Het is maar wat je gewend bent. In het buitenland is het zoeken naar een speld in de hooiberg als je tampons zonder inbrenghuls wilt kopen. Hier is het precies andersom. Tijd voor de vraag: wat zijn de voor- en nadelen van een tampon met een applicator?
Inbrengen is makkelijker
Als je het lastig vindt om je vinger een stukje in je vagina te steken, is een inbrenghuls zeker makkelijker. Je hoeft jezelf dan nauwelijks aan te raken. Misschien helpt dat je over de drempel, als je met tampons begint. Staat tegenover: hoe erg is het eigenlijk om met je vinger een tampon op zijn plaats te duwen? Je handen wassen moet nog steeds.
De tampon zit meteen goed
Geen vrouw is natuurlijk hetzelfde, maar als je de applicator op de juiste manier gebruikt komt de tampon daar terecht waar je ‘m niet meer voelt. En dat is de juiste plek. Staat tegenover: een inbrenghuls is kaarsrecht, terwijl je vagina licht gebogen is. Met je vingers kun je die natuurlijke route misschien wat beter volgen tot deze op de juiste plek zit. Instinctief weet je vaak precies waar dat is.
Het is hygiënischer
Ja. En nee. Bij een tampon zonder inbrenghuls loop je het risico dat er wat bloed aan je vinger komt als je hevig menstrueert. Hoewel een tampon meteen begint te absorberen zodra je ‘m inbrengt. Dus met het gesmeer valt het meestal reuze mee. Bovendien: je handen wassen voor (dat wordt vaak vergeten) en na het inbrengen is met én zonder inbrenghuls een goed idee.
Het loopt wel in de gaten, zo’n applicator
Klopt. Je hebt al gauw een twee keer zo groot product in je handen. Al speelt de industrie daarop in met de compacte, inschuifbare applicator van kunststof/plastic, die nog net in je handpalm past en die je dus discreet kunt wegmoffelen op weg naar het toilet. Als dat al zou moeten natuurlijk. Sommige vrouwen vinden dat de inschuifbare applicator de tampon niet diep genoeg inbrengt, waardoor deze niet meteen op de juiste plek zit. Er zijn ook vrouwen die dat van elke applicator tampon vinden. Kwestie van lichaamsbouw.
Het is slecht voor het milieu
Sorry. Maar ja, dat klopt sowieso. Je hebt de keuze uit kartonnen inbrenghulzen (die je in principe door het toilet zou mogen spoelen als de riolering dat aankan) en kunststof ofwel plastic inbenghulzen (die in de afvalbak moeten). Voordeel van de kartonnen variant: ze zijn iets beter voor het milieu. Voordeel van de plastic variant: het materiaal is gladder waardoor de tampon makkelijk is in te brengen. Maar in beide gevallen verbruik je natuurlijk meer materiaal. Niet alleen de applicator zelf, maar ook extra verpakkingsmateriaal. Plus extra productiekosten. De tampon zonder inbrenghuls is hoe dan ook een ‘groenere’ keuze. Daarmee vermijd je bergen afval.
Een recyclebare (herbruikbare) applicator dan maar? Deze is al wel op de markt, maar er zijn nog geen aanwijzingen dat dit een verkoophit gaat worden. Dat je langer bezig bent om de tampon in te brengen (je moet dat ding immers eerst in de houder stoppen) en dat je de applicator naderhand moet omspoelen en drogen (thuis misschien geen probleem, maar op een openbaar toilet …) helpt niet mee.
Over plastics in menstruatieproducten – over plastic in het algemeen – is steeds meer te doen. Ook reguliere tampon- en maandverbandmerken lanceren om die reden duurzamere menstruatieproducten (van biologisch gecertificeerd katoen en zonder plastics) of voegen een menstruatiecup aan het assortiment toe. Als je duurzaam wilt menstrueren, kies je voor #zerowaste #plasticfree #organic.
Foto: Shutterstock.
Period! is een onafhankelijk, online magazine over de menstruatiecyclus. De informatie op Period! vervangt geen medisch consult. Raadpleeg bij medische klachten altijd een arts. In redactionele artikelen kom je soms affiliatielinks tegen. Gesponsorde samenwerkingen vind je in de categorie Spotlight. Heb je vragen? Kijk dan even op onze contactpagina.
Doe eens duurzaam
Groen menstrueren
Tamponles voor beginners
Wel/niet* plassen met tampon?
Help mijn tampon doet pijn
Kan een tampon zoekraken in je lijf?