In elke aflevering van het VPRO-programma Metropolis wordt een thema met wereldwijde betekenis onder de loep genomen. Hoe is het bijvoorbeeld om gehandicapt te zijn, puber, homo, verslaafd of … ongesteld? Vanuit zo’n zeventig verschillende landen en zes continenten wordt door correspondenten verslag gedaan van de lokale opvattingen en gebruiken. In Die Tijd van de Maand gaat het om de manieren waarop wereldwijd wordt aangekeken tegen menstruatie. Dat leverde intrigerende minidocumentaires op.
In Nepal worden vrouwen tijdens hun menstruatie bijvoorbeeld verbannen naar een afgelegen hut. In Suriname mogen ongestelde vrouwen niet koken, daarom krijgen jonge mannen kookles. In Zambia blijkt men weer hartstikke geëmancipeerd, daar kunnen vrouwen maandelijks een vrije dag opnemen als ze ongesteld zijn. In Kenia missen meiden en vrouwen werk en school omdat ze niet over maandverband beschikken. In Macedonië mag een ongestelde vrouw niet naar de kerk en niet op kraambezoek. Doet ze dat toch dan krijgt die baby spontaan een allergische reactie. Verder filmden de verslaggevers een kruidendokter in Iran, een Joods koppel in Israël dat de reinheidsvoorschriften probeert na te leven en een kunstenares in de VS die bodypaint met haar eigen menstruatiebloed.
Terugkijken kan hier
Lees ook:
De vreemdste vooroordelen
Ondertussen in Nepal
Anne Frank gecensureerd
Sporttaboe: menstruatie
Period! is een onafhankelijk, online magazine over de menstruatiecyclus. De informatie op Period! vervangt geen medisch consult. Raadpleeg bij medische klachten altijd een arts. In redactionele artikelen kom je soms affiliatielinks tegen. Gesponsorde samenwerkingen vind je in de categorie Spotlight. Heb je vragen? Kijk dan even op onze contactpagina.