagian
Beste Ongesteldheid, door Yayeri van Baarsen
Menstruatievakantie na chemo, door Cruz Santana
Mijn Cyclus & ik, door Mariette Reineke
Zelf een gastblog schrijven? Lees de spelregels hier
januari 21, 2016 at 7:40 am
Je ongesteldheid vieren en het als een feestje zien, wat een inspirerende benadering. Hierdoor komt er ook veel meer waardering voor wie we zijn en dit is zeker ook voor jonge meiden zo belangrijk. Dank je wel Robyn voor je woorden en laten we met elkaar het gesprek aan gaan over onze cyclus.
januari 27, 2016 at 5:31 pm
Wat een belangrijk punt wordt hier aangedragen door Robyn Jones: Aandacht besteden aan wat ons lichaam ons duidelijk probeert te maken en hierdoor van iedere cyclus veel leren over onze levenswijze.