Het gevoel dat je dikker bent dan normaal. Dat komt veel vrouwen bekend voor tijdens de menstruatie. Zijn die verdwenen taille, extra cupmaat en dat pafferige gevoel feit of fictie?
Die verdwenen taille, extra cupmaat en dat pafferige gevoel zijn helaas vaak een feit. Al zijn ze niet het gevolg van vet, maar van vocht. Vlak voor en tijdens de menstruatie houdt je lichaam vaak meer vocht vast dan normaal. En daardoor voel je je vaak dikker. De gewichtstoename kan soms wel oplopen tot twee of drie kilo. Schrale troost: na de menstruatie ben je dat extra gewicht meestal meteen weer kwijt.
Schuldgevoel
Hoewel, volgens onderzoekers van de Michigan State University zitten die extra kilo’s vooral tussen de oren. ‘Een trucje van de natuur,’ is de conclusie na een onderzoek onder 352 vrouwen tussen de 15 en 25 jaar, dat werd gepubliceerd in The International Journal of Eating Disorders. Wat is dan het trucje? Dat vrouwen eigenlijk niet eens zo heel veel aankomen tijdens hun menstruatie, maar dat dit vooral een schuldgevoel is, omdat veel vrouwen meer eten onder invloed van hun menstruatiecyclus. Vooral in de premenstruele fase. Het oestrogeengehalte en daardoor ook het serotoninegehalte is lager. Met eetbuien als gevolg. En die hebben niets te maken met gebrek aan wilskracht, maar zijn een kwestie van hormonen.
‘We weten dat het gewicht van een vrouw niet echt toeneemt als gevolg van verhoogde voedselinname,’ zegt Kelly L. Klump, professor klinische psychologie aan de Michigan State University en coauteur van de studie. ‘Maar doordat vrouwen meer en vaak ‘emotioneel’ eten als ze ongesteld zijn, voelen ze zich niet goed over zichzelf.’ Dat negatieve zelfbeeld zorgt er volgens de studie voor dat vrouwen zichzelf dikker voelen dan ze in werkelijkheid zijn.
Zoet & zout
Negatief zelfbeeld of niet, de extra zin in zoet en zout is geen verzinsel. Twee tips.
Tip 1 De onverzadigbare zin in chocolade is niet toevallig. Chocolade bevat tryptofaan en dat zorgt ervoor dat de hersenen serotonine aanmaken waardoor je je tijdelijk beter voelt. Maar chocolade bevat behalve vet ook veel suiker en daarvan gaat de bloedsuikerspiegel schommelen. Met als resultaat méér zin in chocolade. Het is dus beter om dingen te eten die ook tryptofaan bevatten, maar die de insulinehuishouding niet uit balans brengen. Denk aan melk, cottage cheese, banaan, kip, bruin brood, eieren en peulvruchten. Voor optimaal effect zijn ook vitamine C (citrusvruchten, bessen), vitamine B6 (noten), foliumzuur (broccoli en spinazie) en zink nodig.
Tip 2 Ook (extra) trek in chips, pizza, patat et cetera zijn een bekend verschijnsel. Maar probeer vlak voor en tijdens de menstruatie ook minder zout te eten. Zout houdt namelijk vocht vast.
Lees ook:
Allemaal aan de banaan
anti pms-chocoladecake
Extreme trek als je ongesteld wordt
Illustratie: Shutterstock.
Period! is een onafhankelijk, online magazine over de menstruatiecyclus. De informatie op Period! vervangt geen medisch consult. Raadpleeg bij medische klachten altijd een arts. In redactionele artikelen kom je soms affiliatielinks tegen. Gesponsorde samenwerkingen vind je in de categorie Spotlight. Heb je vragen? Kijk dan op onze contactpagina.