Best veel keuze heb je tegenwoordig als je menstruatieproducten gaat shoppen. Zijn al die producten voor iedereen geschikt? Nee. Hoe weet je wat bij jou past? Nou, check dit overzicht met plus- en minpunten. Alles wat je moet weten als het gaat om menstruatie management.
Inlegkruisje
Eigenlijk zijn inlegkruisjes bedoeld tegen vaginale afscheiding, maar ze zijn ook inzetbaar als je denkt dat je ongesteld gaat worden. Of als je daar bijna mee klaar bent, maar nog nadruppelt.
PLUS Ze zijn klein en dun. Je voelt ze nauwelijks. Door de plakstrip blijven ze goed op hun plaats zitten.
MIN Je moet ze weggooien, inlegkruisjes zijn in die zin dus belastend voor het milieu. Als je ze dagelijks draagt, kan dat huidirritaties geven. Vulva’s moeten kunnen ademen.
Menstruatiecup
Ze zien er soms wat intimiderend uit, die cupjes van medische siliconen. Maar als je ze goed vouwt, is inbrengen een eitje. Er is keuze uit een keur aan merken, maten en kleuren (foto hierboven: OrganiCup)
PLUS (Heb je even?) Je hebt er maar één nodig en die gaat soms wel 15 jaar mee. Omdat je ze inwendig draagt, zie je ze niet. Je kunt ze relatief lang inhouden (tot wel 12 uur). Doordat het menstruatiebloed niet wordt blootgesteld aan zuurstof worden geurtjes voorkomen. Ze zijn stukken vriendelijker voor het milieu en voor het budget, doordat je ze kunt hergebruiken. Je leert je lijf beter kennen en kunt je gezondheid beter monitoren omdat je ziet hoeveel bloed je verliest. Doordat ze het vocht niet absorberen, maar opvangen, drogen ze de vagina niet uit.
MIN De maat bepalen is bij sommige merken niet echt eenvoudig. Je moet er niet te preuts voor zijn. Het verwijderen van een erg vol cupje is een knoeiboel als je ongeoefend bent. Zeker op een openbare wc met een gedeelde wasbak. Let ook even goed op de kwaliteit. Er is veel goedkope rommel op de markt.
Wegwerp maandverband
Anatomisch gevormd, flinterdun, met of zonder zijvleugels, voor de dag of voor de nacht, met of zonder parfum, regulier of van biologisch katoen (foto boven: Natracare): de keuze is eindeloos.
PLUS Voor elke situatie is er wel een ideaal product. Door de plakstrip blijft het goed op zijn plaats. Modern maandverband is flinterdun en nagenoeg onzichtbaar en heeft een enorm absorptievermogen. Aan duurzaamheid wordt steeds meer aandacht besteed, ook reguliere merken bevatten tegenwoordig minder plastics.
MIN Je moet het product weggooien, daardoor is maandverband belastend voor het milieu. Door het plasticlaagje aan de onderkant kan een broeierig klimaat ontstaan wat infecties in de hand kan werken. Je moet maandverband geregeld verschonen liefst eens per 4 uur. Of meteen als je ’s ochtends opstaat na 8 uur slaap.
Menstruatiedisc
Deze variant op de menstruatiecup lijkt wel wat op een pessarium, al was dat een voorbehoedsmiddel en is de disc bedoeld als menstruatieproduct. Je hebt ze in verschillende maten, zoals de foto hierboven van Bamboozy laat zien.
PLUS De voordelen zijn gelijk aan die van de menstruatiecup. Met als bonus: doordat je ze hoger inbrengt – tegen de baarmoedermond – laten ze je vagina vrij. Je kunt er dus penis-in-vaginaseks mee hebben. Al is het wel slim de disc eerst even te legen. Voor het verwijderen hoef je – anders dan bij een menstruatiecup – geen vacuüm te verbreken.
