– DOOR KIRSTIE MCCRUM –
Plastic zakken, krantenpagina’s, vuile sokken. Vrouwen die geen maandverband kunnen betalen, stoppen allerlei andere dingen in hun onderbroek. Want voor mensen die onder de armoedegrens leven, zijn sanitaire producten een onbereikbare luxe. Een nieuw Amerikaans initiatief brengt daar verandering in: Claire Coder’s Aunt Flow abonnement. Voor ieder pak dat je koopt, doneert de organisatie er eentje aan mensen in nood.
Coder stond versteld toen ze hoorde dat in haar thuisland Amerika sanitaire producten niet onder het Special Supplemental Nutrition Program for Women, Infants and Children (WIC) vallen. ‘Ik kwam erachter dat een groot deel van de 16 miljoen mensen die in de VS in armoede leven, basisbehoeften zoals tampons en maandverband niet kan betalen,’ zegt ze. Met het doel deze vrouwen te helpen en geïnspireerd door haar moeder, kreeg Coder een idee.
Met vuile kleding doorlopen was makkelijker dan aan een tampon komen
Coders moeder kwam als kunsttherapeut vaak in aanraking met vrouwen die het niet breed hadden. Ze vertelde de jonge Claire dat haar cliënten vaak plastic zakken en meerdere lagen kleding droegen als ze ongesteld waren. De reden? Het was makkelijker met vuile kleding door te lopen dan aan een tampon te komen… ‘Toen ik dat hoorde, wist ik dat ik een duurzame oplossing moest ontwikkelen. En dus startte ik Aunt Flow,’ aldus Coder. Op 19-jarige leeftijd stopte ze met school en stortte ze zich op haar bedrijf: een tampon en maandverband abonnement dat volgens het ‘eentje kopen, eentje krijgen’ principe werkt. Voor iedere gekocht pakje van 18 stuks, selecteert de klant één van de vijf liefdadigheidsinstellingen die zo’n zelfde pakje ontvangt.
Period prinses
Hoewel Coder zich inzet voor vrouwen met serieuze problemen, bekijkt ze haar eigen rol in het geheel met humor. ‘Ik had nooit gedacht dat het mijn werk zou zijn om over menstruatie te praten,’ lacht ze. ‘Toen ik een kind was, droomde ik ervan een prinses te zijn. In sommige opzichten is dat nu ook zo. Ik draag een onzichtbare kroon van tampons, ik zwaai rond met magisch maandverband en ik eet veel. In mijn Perfect Period Paleis heeft iedereen toegang tot tampons en maandverband.’
‘Ik wil dat meisje zijn waar andere jonge ondernemers over praten als ze hun ouders overtuigen dat een diploma niet noodzakelijk is voor succes,’ zegt Coder, die haar carrière pad gewijzigd heeft om ook mensen die het niet kunnen betalen van sanitaire producten te voorzien. ‘Voor mij is succes niet dat je een universiteitsdiploma hebt, maar dat je normaal over tampons kunt praten,’ verklaart ze. Het taboe op menstruatie helpt hierbij niet echt. ‘Een bedrijf opstarten is moeilijk. Een bedrijf opstarten met dingen waar slechts de helft van de bevolking wat aan heeft, is nog moeilijker. Maar een bedrijf opstarten dat iets betreft waar niemand over wil praten, dat is echt f*cking moeilijk.’
Waarom beginnen we niet ‘down there’?
November 2016 begon Aunt Flow, dat is gevestigd in Columbus, Ohio (VS), met de verkoop van de abonnementen. Daarvoor was $40,000 opgehaald door competities en crowdfunding acties. ‘Geen enkel onderwerp zou off-limits moeten zijn. Tuurlijk, mensen hebben verschillende meningen en dat moet je respecteren. Maar het niet met elkaar eens zijn is geen reden om niet met elkaar te praten.’ Coder: ‘Tampons lossen het armoedeprobleem niet op, dat snap ik ook wel. Maar zorgen dat mensen toegang hebben tot deze basisbehoeften is alvast een start. We moeten ergens beginnen, dus waarom niet ‘down there’?’
Volg Aunt Flow via de website.
Over de auteur
Kirstie McCrum is een award-winnende journalist uit Manchester (UK). Ze schrijft vooral over nieuws, sociale kwesties, feminisme, kunst & cultuur en gezondheid. Haar werk verscheen onder meer in the New Statesman, Mirror Online, Wales Online en the Guardian. Volg Kirstie op Twitter via @kirstiemccrum.
Lees ook:
Leak chic
Wel scheren, niet menstrueren
Eer je menstruatie
Pure luxe
Voor het goede doel
Ook voor Period! schrijven? Kijk hier voor de spelregels.
Period! is een onafhankelijk, online magazine over de menstruatiecyclus. De informatie op Period! vervangt geen medisch consult. Raadpleeg bij medische klachten altijd een arts. In redactionele artikelen kom je soms affiliatielinks tegen. Gesponsorde samenwerkingen vind je in de categorie Spotlight. Heb je vragen? Kijk dan even op onze contactpagina.