Je menstruatie is wat aan de late kant. Maar net als je je afvraagt of je zwanger zou kunnen zijn, beginnen de welbekende krampen in je onderbuik. Tijd voor pijnstillers, chocolade, Netflix en een warme kruik. Of toch maar niet..? Misschien kun je met die pijnstillers beter wachten tot het bloed daadwerkelijk begint te vloeien; voor veel vrouwen voelen de eerste zwangerschapsverschijnselen namelijk net zo aan als menstruatiekramp.
Krampen: PMS, menstruatie of innestelingspijn?
Innestelingspijn kan voorkomen wanneer het bevruchte eitje zich in de baarmoederwand vastzet. Dit gebeurt normaal gesproken tussen 7 en 12 dagen na de ovulatie, dus ongeveer wanneer je eventuele PMS-symptomen zou verwachten. Bij een normale cyclus begint de menstruatie tussen de 12 en 16 dagen na de ovulatie, dus als je een korte cyclus hebt, kunnen de innestelingskrampen samenvallen met wanneer je eigenlijk ongesteld zou worden.
Soms gaat de innesteling gepaard met wat licht bloedverlies, wat eveneens kan lijken op de start van je menstruatie. Meer overeenkomsten: opgezette borsten, moeheid, vreetbuien en stemmingswisselingen zijn zowel PMS-symptomen als zwangerschapssymptomen.
Gelukkig zijn er ook wat verschillen: innestelingspijn is meestal niet zo hevig als menstruatiekrampen en duurt maar 1 tot 3 dagen, in tegenstelling tot de meeste menstruatie- of PMS-gerelateerde krampen die langer duren en heviger zijn. Nog een onderscheid: het bloedverlies. Menstruatiebloed is roze in het begin van je menstruatie en kleurt vervolgens rood op de dagen dat je het meeste vloeit. De paar druppels bloed die je kunt verliezen tijdens de innesteling zijn meestal veel lichter of zelfs bruin van kleur. Plus: een gemiddelde menstruatie duurt 5 tot 7 dagen en een gemiddelde innestelingsbloeding slechts 1 tot 2 dagen.
Rekken en strekken van de baarmoeder
Ook in de weken na de innesteling kun je milde krampen in je onderbuik en onderrug voelen die lijken op menstruatiekramp. In de zwangerschap wordt de baarmoeder groter ter voorbereiding op de groeiende baby en dit rekken en strekken leidt tot krampen. Tijdens een menstruatie trekt de baarmoeder zich samen om het baarmoederslijmvlies te verstoten. Logisch dat voor veel vrouwen deze baarmoederbewegingen hetzelfde aanvoelen. Sommige vrouwen beschrijven hun eerste zwangerschapsweken zelfs als ‘het voelt alsof ik ieder moment ongesteld kan worden’.
En ja hoor, veel later in de zwangerschap kun je eveneens pijn ervaren die op menstruatieklachten lijkt. Pijn in je onderrug kan bijvoorbeeld komen door de gewichtstoename tijdens de zwangerschap. En in het tweede trimester wordt het ronde ligament, de spier die de baarmoeder op de plaats houdt, uitgerekt, wat tot krampen en pijn in de onderbuik kan leiden. Al wijzen tegen die tijd misselijkheid, overgeven, een steeds dikker wordende buik en waarschijnlijk een echo of twee, er duidelijk op dat je toch echt een baby kan verwachten in plaats van een heel erg late menstruatie.
Moraal van het verhaal: als je overtijd bent en twijfelt, doe een zwangerschapstest.
Foto: Shutterstock.
Period! is een onafhankelijk, online magazine over de menstruatiecyclus. Er is ook een Engelstalige editie! De informatie op Period! vervangt geen medisch consult. Raadpleeg bij medische klachten altijd een arts. In redactionele artikelen kom je soms affiliatielinks tegen. Gesponsorde samenwerkingen vind je in de categorie Spotlight. Heb je vragen? Kijk dan even op onze contactpagina.
Lees ook:
Ongesteld en toch zwanger?
Minicursus tegen menstruatiepijn
4 X 7 = ongeveer 28
Niet meer ongesteld. Help?