Minstens tweehonderd menstruatie-apps zijn er inmiddels op de markt. Maar wat kun je er allemaal mee? We hebben er een aantal op een rij gezet, met voordelen én nadelen. Misschien heb je een onregelmatige cyclus of heb je een geheugensteuntje nodig als het weer zover is. Een belletje wanneer je over tijd bent is misschien ook niet verkeerd. Wat je ook wilt, er is genoeg keus.
De meeste apps zijn méér dan een kalender die aangeeft wanneer je een tampon moet dragen. Bijvoorbeeld de app Clue. Deze is in het Engels en gratis beschikbaar voor zowel Apple als Android. Je geeft van tevoren aan wanneer je laatste menstruatie was en hoe je je voelt. De app vraagt je elke dag om gegevens in te vullen, zodat de voorspellingen zo nauwkeurig mogelijk kunnen worden gedaan.
Voel je je opgeblazen? Ben je blij of chagrijnig? Is je huid vettig of juist droog? Het is wat werk, maar dan heb je een app die van alles bijhoudt. Wanneer je vruchtbaar bent, wanneer je humeur daalt en natuurlijk wanneer je ongesteld gaat worden. De app geeft veel notificaties. Is je menstruatie een dag te laat? Een belletje van de app. Ben je vanaf morgen vruchtbaar? Ping! En vergeet je je pil niet in te nemen? Gelukkig kun je al deze notificaties ook uitzetten.
Menstruatieapp met of zonder actieve community?
Een van de vele andere, vergelijkbare apps is Eve (Apple). Je gebruikt hem ongeveer hetzelfde als Clue, maar Eve bevat ook een actieve community van gebruikers waarmee je kunt praten over ongesteld zijn, seks en gerelateerde onderwerpen. De Period Calendar (Apple en Android) heeft naast dit alles ook nog eens een Intercourse Report die helpt bij het bepalen van vruchtbare dagen; handig als je zwanger wilt worden. Mag het wat luchtiger? De Mood Horoscope and Period Tracker (Apple) linkt je menstruatiecyclus aan je horoscoop.
De gemeenschappelijke deler van dit groepje apps is dat ze strak en modern zijn vormgegeven, dus niet overdadig zijn versierd met bloemetjes, wolkjes en veel roze. Bovendien zijn ze makkelijk in gebruik. Dat geldt niet voor het grootste gedeelte van de beschikbare apps. MyPeriod Tracker (Apple en Android) en My Moontime (Apple) zijn qua inhoud vergelijkbaar met Eve, Clue en de Period Calendar: vul een berg aan gegevens in en de app voorspelt wanneer je beter geen witte broek kunt dragen. Maar de overdaad aan bloemetjes, wolkjes en de roze vormgeving doen haast pijn aan je ogen. MyPeriod Tracker werkt niet heel fantastisch en als je niets hebt met de maancyclus als metafoor voor je menstruatie dan kun je My Moontime misschien beter links laten liggen.
Moraal van het verhaal: de meeste apps doen gewoon wat ze moeten doen. Menstruatie Agenda Lite (Apple) houdt prima bij wanneer je ongesteld zal zijn. De Cyclus Kalender Period Tracker (Android) is vooral gericht op ovulatie en zwangerschap, maar biedt ook de ruimte om symptomen als acne, stress, diarree, pijn en angst in kaart te brengen.
Vergeet niet je huisarts te bellen als je menstruatieproblemen hebt
Het grootste verschil zit in de vormgeving en het gebruiksgemak. De meeste apps zijn er alleen in het Engels of in een slechte Nederlandse vertaling. Liever een goed vertaalde Nederlandse app? Kijk dan eens naar Cyclus Volgsysteem (Android). Opnieuw veel bloemetjes en wolkjes, maar dan weet je tenminste zeker dat je elke term begrijpt.
Er zijn best veel apps die de mogelijkheid bieden een nauwkeurig dagboek bij te houden over je lichamelijke gesteldheid voor, tijdens en na je menstruatie. Als je niet zeker weet of het goed gaat met je cyclus en of de symptomen die je vertoont wel normaal zijn, kunnen de notificaties handig zijn. Maar vergeet vooral niet de huisarts te bellen als je twijfelt. Een app is geen arts. En onthoud: je kunt trouw je gegevens invullen en zo een mooi overzicht krijgen van de minst vruchtbare dagen, maar een garantie dat je niet zwanger zult raken geeft zo’n app natuurlijk nooit.
Period! is een onafhankelijk, online magazine over de menstruatiecyclus. De informatie op Period! vervangt geen medisch consult. Raadpleeg bij medische klachten altijd een arts. In redactionele artikelen kom je soms affiliatielinks tegen. Gesponsorde samenwerkingen vind je in de categorie Spotlight. Heb je vragen? Kijk dan even op onze contactpagina.
Lees ook:
10 Redenen om wel blij te zijn met je menstruatie
Te weinig: kan dat ook?
En toen ging het mis
Niet meer ongesteld
Niet grappig: PMS
Wanneer is veel teveel?
januari 19, 2016 at 10:25 am
Een app die ik zelf graag gebruik is de Our Cycles app (www.ourcyclesapp.com) voor iPhone. Deze app geeft namelijk naast je maandcyclus en hoe je je lichamelijk voelt ook de mogelijkheid om te kijken naar hoe je voor jezelf zorgt en wat je nog meer voelt dat niet zo zeer lichamelijk is.