Voor als je liever luistert dan leest: een overzicht van de leukste, langste, lekkerste en liefste podcasts over … menstruatie. De lijst wordt langer en langer! Tips blijven welkom. Dus zijn we een podcast vergeten? Laat het dan weten.
Nooit een kwartje – Nationaal Fonds Kinderhulp
In de podcast Nooit Een Kwartje – over opgroeien in armoedestress – van Nationaal Fonds Kinderhulp praat Period-oprichter Paula Kragten met host Maaike Martens (bekend van De Luizenmoeder) en ervaringsdeskundige Monique van De Roze Hulp over de impact van #menstruatiearmoede. Terugluisteren kan o.a. via Spotify.
Love on Air – Haarlem 105
In het radioprogramma Love on Air op Haarlem105 sprak programmamaker Zehra Handan Aydin twee uur lang met Paula Kragten – oprichter van menstruatiemagazine Period! en auteur van het boek Mooi Rood is Niet Lelijk. In dit gesprek wordt het duo menstruatie + schaamte vanuit élke denkbare invalshoek belicht. De uitzending is als podcast (1,5 uur) terug te luisteren op onder meer Spotify PlayerFM, AnchorFM, Apple, ListenNotes.
Gezond Gesprek – Gezondheids.net
In de podcast Gezond Gesprek interviewt journaliste Karine Hoenderdos gynaecoloog Mark Hans Emanuel. Hij geeft in deze podcast antwoord op zo’n beetje elke denkbare vraag over menstruatie. Is het wel zo natuurlijk om elke maand te menstrueren? En wanneer moet je met je klachten naar de huisarts of specialist? Emanuel blijkt een fantastische verteller. Bij Period! bleven we een uur geboeid. Mocht je minder tijd hebben: je kunt ook luisteren naar een samenvatting.
Baarmoederverhalen – Libresse
In seizoen 2 van de podcastserie Baarmoederverhalen gaat onderzoekjournalist Liset Hamming in gesprek met vrouwen en andere (ervarings)deskundigen over de verborgen en verzwegen verhalen rondom de perimenopauze. Jeweetwel: die fase voorafgaand aan de menopauze (letterlijk: laatste menstruatie). Over de feiten en fabels. Over ongemak en schaamte. Over de symptomen en over wat je ertegen kunt doen. Seizoen 1 ging over endometriose. Terugluisteren kan hier. En via de site van Libresse natuurlijk; waar je nog veel meer baarmoederverhalen vindt.
Ongesteld – Eos Wetenschap & Radio 1
In de podcast Ongesteld beantwoordt de Vlaamse wetenschapsjournalist Liesbeth Gijsel ‘ongestelde vragen’ over menstruatie. Vrouwen vertellen hun verhaal en experts geven tekst en uitleg. De podcast is een samenwerking tussen het magazine Eos Wetenschap en de Vlaamse radiozender Radio 1. De vier afleveringen terugluisteren kan hier.
De schaamte voorbij – Simavi
De allereerste aflevering van podcast De schaamte Voorbij van Britte Lagner voor Simavi is gewijd aan een lichaamsfunctie die op een gezond reproductief systeem wijst. Toch levert het onderwerp wereldwijd schaamte op. Zelfs in Nederland. Waarom schamen we ons zo voor menstruatie en waarom is het belangrijk dat dit verandert? Te gast zijn programmamaker Marieke Jongen en menstruatie-expert Hilda Alberda. Paula Kragten van Period! belt in om meer inzicht te geven. En natuurlijk komen er persoonlijke anekdotes, inzichten en gênante momenten voorbij.
De Menstruatiemeisjes
De naam bekt alvast lekker. De missie mag er ook zijn. De Menstruatiemeisjes – AKA Honorata van den Akker en Lieke Smets – gaan de strijd aan met period shaming ofwel #menstruatieschaamte. Gehuld in een kek rood broekpak, met een website plus podcast én met zelfspot. Op dit moment staat de podcastteller op 8 afleveringen. Een boek is in de maak.