MIN Je moet er dus niet te preuts voor zijn, omdat je met je vingers je vagina in moet als je de disc goed op zijn plaats wilt krijgen.
Wegwerp menstruatiecup
Er zijn ook menstruatiecups voor eenmalig gebruik. Ze lijken qua vormgeving op een herbruikbare menstruatiedisc, al is het materiaal wat krakerig en minder zacht.
PLUS Een wegwerp menstruatiecup (bijvoorbeeld de Easecup) is makkelijker in te brengen dan een menstruatiecup. Daarbij hebben ze als bonus dat je ze tijdens penis-in-vaginaseks kunt inhouden.
MIN Minpunt is dat ze voor een wegwerpproduct relatief duur zijn. Doordat je ze na gebruik weggooit, zijn ze belastend voor het milieu.
Tampliner
Dit innovatieve menstruatieproduct combineert een tampon met een soort inlegkruisje annex labiapad. Als je de tampon inbrengt, is je vinger beschermd door iets wat nog het meest op de vinger van een latex handschoen lijkt. De bijbehorende pad verdwijnt tussen je vulvalippen ofwel labia.
PLUS De Tampliner is ontwikkeld door een gynaecoloog en gemaakt uit onder meer biologisch katoen. Bij het verwijderen van de tampon verdwijnt deze in het biologische afbreekbare applicatorhoesje.
MIN Het is een wegwerpproduct. Je kunt ze vooralsnog alleen in de Britse webshop kopen.
Menstruatieondergoed
Slips met een vochtabsorberend kruisje zijn aan een enorme opmars bezig. Niet voor niets dat ook fabrikanten van wegwerpproducten – zoals Libresse – zich op deze markt storten. Je ziet broekjes in alle kleuren en varianten: als short, heupslip en als string. Er zijn zelfs broekjes speciaal voor tieners en speciale uitvoeringen voor sporten en zwemmen. Nieuw zijn ze niet: al in 1926 werd reclame gemaakt voor met rubber beklede menstruatiebroekjes voor ’s nachts. Die vertoonden verrassend veel overeenkomsten met luierbroekjes uit die tijd.
PLUS Aan de styling van de slips is het geheime wapen niet af te zien: een kruisje dat 2 tot 6 eetlepels vocht kan opvangen. Je hebt keuze uit verschillende modellen, voor lichte, medium en zware dagen. Combineren met andere producten kan, maar hoeft niet per se.
MIN Je moet ze wassen? Maar dat doe je met je gewone ondergoed hopelijk ook. Ook de aanschafprijs is overkomelijk als je bedenkt hoelang je ermee kunt doen.
Wegwerp tampon
Mini, normaal of super. Met of zonder inbrenghuls. De witte staafjes bestaan in allerlei soorten en maten. Ze zijn gemaakt van synthetisch materiaal (rayon) of van biologisch gecertificeerd katoen (bijvoorbeeld van Yoni). De absorptiegraad staat op de verpakking aangegeven door middel van druppels. Dit heeft niets te maken met de grootte van je vagina, maar refereert aan de hoeveelheid bloed die je verliest. Je kunt ze maximaal 8 uur inhouden.
PLUS Omdat je ze inwendig draagt, zie je ze niet. Los van het touwtje. Ze bieden optimale bewegingsvrijheid. Doordat het menstruatiebloed niet wordt blootgesteld aan zuurstof worden geurtjes voorkomen. Maar dat geldt voor alle inwendige producten.
MIN Je moet het product weggooien. Tampons zijn daardoor belastend voor het milieu. Tampons met inbrenghuls geven nog meer afval; of de inbrenghuls nu van plastic is of van karton, in beide gevallen verbruik je meer (verpakkings)materiaal. Doordat tampons bloed absorberen en niet opvangen, kunnen ze je slijmvliezen irriteren.
