Eigenlijk zou je voor je abnormaal hevige menstruatie naar de arts moeten. Want je agenda rond je menstruatie plannen is natuurlijk niet normaal. Toch schuif je de afspraak almaar voor je uit. Te druk. Menstruatieproblemen horen er nu eenmaal bij. Volgende maand gaat het vast beter. Voor je het weet ben je een paar jaar verder. Ondertussen heeft die uit de bocht gevlogen menstruatie wel een vervelende impact op je leven.
Herkenbaar? Meld je dan vandaag nog aan voor de Bloedserieus-webinar op dinsdagavond 9 november in het kader van de landelijke voorlichtingscampagne Bloedserieus. Tijdens de webinar leggen huisarts Bas Bakx en gynaecoloog Femke Wilms uit wat hevig menstrueel bloedverlies (HMB) precies is. Hoe ontstaat het? Wat zijn de symptomen? Waarom is het belangrijk om medisch onderzoek te laten doen? Wat kan de huisarts voor je doen en voor welke behandelingen kun je terecht bij de gynaecoloog? Host van de webinar is Paula Kragten – founder van period.nl én woordvoerder van de voorlichtingscampagne Bloedserieus.
Vrouwen met HMB hebben een bloedserieus verhaal dat je te weinig hoort. Dat heeft onnodige gezondheidsrisico’s tot gevolg. Daarbij zijn er wel degelijk behandelopties voor deze vervelende medische aandoening. Tijdens de jaarlijkse campagnemaand Bloedserieus in november wordt daarom extra voorlichting gegeven. De Bloedserieus-webinar op dinsdagavond 9 november begint om 19.30 uur en duurt tot ongeveer 21.00 uur. Deelname is gratis én is anoniem. Ook goed om te weten: via de chatfunctie is het mogelijk om algemene vragen te stellen aan de experts. In ongeveer anderhalf uur tijd leer je alles wat je over deze medische aandoening zou moeten weten – comfortabel vanuit je eigen huis. Bereid je voor op een extra lang dubbelconsult bij de huisarts én de gynaecoloog en bedenk nu alvast op welke vragen je een antwoord zou willen hebben.
Dit zijn de experts:
Huisarts Bas Bakx studeerde geneeskunde aan de Universiteit van Antwerpen en Maastricht. Hierna werkte hij in verschillende ziekenhuizen op de afdelingen intensive care, spoedeisende hulp en interne geneeskunde. Toen na deze ervaringen bleek dat zijn interesses nog steeds in de gehele breedte van de geneeskunde lagen, besloot hij huisarts te worden. Inmiddels werkt hij alweer 10 jaar als huisarts, eerst in Eersel en inmiddels als praktijkhouder in Huisartsenpraktijk Engelsbergen in Eindhoven. ‘In de huisartsenpraktijk is meer ruimte voor persoonlijke aandacht en is er langduriger en frequenter contact, waardoor je de achtergrond van mensen leert kennen.’ Zijn missie: een veilige en betrouwbare omgeving bieden, waar mensen zonder voorbehoud hun problemen en zorgen kunnen delen. ‘Zeker met betrekking tot gynaecologische klachten is dit van groot belang en zou de drempel om een dokter te bezoeken zo laag mogelijk moeten zijn.’
Gynaecoloog Femke Wilms studeerde Geneeskunde aan de Universiteit van Maastricht en promoveerde na haar opleiding tot gynaecoloog aan de Universiteit van Amsterdam op het onderwerp vroeggeboorte. Sinds 2017 werkt zij in het Elisabeth-TweeSteden (ETZ) ziekenhuis in Waalwijk. Zij heeft zich gespecialiseerd in minimaal invasieve chirurgische technieken (kijkbuisoperaties) en de behandeling van endometriose. Goedaardige gynaecologische aandoeningen die vrouwen in hun dagelijkse leven ernstig kunnen belemmeren, zoals hevig menstrueel bloedverlies, vleesbomen, endometriose en overgangsklachten, hebben haar bijzondere aandacht. ‘Bij de behandeling hiervan vind ik het erg belangrijk om een luisterend oor te bieden en met persoonlijke aandacht samen – in goed overleg – tot een passend behandelplan te komen.’
Meer informatie en aanmelden
Denk je dat je last hebt van HMB en wil je eindelijk een einde maken aan je probleemmenstruatie? Of ben je al eens naar de arts geweest voor menstruatieproblemen, maar heb je niet het idee dat je probleem is opgelost? Meld je dan vandaag nog aan voor de online voorlichtingsbijeenkomst en markeer de datum (dinsdag 9 november) en aanvangstijd (19.30 uur) met bloedrode stift in de agenda. Kijk voor meer informatie en aanmelden op hevigbloedverlies.nl/bloedserieus. Of meld je meteen aan via deze link. Deelname is gratis én anoniem. Bij aanmelding wordt om je naam en emailadres gevraagd en het land waar je woont. Deze gegevens worden niet voor andere doeleinden gebruikt! Echt even doen. In ongeveer anderhalf uur tijd leer je alles wat je over deze medische aandoening zou moeten weten – comfortabel vanuit je eigen huis.
Over de campagne Bloedserieus
De Bloedserieus-webinar is onderdeel van de landelijke voorlichtingscampagne Bloedserieus. Deze campagne informeert vrouwen over mogelijke oorzaken van en behandelopties bij hevig menstrueel bloedverlies (menorragie). Het hele jaar via de website én tijdens events in de jaarlijkse campagnemaand november. Meer informatie: hevigbloedverlies.nl/bloedserieus.
Period! is een onafhankelijk, online magazine over de menstruatiecyclus. De informatie op Period! vervangt geen medisch consult. Raadpleeg bij medische klachten altijd een arts. In redactionele artikelen kom je soms affiliatielinks tegen. Gesponsorde samenwerkingen vind je in de categorie Spotlight. Heb je vragen? Kijk dan even op onze contactpagina.
Lees ook:
November = campagnemaand Bloedserieus
Heb ik soms myomen?
Buikpijn door endometriose
Het extreme zusje van PMS
Niet meer ongesteld
Te weinig: kan dat ook?
Wanneer is veel teveel?
En toen ging het mis