De Dag op NPO Radio 1
Voor aflevering #723 – Waarom we over tampons moeten praten van podcast De Dag op NPO Radio 1 interviewt Elisabeth Steinz Paula Kragten, schrijfster van het boek Mooi rood is niet lelijk en oprichter van het online magazine Period!, over de ‘menstruele revolutie’ die momenteel gaande is. Realiseren Nederlandse vrouwen zich wel hoe diepgeworteld de schaamte rondom menstruatie is en welke verstrekkende gevolgen dat kan hebben? En is menstruatiearmoede echt een ding in Nederland?
Damn Honey
Feministisch platform Damn Honey – opgericht door Nydia van Voorthuizen en Marie Lotte Hagen – ageert tegen de shit waarmee je als vrouw ofwel vrxuw moet dealen. We noemen porno, abortus, moederschap en ja – de menstruatiecyclus. Voor aflevering #34 schuiven Daan Borrel en Merel Wildschut aan. Rode draad in de aflevering: het boek De Cyclus Strategie van Maisie Hill. Over hoe je je cyclus voor je in plaats van tegen je kunt laten werken. Nog een boek dat je gelezen moet hebben.
Dokter Corrie
Jawel, ook de legendarische Dokter Corrie heeft een podcast. Daarin vertellen Echte mensen Echte verhalen over hun eerste keer. De eerste keer zoenen, liefdesverdriet of de eerste keer ongesteld. Feitelijk zijn dit episodes uit eerder uitgezonden afleveringen van het gelijknamige programma van Schooltv, waarin Martine Sandifort in een witte doktersjas seksuele voorlichting gaf. Maar aangezien de definitie van een podcast ‘audio-uitzending aangeboden door middel van webfeeds’ is, is De Eerste Keren inderdaad een podcast. Dus.
BASTRID
Bas (Derks) is een man. Astrid is een vrouw. Samen zijn ze geslachtstegenpolen. In de podcast BASTRID praten ze over zaken die ze niet begrijpen. In aflevering #4 gaat het vooral over wat Bas niet begrijpt. Wat het verschil is tussen maandverband en inlegkruisjes en waarom je je baarmoeder niet gewoon laat verwijderen als je last hebt van je menstruatie. Astrid praat hem bij. Een podcast over menstruatie, voor alle geslachten.
Tussen de Regels
De eerste Belgische podcast over menstruatie, kopt de website van Tussen de Regels fier. Maker is ‘researcher at heart’ Anaïs Langbeen, die terecht concludeerde dat het taboe op menstruatie in de Engelstalige wereld al veel langer onder vuur ligt, terwijl het in België oorverdovend stil bleef. De eerste drie afleveringen zijn al enige tijd te beluisteren. Na een korte radiostilte kun je in maart een nieuwe episode verwachten.
LaLaLoveYou
Nog eentje uit België: LaLaLoveYou. In de derde aflevering van deze podcast over liefde en relaties voor en door jongeren praten Julie en Kyra over menstruatie. Met name menstruatiearmoede en schaamte komen aan bod. Hoe gemakkelijk praten we hierover en met wie? Wat weten mannen en wat willen ze erover weten? Michelle en Kyra zijn op pad gegaan om het aan de Leuvenaar te vragen. LaLaLoveYou is een initiatief van deMens.nu Vlaams-Brabant.
Podcast vergeten? Laat het weten!
LAATSTE UPDATE: 17-6-2024.
Foto opening: Shutterstock.
Period! is een onafhankelijk, online magazine over de menstruatiecyclus. De informatie op Period! vervangt geen medisch consult. Raadpleeg bij medische klachten altijd een arts. In redactionele artikelen kom je soms affiliatielinks tegen. Gesponsorde samenwerkingen vind je in de categorie Spotlight. Heb je vragen? Kijk dan even op onze contactpagina.
Meer overzicht?
Menstruatiearmoede. Nu ook hier.
Menstruatie in de film
Greetings from Down Under
De Period! Playlist