Geweldige uitvinding eigenlijk: het spiraaltje. Daarmee hoef je jarenlang niet meer over anticonceptie na te denken. Al zijn er voor én na plaatsing wat dingen die je moet weten. Dus doe de spiraalcheck.
Maar laten we bij het begin beginnen. Wat voor jou de beste anticonceptiemethode is bespreek je uiteraard met de huisarts, gynaecoloog of een andere zorgprofessional – zoals een verloskundige. Een consult duurt vaak maar kort, dus het kan geen kwaad om je vooraf al een beetje in te lezen. Op Spiraalcheck.nl vind je een handig overzicht van de verschillende soorten spiraaltjes. Inclusief voor- en nadelen, mogelijke bijwerkingen en veelgehoorde onwaarheden. Uit de laatste categorie: de spiraal is alleen geschikt voor vrouwen die al wat ouder zijn of kinderen hebben. Dat blijkt een misverstand. Steeds meer jonge vrouwen kiezen bewust voor een spiraaltje, blijkt uit recente anticonceptiecijfers.
Voordelen en nadelen
Het belangrijkste voordeel zal duidelijk zijn: na plaatsing van het T-vormige staafje heb je er jarenlang geen omkijken meer naar. Preciezer: afhankelijk van de soort hoef je tussen de drie tot tien jaar lang niet meer over anticonceptie na te denken. Een nadeel is er helaas ook: plaatsing kan pijnlijk zijn. Zoals dat ook kan gelden voor het maken van een uitstrijkje. Ben je daar bang voor, overleg dan met je huisarts, verloskundige of gynaecoloog over mogelijke pijnstilling vooraf en na plaatsing (ook dan kun tijdelijk last hebben van kramp).
Hormoonspiraal versus koperspiraal
Spiraaltjes zijn er in soorten en maten. Welke variant voor jou het meest geschikt is, hangt af van verschillende factoren. De meest gebruikte soorten zijn in elk geval het hormoonspiraaltje en het koperspiraaltje. Het hormoonspiraaltje geeft – zoals de naam al doet vermoeden – dagelijks een piepkleine hoeveelheid levonorgestrel (synthetisch progestageen) af aan het baarmoederslijmvlies. Dat beschermt niet alleen tegen onbedoelde zwangerschap, maar kan ook helpen als je cyclusproblemen hebt.
Natuurlijke menstruatiecyclus
Met een hormoonspiraaltje wordt minder baarmoederslijmvlies opgebouwd waardoor je menstruaties minder worden of zelfs helemaal uitblijven. Tegelijkertijd blijft je natuurlijke hormooncyclus intact. Dat is anders dan bij de anticonceptiepil, die je natuurlijke menstruatiecyclus eigenlijk stillegt. De bloeding die je hebt als je de pil slikt, is een onttrekkingsbloeding en geen menstruatie. Een koperspiraal bevat helemaal geen hormonen. Je wordt dus gewoon elke maand ongesteld. Nadeel van een koperspiraal kan zijn dat je menstruaties er blijvend heviger van worden.
Doe de spiraalcheck
Als je een spiraal hebt laten plaatsen om een onbedoelde zwangerschap te voorkomen, is het natuurlijk wel cruciaal om op tijd te laten controleren of deze nog effectief is. Op spiraalcheck.nl vind je – behalve een schat aan informatie – een handige tool om je hierbij te helpen. Het enige wat je hoeft te doen is een paar eenvoudige vragen beantwoorden over het type spiraaltje dat je hebt en wanneer het is geplaatst. Je kunt deze tool trouwens ook gebruiken als je een anticonceptiestaafje, anticonceptiering of prikpil gebruikt. Spiraalcheck.nl laat weten of het tijd is om een controleafspraak te maken bij bijvoorbeeld een verloskundigenpraktijk. Ook dat kan via deze innovatieve dienst.
Meer weten? Kijk op Spiraalcheck.nl
Foto: Reproductive Health Supplies Coalition via Unsplash.
#spiraalcheck #gezondheidsherinnering #vrouwenwelzijn #vrouwengezondheid #cyclusproblemen
Period! is een onafhankelijk, online magazine over de menstruatiecyclus. De informatie op Period! vervangt geen medisch consult. Raadpleeg bij medische klachten altijd een arts. In redactionele artikelen kom je soms affiliatielinks tegen. Gesponsorde samenwerkingen vind je in de categorie Spotlight. Heb je vragen? Kijk dan even op onze contactpagina.