Sporten, sauna, zwemmen en vrijen: vier activiteiten die niet per se goed met menstruatie combineren. Kan een Beppy sponstampon misschien uitkomst bieden?
Pardon? Een sponstampon?
Zoals de naam al doet vermoeden: een sponstampon is een zacht en flexibel sponsje van absorberend schuimmateriaal (polyurethaan) dat je inwendig draagt tijdens je menstruatie. Als een tampon zonder touwtje dus. Menstruatiesponsje, saunatampon, softtampon, sekstampon, touwloze tampon en tamponsponsje zijn andere namen voor hetzelfde product. De merknaam Beppy is inmiddels zo bekend, dat het bijna een soortnaam is geworden. Er zijn wereldwijd al meer dan een miljoen vrouwen die Beppy sponsjes gebruiken.
Hoe werkt Beppy?
Lang verhaal kort: supermakkelijk. Om te beginnen is er maar één maat en die past eigenlijk altijd. Beppy sponstampons vormen zich namelijk naar je lichaam. Inbrengen gaat net als bij een gewone tampon zonder inbrenghuls. Of als bij een menstruatiecup: je vouwt ‘m zo klein mogelijk samen en duwt ‘m met je schone vinger op zijn plek. Je weet dat ie goed zit als je ‘m niet meer voelt.
Een sponstampon hoort diep in de vagina te zitten, bij voorkeur tegen de baarmoedermond aan, maar als je ‘m lager draagt doet ie z’n werk ook prima. Plaats Beppy wel voorbij de bekkenbodemspier, anders blijft ie misschien niet goed op zijn plek zitten.
Beginner? Beppy WET is voorzien van natuurlijke intiemgel (lactagel) en is daardoor iets makkelijker in te brengen dan Beppy DRY. Verwijderen gaat bij Beppy WET trouwens ook eenvoudiger door het handige uitneemlusje. Beppy DRY, herkenbaar aan de anatomische vorm, is bedoeld voor de geoefende gebruiker.
Zo’n sponsje moet er natuurlijk ook weer uit…
Eerlijk is eerlijk: verwijderen is bij gebrek aan een touwtje iets lastiger. Breng Beppy de eerste keer dus niet te diep in om er wat feeling mee te krijgen. Zoek bij Beppy WET met je wijsvinger het lusje, haak vast en verwijder. Bij de Beppy DRY gebruik je twee vingers, als een pincet. Dat gaat trouwens makkelijker in een hurkzit of als je zachtjes perst. Het kan ook helpen om dit tijdens het douchen te doen. Zet de douchekop even op je vagina zodat Beppy zich vult met water en de zwaartekracht zijn werk kan doen.
Je moet dus met je vingers…?
Klopt helemaal. Je moet voor een sponsje niet te preuts zijn aangelegd. En ja, het kan zijn dat tijdens het verwijderen wat bloed aan je vingers komt, ook al wordt dit voornamelijk aan de bovenzijde van het sponsje geabsorbeerd. Maar hé, handenwassen voor én na het verwisselen van een (spons) tampon was altijd al een goed idee.
Hoe zit het met zwemmen?
Een sponstampon zonder touwtje heeft zo zijn voordelen. Je ziet om te beginnen niet dat je een menstruatieproduct draagt. Discreter menstrueren kan bijna niet. Het touwtje kan ook niet gaan irriteren. Ideaal als je fanatiek wilt sporten (hardlopen, mountainbiken, paardrijden), als je onbezorgd wilt rondspringen op een festival of als je een dagje in de sauna hebt gepland. Want juist dan word je ongesteld natuurlijk.
Beppy sponstampons zijn ideaal om mee te zwemmen. Geschikter dan een tampon mét touwtje zelfs. Door dat touwtje blijft het gesloten systeem dat de vagina normaal gesproken is, namelijk een klein beetje geopend. Om infecties te voorkomen, is het daarom belangrijk om gewone tampons meteen na het zwemmen te verwisselen. Bij Beppy hoeft dat in principe niet. Belangrijk is wel dat je de tampon diep genoeg plaatst; het liefst tegen de baarmoedermond aan.
En je kunt er dus ook mee vrijen?
Sterker: je kunt in principe seks hebben (met penetratie bedoelen we dus) zonder dat je partner je sponsje überhaupt opmerkt. Zodra Beppy op lichaamstemperatuur is, voelt deze namelijk net zo zacht en flexibel als de vaginawand. Om die reden worden sponsjes veel in de seksindustrie gebruikt.
Vrijen als je ongesteld bent, heeft een voordeel: het helpt het spierweefsel van de baarmoederwand te ontspannen en dat vermindert menstruatiekramp. Ook goed te weten: je vagina blijft niet droger als je vrijt met een sponstampon in: vochtig worden gebeurt aan het begin van de vagina.
Uiteraard kun je ook zonder sponsje vrijen, maar dan wordt het wat meer een knoeiboel. Let wel op: een sponstampon is geen voorbehoedsmiddel. Deze beschermt dus niet tegen soa’s en zwangerschap. Gewoon een condoom gebruiken dus.
