Wil je niet zwanger worden? Dan ga je aan de pil. Of je neemt een spiraal. Of anders gebruik je een condoom. Daarmee heb je de opties wel zo’n beetje gehad, toch? Nou, nee. Er zijn meer opties dan je zou denken. Wel eens van een Nuvaring gehoord bijvoorbeeld? Of van de temperatuurmethode? In het superleuke en informatieve boek De Anticonceptiebijbel (echt waar: leuk én anticonceptie kunnen samengaan) vind je een overzicht van maar liefst 20 manieren om conceptie te voorkomen. Voor de zekerheid: ‘conceptie’ is het moment dat de spermacel de eicel bevrucht. Anti is dat je daarop tegen bent en dit wilt voorkomen.
Dit boek is een aanrader als je nog niet toe bent aan gezinsuitbreiding. Maar het is ook om andere redenen een handig naslagwerk. Hormonale anticonceptie is vaak het eerste dat wordt ingezet bij menstruatiestoornissen. Bijvoorbeeld om onregelmatige menstruaties te regelen. Maar ook om je menstruatie uit te stellen, om hevig menstrueel bloedverlies te verminderen, of om heftige menstruatiepijn en/of PMS-klachten te verlichten. Oh ironie: de allereerste anticonceptiepil, die in 1957 op de markt werd gebracht, was wel degelijk bedoeld om zwangerschap te voorkomen, maar dat werd als ‘bijwerking’ in de bijsluiter opgevoerd. Het middel werd gepromoot als medicijn tegen menstruatieproblemen.
Focus op menstruatie
Menstruatie en ovulatie zijn onlosmakelijk verbonden. In De Anticonceptiebijbel, geschreven door Lottelust.nl (een online platform voor vrouwen over seksualiteit, liefde en gezondheid) en Laura Hiddinga (niet toevallig hoofdredacteur van dit platform) vind je daarom wel meer links met menstruatie. Om te beginnen wordt de menstruatiecyclus (in dit boek de ovulatiecyclus genoemd aangezien de nadruk op conceptie ligt) helder uitgelegd. Ook bij de invloed van anticonceptiemiddelen wordt overzichtelijk vermeld of een middel dat de menstruatie regelt, spotting kan veroorzaken, voor een lichtere menstruatie zorgt of menstruatiepijn verlicht. Je leest waarom natuurlijke anticonceptiemethoden beter geschikt zijn voor vrouwen met een regelmatige cyclus en je leert dat 1 op de 5 vrouwen ovulatiepijn ervaart – een stekende kramp die op menstruatiepijn lijkt. Er is een heel hoofdstuk over hormonen opgenomen – handig als je wilt weten hoe het ook alweer zit met oestrogeen en progesteron – en ook de medische aandoening endometriose wordt kort uitgelegd.
Hormonaal, intra-uterien, barrière, sterilisatie & natuurlijk: allemaal anticonceptie
De nadruk van het boek ligt – zoals de titel al doet vermoeden – op anticonceptie. Die is onderverdeeld in hormonale methodes (zoals de pil), intra-uteriene middelen (het spiraaltje), barrièremiddelen (zoals het condoom), sterilisatie en natuurlijke middelen (bijvoorbeeld de kalendermethode). Naast een zeer volledig overzicht van alle soorten anticonceptie (check pagina 62 – 65), worden deze mogelijkheden ook stuk voor stuk uitgebreid toegelicht. Daarbij wordt onder meer ingegaan op de werking, het gebruik, de voor- en nadelen, mogelijke bijwerkingen, kosten en betrouwbaarheid. Ook vind je per methode persoonlijke ervaringen – zowel positieve als ook negatieve verhalen – over bijvoorbeeld de invloed ervan op je menstruatiecyclus en vertelt een seksuoloog over de invloed op je seksleven.
