– GASTBLOG DOOR SANNE MEIJER EN STEFAN BRAKMAN –
Sanne Meijer en Stefan Brakman verdiepten zich in de menstruatiecup als alternatief voor maandverband en tampons en vonden vele voordelen – juist voor mensen in nood.
De meeste meiden en vrouwen krijgen er vroeg of laat en op maandelijkse basis mee te maken: ongesteldheid. Iedere vrouw ervaart het weer anders, maar veel vrouwen en meiden worden in meer of mindere mate belemmerd door hun menstruatie: buikpijn en rugpijn zijn veel voorkomende klachten, maar ook tampons en maandverband zijn niet ideaal. Verder kan menstruatiebloed zorgen voor ongemak. Toegang tot sanitaire producten om het menstruatiebloed mee op te vangen is wat ons betreft een mensenrecht, maar helaas moeten wereldwijd veel vrouwen en meiden improviseren met onhygiënische middelen zoals oude doeken, gedroogde bladeren, gras, as, zand, kranten en sokken.[1] Zij hebben namelijk niet altijd het geld om maandverband en tampons te kopen. Door dit gebrek aan toegang tot sanitaire producten blijven veel vrouwen en meiden gedurende hun menstruatie thuis en zijn zij daardoor afwezig op school en werk. Daar ondervinden niet alleen zij hinder van, maar ook de maatschappij.[2]
Waarom menstruatiecups cruciaal zijn voor vrouwelijke vluchtelingen
Het afgelopen jaar stond in het teken van vluchtelingen. Voor deze mensen in Nederland aankomen, hebben ze een hele reis moeten maken. Stel je voor: je bent een Syrische vrouw en je moet vluchten vanwege de oorlog. Je hebt geen idee hoe de reis gaat verlopen en hoe lang het gaat duren. Het zijn barre en moeilijke omstandigheden en hoe ga je als vrouw dan om met je menstruatie? Heb je toegang tot (voldoende) sanitaire producten? Het is een probleem waar weinig aandacht voor is bij de mainstream media. Een zoektocht op Blendle leert dat er vrijwel niks geschreven wordt over dit probleem. Er zijn wel hulporganisaties die inspelen op dit probleem: Loving Humanity, een Engelse non-profit organisatie, stuurt machines naar opvangplekken in Jordanië waarmee maandverband kan worden gemaakt van oude doeken. [3] Daarnaast deelt het International Rescue Committee hygiënische producten uit aan vrouwen.[4] Toch denken wij dat er een betere oplossing is dan maandverband en tampons: de menstruatiecup. De onderstaande infographic laat zien waarom:
- De menstruatiecup is goedkoper. Een menstruatiecup gaat minstens 10 jaar mee en kost tussen de 25 en 30 euro. Gebruikt een vrouw in plaats daarvan maandverband dan is ze ongeveer tussen de 375 en 625 euro kwijt en tampons kosten haar rond de 400 euro.
- De menstruatiecup is beter voor het milieu. Aangezien een cup 10 jaar meegaat, worden er 2.500 tampons en maandverbanden bespaard. Ook laat een cup geen chemische sporen na zoals tampons en maandverband.
- De menstruatiecup is gezonder. De cup vangt het bloed op in plaats van het te absorberen, wat beter is voor het interne milieu van de vagina en voor minder menstruatieklachten zorgt.
- De menstruatiecup is makkelijker. De cup hoeft maar 2 of 3 keer per dag te worden verwisseld. Je kunt hem tijdens de menstruatie eenvoudig omspoelen met water en na afloop reinigen met kokend water.
Kortom, de menstruatiecup is cruciaal voor vrouwelijke vluchtelingen. Hoewel ze tijdens hun reis of verblijf in een opvanglocatie weinig controle hebben over de omstandigheden, kan de menstruatiecup hen een gevoel van zelfbeschikking geven. En als zelfbeschikking ergens van belang is, dan is dat wel op het gebied van je menstruatie.
Sanne Meijer is marketing- en communicatiemedewerker en blogger op SuperSanne.nl en SuperSanne.com. Stefan Brakman is onder meer bestuurskundige, trouwambtenaar, vrijetijdsfilosoof, theatermaker, keukenprins, huiswerkbegeleider, schrijver, blogger en – net als Sanne – idealist bij Doetank PEER.
Fotto opening: Shutterstock. Infographic: Stefan Brakman
Zelf een gastblog schrijven? Kijk voor de spelregels hier
Lees ook:
Mijn Cyclus & ik, door Mariette Reineke
Menstruatievakantie na chemo, door Cruz Santana
Reden voor een feestje, door Robyn Jones
Beste Ongesteldheid, door Yayeri van Baarsen
Period! is een onafhankelijk, online magazine over de menstruatiecyclus. De informatie op Period! vervangt geen medisch consult. Raadpleeg bij medische klachten altijd een arts. In redactionele artikelen kom je soms affiliatielinks tegen. Gesponsorde samenwerkingen vind je in de categorie Spotlight. Heb je vragen? Kijk dan even op onze contactpagina.