Nog een tipje: breng Beppy voor het vrijen zo diep mogelijk in (tot aan de baarmoedermond) en wacht na afloop even voordat je het sponsje verwijdert. Na het vrijen is je vagina namelijk een beetje opgerekt en dat maakt verwijderen ietsje lastiger.
Zijn er meer voordelen?
Als je Beppy goed hebt ingebracht, sluit deze de baarmoedermond af. Doordat het menstruatiebloed dan niet in contact komt met zuurstof, heb je minder last van geurtjes.
Je kunt Beppy tot acht uur inhouden, afhankelijk van de hevigheid waarmee je menstrueert. Handig als je op reis bent of gewoon eens een nachtje lekker door wilt slapen. Of als er een bijzondere gelegenheid is; een romantische date om maar wat te noemen. Je kunt Beppy zonder problemen in combinatie met een spiraaltje gebruiken.
Ook fijn: Beppy sponstampons bevatten geen chloor en andere chemicaliën en zijn anti-allergeen, dus geschikt als je geen producten met katoen of cellulose verdraagt. Beppy is klinisch en dermatologisch getest, is ISO gecertificeerd, wordt met respect voor het milieu in Nederland geproduceerd én is 100% vegan.
Hadden we het draagcomfort al genoemd? Sponstampons zijn lekker zacht, ademend en passen perfect. Je voelt niet dat je een sponsje draagt, hoe je lichaamsbouw ook is.
Er zijn vast ook een paar nadelen…
Tuurlijk. Geen enkel product is 100% perfect. Sponsjes zijn prijziger dan reguliere tampons. Om die reden zijn er mensen die Beppy voor een speciale gelegenheid reserveren.
Net als bij een gewone tampon gooi je een sponsje na gebruik weg (in de afvalbak, niet in het toilet). Er zijn mensen die sponsjes uitkoken en hergebruiken, bijvoorbeeld als ze aan het backpacken zijn, maar daar is het product niet voor gemaakt. In de Beppy bijsluiter wordt dit dan ook nadrukkelijk afgeraden.
Omdat je ‘m niet of nauwelijks voelt, bestaat de kans dat je Beppy vergeet te verwijderen aan het einde van je menstruatie. Een aandachtspuntje. Al zou je dat draagcomfort logischerwijs ook als een voordeel kunnen zien.
Kan Beppy zoekraken in je lijf?
Waar zat je met je gedachten tijdens de biologieles? Anatomisch gezien is het onmogelijk dat een (spons) tampon zoek raakt in je lijf. Daarvoor is de opening in de baarmoedermond veel te klein. Die doorgang wordt pas groter als je aan het bevallen bent; een tijdstip waarop je sowieso geen tampon nodig hebt. Dus geen paniek als het verwijderen niet meteen lukt.
Ontspannen blijven is de beste truc. Neem eventueel een warm bad of een douche. Dat helpt relaxen maar zorgt er ook voor dat je vagina soepel en vochtig wordt. Een droge (spons) tampon is nu eenmaal minder makkelijk te verwijderen. Eventueel kun je Beppy nat maken met een (vaginale) douchestraal, zodat deze zwaarder wordt en zakt. Dan is deze makkelijker te pakken.
Hoe groot is de kans op doorlekken?
Als je Beppy goed hebt geplaatst, lekt deze niet door zolang de tampon niet is verzadigd. Want net als bij een gewone tampon hangt de draagduur van de sterkte van je menstruatie af. Dag twee en drie menstrueer je meestal het hevigst en zul je eerder moeten verwisselen. Misschien al wel na twee tot vier uur. Dat is een kwestie van uitproberen. Op lichte dagen kun je Beppy maximaal acht uur inhouden.
Zijn menstruatiesponsjes een nieuwe uitvinding?
Nou, nee. Zeesponsjes worden al sinds de oudheid als tampon ingezet. In de natuurvoedingwinkel vind je nog steeds natuursponsen voor je menstruatie. Voordeel is dat je ze kunt hergebruiken. Nadeel is dat in zee gewonnen sponsdieren zandkorreltjes kunnen bevatten en dat geen exemplaar hetzelfde is.
De Beppy sponstampon werd in de jaren negentig van de vorige eeuw ontwikkeld door het familiebedrijf Asha International, in samenwerking met vrouwenartsen. De merknaam verwijst naar een synoniem voor menstruatie: bezoek hebben van tante Bep.
Beeldmateriaal: Beppy.
Period! is een onafhankelijk, online magazine over de menstruatiecyclus. De informatie op Period! vervangt geen medisch consult. Raadpleeg bij medische klachten altijd een arts. In redactionele artikelen kom je soms affiliatielinks tegen. Gesponsorde samenwerkingen vind je in de categorie Spotlight. Heb je vragen? Kijk dan even op onze contactpagina.
Lees ook:
Hoe werkt een menstruatiecup
Doe eens duurzaam