Heb je last van een ziekte of beperking, zoals astma, borstkanker, hart- en vaatziekten of de ziekte van Parkinson? Op pagina 74 vind je een schema waarmee je in een oogopslag kunt zien welke anticonceptiemiddelen veilig zijn en in welke gevallen je een arts moet raadplegen. Mensen met astma kunnen bijvoorbeeld allergisch zijn voor latex in condooms. En in geval van diabetes zou je over alle methodes advies aan de arts moeten vragen, behalve bij het condoom.
Van gekke fabels tot historische wetenswaardigheden
Moraal van het verhaal: dit boek mag zich met recht een anticonceptiebijbel noemen. Geen zorgen, De Anticonceptiebijbel is geen gortdroge opsomming van methoden. Het boek is makkelijk leesbaar, handig ingedeeld en is opgeleukt met illustraties van Jessie Hoefnagel en foto’s van vrouwen die over hun ervaringen vertellen. Hardnekkige voorbehoedsfabels – van de Middeleeuwse kuisheidsgordels tot de tegenwoordig nog steeds wijdverbreide overtuiging dat voorvocht spermacellen bevat – worden ontkracht. Daarbij lees je allerlei interessante, historische wetenswaardigheden. Bijvoorbeeld over voorbehoedsmiddelen in de Middeleeuwen: DIY-condooms van schapendarm en vissenhuid die alleen het topje van de penis bedekten en die de man met touwtjes vast moest houden. Of hoe in het oude Egypte zaaddodende pasta werd gemaakt: wat honing, acaciastekels en krokodillenpoep door elkaar mengen en voor de seks in de vagina inbrengen…
Niet alleen voor pilgebruiksters
Het perfecte anticonceptiemiddel? Je weet wel; iets dat 100% betrouwbaar is, geen bijwerkingen kent, gratis is en natuurlijk je seksleven op geen enkele manier belemmert. Helaas, dat bestaat niet. Wat je wel vindt, zijn volop alternatieven, zodat je niet automatisch hormonen hoeft te slikken als je dat niet wilt of als je op iets anders wilt overstappen omdat je ontevreden bent met je huidige methode. De Anticonceptiebijbel is voor iedereen die wél menstrueert, maar niet zwanger wil worden. En voor mensen die meer willen weten over minder bekende anticonceptievormen – zoals bijvoorbeeld de Billingsmethode, waarbij je iedere dag je cervixslijm (juist ja: je afscheiding) bestudeert en zo je vruchtbaarheid bepaalt. Of de Lactatie Amenorroe Methode, waarbij volledige borstvoeding geven voorkomt dat je ongesteld wordt. Plus natuurlijk voor alle vrouwen die hormonale anticonceptie krijgen voorgeschreven bij menstruatieproblemen en zichzelf in deze materie willen verdiepen.
Mail & win!
Interessant? Period! verloot één exemplaar van De Anticonceptiebijbel. Kans maken? Mail je naam en postadres o.v.v. ‘Anticonceptiebijbel’ voor 15 december 2020 naar redactie <@> period.nl. De winnaar krijgt per e-mail bericht. Het boek wordt door Uitgever Blossom Books naar je toegestuurd. Niet gewonnen? Niet getreurd. De Anticonceptiebijbel is voor € 19,99 te koop bij bijvoorbeeld Bol.com.
Wil je weten wat we met je gegevens doen? Bekijk dan even ons privacy- & cookiebeleid. Wil je geen actie missen? Volg ons dan ook op Facebook en/of Instagram en meld je via redactie<@>period.nl aan voor de Period! Nieuwsbrief. Binnenkort weer een nieuwe mail & win!
Meer leesvoer?
Boekenselectie: alles over de overgang
28 Boekjes voor het bloeden
Foto opening: Shutterstock.
Period! is een onafhankelijk, online magazine over de menstruatiecyclus. De informatie op Period! vervangt geen medisch consult. Raadpleeg bij medische klachten altijd een arts. In redactionele artikelen kom je soms affiliatielinks tegen. Gesponsorde samenwerkingen vind je in de categorie Spotlight. Heb je vragen? Kijk dan even op onze contactpagina.