Begin je te blozen als tampons uit je tas rollen? Verzin je een smoesje als je niet wilt zwemmen omdat je ongesteld bent? Hoewel er bij ons nog steeds een stevig taboe zit op menstruatie en in sommige culturen menstruerende vrouwen zelfs worden verstoten, zijn er genoeg beschavingen waarin menstruatie wordt gevierd en gerespecteerd.
Antropologe Alma Gottlieb deed onderzoek naar rituelen en tradities rondom menstruatie en schreef er een boek over, Blood Magic: The Anthropology of Menstruation. Als je nog inspiratie zoekt om je maandelijkse feestje te vieren, hier een paar voorbeelden.
Communiceren met geesten
In veel inheems-Amerikaanse culturen wordt de eerste menstruatie van een meisje gevierd met spirituele rituelen. Vrouwen zijn tijdens hun ongesteldheid op hun spiritueelst; de ideale tijd om te communiceren met goden en heilige geesten. De Yurok, een indianenstam uit het noordwesten van de Verenigde Staten, zien menstruatie als een zuivering van het lichaam. Een groep rijke aristocratische vrouwen binnen deze stam voerde tijdens hun maandelijkse cyclus rituelen uit.
Bloedoffers
Menstruatie wordt ook wel beschouwd als een offergift. Bij de Washoe stam in Nevada zien ze ongesteldheid als een maandelijks bloedoffer van de vrouw. En aangezien bloed het grootste mogelijk denkbare offer is, is het bij de Washoe een eer om vrouw te zijn. Voor Washoe mannen is een Zonnendans ceremonie bedacht, zo kunnen zij het bloedoffer dat de vrouwen elke maand brengen evenaren.
Maak er een feestje van!
Niet alleen in Indianenstammen wordt menstruatie als iets positiefs of zelfs iets heiligs gezien. In sommige delen van Ghana, in West-Afrika, wordt de eerste menstruatie van jonge meisjes uitbundig gevierd. De meiden zitten onder prachtig versierde bogen en krijgen cadeaus. Ze worden behandeld als koninginnen. De vrouwen op het piepkleine eilandje Ulithi in de Grote Oceaan gaan, als ze ongesteld zijn, samen met de vrouwen die borstvoeding geven naar een aparte hut. Ook de kinderen gaan mee en met z’n allen bouwen ze een klein feestje.
Maandelijkse bloesem
Het kan ook minder uitbundig. In Borneo maakt het allemaal niet zoveel uit. Menstruatie is bij de Rungus stam (foto boven) in het noorden van het land niet zo’n big deal. Het moet er nou eenmaal uit. Voor de Beng-vrouwen in Ivoorkust gelden weliswaar regels tijdens hun ongesteldheid, maar die zijn niet bedacht omdat menstruatie als iets zondigs wordt beschouwd. Integendeel: de maandelijkse bloeding wordt gezien als bloesem. Net zoals bloesem nodig is, zodat de boom vruchten kan dragen, is menstruatie nodig zodat de vrouw kinderen kan baren.
Boekentip:
Foto: Shutterstock.
Period! is een onafhankelijk, online magazine over de menstruatiecyclus. De informatie op Period! vervangt geen medisch consult. Raadpleeg bij medische klachten altijd een arts. In redactionele artikelen kom je soms affiliatielinks tegen. Gesponsorde samenwerkingen vind je in de categorie Spotlight. Heb je vragen? Kijk dan even op onze contactpagina.
Lees ook:
De vreemdste vooroordelen
Ondertussen in Nepal
Ondertussen in Bangladesh