Amerika heeft Superman, Batman en Spiderman. Maar India heeft… Padman. Het levensverhaal van Indiër Arunachalam Muruganantham (1962) – alias de man die maandverband droeg – is verfilmd.
Bollywood kijkcijferkoning Akshay Kumar, die in meer dan honderd Hindi-films speelde en momenteel een van de tien beste betaalde acteurs van de wereld is, tekent voor de titelrol. Kumar is het equivalent van Hollywoodsterren als Johnny Depp, Leonardo DiCaprio en Brad Pitt (take your pick).
Producer Twinkle Khanna – niet toevallig de echtgenoot van Kumar – is ook al geen onbekende in Bollywood. Ook de Indiase actrices Radhika Apte en Sonam Kapoor – die de vrouwelijke hoofdrollen vervullen – hebben in India een sterrenstatus. Kortom: aan de cast en crew gaat het niet liggen. De film heeft alles in huis om een blockbuster te worden. Dat is bijzonder gezien het onderwerp: Padman gaat namelijk over een producent van maandverband. Menstruatie is nergens een sexy onderwerp, maar al helemaal niet in India.
Het meeslepende verhaal van Arunachalam Muruganantham alias Padman begint als hij ontdekt dat zijn vrouwen vodden gebruikt tijdens haar menstruatie, omdat ze anders geen geld heeft voor melk. Hij gaat de stad in om zelf maandverband voor haar te kopen, ontdekt dat daar nogal een taboe op rust (het wordt hem overhandigd alsof het smokkelwaar is) en dat het inderdaad erg kostbaar is. Zijn conclusie: ‘Dat moet goedkoper kunnen.’
Hij gaat op onderzoek uit en ontdekt dat slechts 12 procent van de Indiase vrouwen over maandverband kan beschikken; op het platteland is dat soms maar 2 procent. Het merendeel van de Indiase vrouwen gebruikt oude vodden, maar bijvoorbeeld ook zand, zaagsel, bladeren of as om haar menstruatie te managen. Zo’n 70 procent van alle overdraagbare ziekten in India wordt veroorzaakt door slechte menstruele hygiëne.
De man die maandverband droeg
Muruganantham (links de echte, tijdens zijn TedEx lezing in 2013) neemt zich voor een machine te ontwikkelen waarmee hij budgetvriendelijk maandverband kan produceren, maar betaalt daarvoor een hoge prijs. Hij raakt er bijna zijn hele familie, al zijn geld en zijn positie in de samenleving mee kwijt. Vrienden steken de weg over om hem te ontwijken. Alleen al het vinden van vrijwilligers om zijn producten te proberen, blijkt geen sinecure. Zijn zussen weigeren bijvoorbeeld. Dus besluit hij zijn producten zelf te testen. Zo werd hij de man die maandverband droeg. Dat gegeven levert alvast een paar hilarische filmfragmenten op.
Het leven van Muruganantham ging niet over rozen. Zelfs zijn vrouw verliet hem. ‘Dan zie je Gods gevoel voor humor,’ zegt hij daarover in de bekroonde documentaire Menstrual Man die filmmaker Amit Virmani over zijn leven maakte. ‘Om haar was het hele verhaal begonnen.’ Zoals het een goed heldenverhaal betaamt, keert het tij. Inmiddels staat Muruganantham aan het hoofd van Jayaashree Industries en is zijn budgetvriendelijke maandverbandmachine overal in India in gebruik. Time Magazine riep Muruganantham uit tot een van de 100 meest invloedrijke mensen van 2014.
Niet de eerste Indiase film over dit onderwerp
Padman is overigens niet de eerste Indiase film in dit genre. Vorig jaar werd de film Phullu uitgebracht. Deze is weliswaar niet gebaseerd op het leven van Muruganantham, maar gaat wel over een man die maandverband produceert. Slogan: ‘Jo aurat ka dard nahi samajhta, bhagwan usse mard nahi samajhta.’ Ofwel: een man die geen oog heeft voor de pijn van een vrouw is geen man, in de ogen van God.
Menstruatie is nog altijd een gigantisch taboe in India. In afgelegen gebieden is het, net als in Nepal, nog altijd gebruikelijk menstruerende of net bevallen vrouwen uit huis te verbannen vanuit de overtuiging dat zij onrein zijn. In de Noord-Indiase deelstaat Himachal Pradesh is recent een campagne gestart om hierin verandering te brengen. Een speciale taakgroep gaat in ruim 90 dorpen menstruatievoorlichting geven.
Bekijk de filmtrailer van Padman hier.
Lees ook:
Hebben mannen ook een cyclus?
Tamponziekte raakt ook mannen
Man-struatie (1)
Period! is een onafhankelijk, online magazine over de menstruatiecyclus. De informatie op Period! vervangt geen medisch consult. Raadpleeg bij medische klachten altijd een arts. In redactionele artikelen kom je soms affiliatielinks tegen. Gesponsorde samenwerkingen vind je in de categorie Spotlight. Heb je vragen? Kijk dan even op onze contactpagina.