
Nee, endometriose is geen menstruatieprobleem. Al is er overlap. Karakteristiek voor deze medische aandoening zijn namelijk de extreem pijnlijke menstruaties en het feit dat er vaak veel maandelijks bloedverlies bij komt kijken. Eigenlijk is endometriose het ultieme bewijs dat je ‘vrouwenkwaaltjes’ bloedserieus moet nemen. Abnormale menstruatiepijn hoort er niet per se bij. Maart is endometriose awareness maand. We trappen af met vijf memorabele manieren om de noodzaak van meer kennis over deze vrouwspecifieke aandoening uit te lichten. Later deze maand meer informatie over endometriose en de initiatieven om deze aandoening op de kaart te zetten, waaronder de #Endomorechallenge.
1 Muziek
Superveel topmuziek is er gemaakt over menstruatieleed (al dan niet door endometriose). Kijk maar in de Period! Playlist. Wat daar nog niet in staat is Invinsible (aka Endometriosis Song) van singer-songwriter en endo-warrior Kaitlyn Morell. ‘Endometriosis has taken so much from me. Just like it has taken so much from so many other Endo sisters. Our pain is REAL! It is not in our heads. This is a state of emergency. Women are loosing their ability to have children. There are cases of Endometriosis being found on the lungs and liver as well. This is a real disease and deserves the attention and resources to find a cure.’ Beluister haar hartenkreet hier.
Meer muziektips? Check ons overzicht.
2 Korte film
Warning! Hysterical Sisters – een Oostenrijkse korte film over adenomyose en endometriose – is prachtig, maar ook hartverscheurend. Deze mix van dans, muziek, spoken word/poëzie en drama verbeeldt op een artistieke en abstracte manier hoe het is als je moet leven met ontwrichtende pijn. Misschien meer iets om aan anderen te laten zien als je wilt uitleggen waar je doorheen moet als je endometriose of adenomyose hebt. Niet per se een oppepper als je ermee moet dealen. Of misschien wel. Erkenning is ook fijn. Je bent niet alleen. Meer over deze film van regisseur Chiara Schreder vind je hier.
Meer filmtips? Check onze Kijkwijzer
3 Boek
Bijna een half miljoen mensen in Nederland missen feestjes, etentjes, belangrijke werkopdrachten en carrièrestappen omdat ze met hevige buikpijn thuiszitten. Wacht, zitten? Eerder: liggen. In foetushouding. Schrijver en journalist Maartje van Hoek weet er alles van. Met ernstige klachten bezoekt ze als tiener de huisarts. Er volgen zesentwintig jaar met tientallen echo’s, scans, en vaginale onderzoeken door drie huisartsen en zeven gynaecologen – steeds zonder resultaat. Tot ze op de afdeling SpoedEisende Hulp belandt, onmiddellijk wordt geopereerd en een diagnose krijgt: ze heeft endometriose. Resultaat van deze jarenlange zoektocht is het boek met de veelzeggende titel Je mag je weer aankleden – alles over endometriose.
Meer boeken over endometriose? Kijk op Bol.com. Meer boeken over menstruatie in het algemeen? Je vind ze hier.
4 Podcast
De beste podcast over endometriose? Zeg het maar. Buikzaken, de podcast voor de vrouwen die endometriose hebben of dit vermoeden van lifestyle/hormooncoach en ervaringsdeskundige Margje Reijs-Scheijgrond ligt voor de hand. Zij presenteert de podcast samen met Noor Paridaans, gynaecoloog gespecialiseerd in endometriose, werkzaam bij de Nederlandse Endometriose Kliniek. Runner up wat Period! betreft: Baarmoederverhalen, waarin onderzoeksjournalist Liset Hamming in gesprek gaat met onder anderen radio-dj Angelique Houtveen. Waar blijven de andere Nederlandse beroemdheden die opening van zaken willen geven?
Meer podcasts over vrouwengezondheid? Check onze selectie.
5 Dans
Als er een kunstdiscipline is die ‘pijn’ kan verbeelden is het wel… dans. In haar solovoorstelling RED vertelt de Australische danser Liz Lea over 20 jaar leven met endometriose. Of beter gezegd: over 20 jaar dansen op internationale podia gecombineerd met waarschuwingen van haar lichaam dat ze haar spitzen beter aan de wilgen kon hangen. Het negeren van die code rood-signalen kwam haar duur te staan. Uiteindelijk had ze een darmreconstructie nodig. RED is een deels eigen choreografie over vallen en opstaan. Lekker theatraal, met prachtige kostuums en met de juiste dosis humor en zelfspot. Kijk maar naar de trailer. (Foto: Lorna Sim. Kostuum: Bruce Scott, met dank aan Liz Lea).
Foto opening: Jonathan Borba on Unsplash
Period! is een onafhankelijk, online magazine over de menstruatiecyclus. De informatie op Period! vervangt geen medisch consult. Raadpleeg bij medische klachten altijd een arts. In redactionele artikelen kom je soms affiliatielinks tegen. Gesponsorde samenwerkingen vind je in de categorie Spotlight. Heb je vragen? Kijk dan even op onze contactpagina.