Sponsje
Saunatampon, softtampon, sekstampon, touwloze tampon, tamponsponsje, Beppy: het zijn verschillende namen voor hetzelfde product. Sponsjes zijn gemaakt van flexibel, absorberend schuimmateriaal (zoals polyurethaan). Je draagt ze inwendig en kunt ze tot 8 uur inhouden.
PLUS Omdat je ze inwendig draagt en het touwtje ontbreekt, zie en voel je ze niet. Ideaal voor sporten, saunabezoek of vrijpartijen (sponsjes zijn uitgevonden in de seksindustrie).
MIN Sponsjes zijn prijziger dan reguliere tampons. Na gebruik gooi je ze weg (al zijn er mensen die ze uitkoken en hergebruiken). Doordat het touwtje ontbreekt, is verwijderen lastiger.
Wasbaar maandverband
Wasbaar maandverband is er in alle soorten en maten en met de meest maffe dessins. De pads zijn meestal voorzien van een waterafstotend laagje om doorlekken te voorkomen. Met drukknoopjes houd je het verbandje op zijn plaats. Het zal geen verrassing zijn dat er ook wasbare inlegkruisjes zijn en labialapjes die je tussen je vulvalippen draag om afscheiding op te vangen. In de collectie van bijvoorbeeld Eco Femme (foto boven) vind je ook een complete staterskit
PLUS Je hoeft maar één keer een voorraadje aan te schaffen omdat je ze hergebruikt. Dat is fijn voor het budget en voor het milieu. Mits gemaakt van het juiste materiaal (ongebleekt katoen) zijn ze vrij van toxische stoffen en bleekmiddelen. Ze zijn superzacht en geven doorgaans minder irritatie dan wegwerpverband.
MIN Dat je ze moet wassen? Doordat een plakstrip ontbreekt, kunnen ze soms iets verschuiven. Het absorptievermogen is minder dan bij ‘gewoon’ maandverband.
Wasbare tampon
Echt waar: er zijn ook wasbare tampons. Deze van ongebleekt katoen gehaakte lapjes met een touwtje eraan zijn kant-en-klaar te koop in diverse maten, maar een patroon bestellen en zelf haken kan ook. Je rolt ze op en brengt ze in zoals je dat normaal zou doen. De exemplaren op de foto hierboven zijn gemaakt van biologisch gecertificeerd katoen en komen uit de collectie van Imse Vimse.
PLUS Je hoeft ze maar één keer te kopen of te maken omdat je het hergebruikt. Dat is fijn voor het budget en voor het milieu. Mits gemaakt van het juiste materiaal (ongebleekt katoen) zijn ze vrij van toxische stoffen en bleekmiddelen.
MIN Je moet ze wassen. Het absorptievermogen is stukken minder dan dat van een gewone tampon. De materiaalkeuze is belangrijk. Als er vezels in je vagina achterblijven, kan dat infecties geven.
Zeesponsje
Zeesponsjes worden al sinds de oudheid inwendig als tampons gebruikt. Het zijn stukjes sponsdieren: primitieve, meercellige dieren die op de zeebodem leven. Je vindt ze onder meer in het assortiment van De Groene Cup.
PLUS Je kunt ze zo’n 4 tot 6 uur inhouden. Met één sponsje kun je 4 tot 6 maanden doen. Omdat je ze inwendig draagt zie en voel je ze niet.
MIN Doordat het een natuurproduct is, kunnen zeesponsjes zandkorrels en dergelijke bevatten. Het absorptievermogen is niet optimaal en de hygiëne laat soms te wensen over omdat je ze alleen met water wast.
Foto opening: Schutterstock.
Period! is een onafhankelijk, online magazine over de menstruatiecyclus. De informatie op Period! vervangt geen medisch consult. Raadpleeg bij medische klachten altijd een arts. In redactionele artikelen kom je soms affiliatielinks tegen. Gesponsorde samenwerkingen vind je in de categorie Spotlight. Heb je vragen? Kijk dan even op onze contactpagina.