Het duurt vaak zeven tot tien jaar voordat de diagnose endometriose wordt gesteld. Of heel veel langer. Dat ondervond theatermaker Karlijn Kistemaker (1986) aan den lijve. Zij ging maar liefst zeventien keer naar de huisarts met ernstige buikpijnklachten. Door zes verschillende huisartsen werden haar klachten telkens opnieuw weggewuifd. Na handenvol pijnstillers en pogingen om de pijnklachten te laten verminderen met behulp van diëten, stuitte ze op een artikel over actrice Birgit Schuurman, bij wie de chronische ziekte endometriose was geconstateerd. Onterecht zo bleek later. Maar haar verhaal gaf Kistemaker wel de handvatten om door te duwen bij de volgende arts in de rij.
Niet lang daarna kreeg ze dan eindelijk de diagnose endometriose – na 24 jaar – en daalde het besef in dat deze aandoening gevolgen kan hebben voor je kinderwens. Wat volgde was een absurdistische reis langs weefsellandschappen, klodders koude gel, hormoonspuiten en de terugkerende vraag: wil ik wel een kind of wil ik gewoon dat dit lukt? Voer voor een voorstelling.
Kompagnie Kistemaker
Karlijn Kistemaker is als artistiek leider, regisseur, tekstschrijver en acteur de spil van Kompagnie Kistemaker. Ze studeerde cum laude af aan de regieopleiding van de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten (2013) en won in datzelfde jaar de Top Naeff prijs, een aanmoedigingsprijs voor veelbelovend talent. Ze maakt magisch-realistische vertellingen, waarin werkelijkheid en illusie onlosmakelijk zijn verbonden, ze werkt samen met jonge schrijvers en componisten, maar creëert ook zelfgeschreven (autobiografische) teksten, die ze zelf speelt. Meer informatie vind je op haar website.
Droogkomisch en bloedserieus
In een interview met Matthijs van Rumpt van Theater Bellevue vertelt ze hoe het is om haar persoonlijke ervaring met endometriose terug te zien in het theater en wat haar missie met deze droogkomische en tegelijkertijd bloedserieuze voorstelling is. ‘Er zijn 200 miljoen mensen die dit hebben, dat zijn dus alle mensen op aarde met een Netflix-abonnement, en ik had er nog nooit over gehoord. Het is geen dodelijke ziekte, maar het kan wel echt levens verwoesten. Dus ja. Ik ben nu zelf best wel dichtgekoekt, dus ik wil dat mensen dit veel eerder kunnen ontdekken, of dat er in ieder geval meer bewustzijn is. Dat wil niet zeggen dat deze voorstelling alleen voor mensen met endometriose is. Ik hoop dat er ook veel mannen komen, alle soorten mensen.’
Pijn en onbegrip
Voor de tekst van de voorstelling putte Kistemaker uit haar eigen ervaringen met huisartsen, doktoren, gynaecologen en vrienden, struinde ze internetfora af en interviewde ze andere mensen met endometriose, vertelt ze in een interview met de Volkskrant. ‘Mensen die soms dagelijks geconfronteerd worden met pijn. Pijn en onbegrip. Kistemaker citeert de reacties: Je moet je niet te veel aanstellen. Niet te veel zeuren, anders ben je al snel een zeikerd. Kop op, en je moet wel een beetje leuk doen. Dat onbegrip maakte Kistemaker woedend. Zo veel mensen met endometriose krijgen geen medicijn. Of je moet je baarmoeder laten verwijderen, of eindeloos aan een anticonceptiepil waar je helemaal wappie van wordt. Alles is kut.’
Op de agenda
De try out is op 30 november en op 1 december 2024 gaat Buikzwam in première in Theater aan de Rijn in Arnhem. Kijk hier voor de info & kaartverkoop Van 4 t/m 22 december kun je Buikzwam gaan zien als lunchvoorstelling in Theater Bellevue in Amsterdam. Kijk voor informatie en kaartverkoop hier.
Ook interessant:
Period Boekenoverzicht
Period Podcastselectie
Period Playlist
Period Filmwijzer
Period! is een onafhankelijk, online magazine over de menstruatiecyclus. De informatie op Period! vervangt geen medisch consult. Raadpleeg bij medische klachten altijd een arts. In redactionele artikelen kom je soms affiliatielinks tegen. Gesponsorde samenwerkingen vind je in de categorie Spotlight. Heb je vragen? Kijk dan even op onze contactpagina.