Blij zijn met je menstruatie? Hoe dan? Je bent prikkelbaar, lekt, zwelt op als een spons en je hebt kramp. De nadelen zijn evident. Maar hé, aan menstrueren zitten ook voordelen. Neem reden 9: er zijn dingen die je nu beter kunt.
1 Je bent niet zwanger
Daar kan geen misverstand over bestaan. Het niet bevruchte eitje wordt afgevoerd, dat is kort samengevat de essentie van menstruatie. Ongesteld worden kan een enorme opluchting zijn als je seksueel actief bent en (nog) geen zin hebt in een baby. Het tegengestelde is natuurlijk ook waar: als je graag zwanger wilt worden is het een domper.
2 Je kunt waarschijnlijk wél zwanger worden
Voorwaarde voor zwangerschap is een eisprong en een eitje dat zich klaarmaakt voor bevruchting. Dus als je maandelijks menstrueert, ben je waarschijnlijk in staat om baby’s te krijgen. Aan de basisvoorwaarde is in elk geval voldaan.
3 Je rothumeur wordt begrepen
Het leuke van clichés: ze zijn altijd waar. Veel vrouwen hebben inderdaad een aanmerkelijk korter lontje voor hun menstruatie. Kwestie van hormonen. Stemmingswisselingen en emotionele uitbarstingen zijn een volkomen natuurlijk iets. Een wetenschap waarmee je je voordeel kunt doen. Omhoogstaande wc-brillen, dopjes die niet op de tandpastatube zitten: dit is hét moment om te ventileren wat je dwars zit. De tegenpartij wijt het toch aan PMS.
4 Je hebt het perfecte spijbelexcuus
Bij je werkgever of docent kun je er waarschijnlijk niet mee aankomen: maar ongesteld zijn – het woord zegt het al – is het perfecte excuus om je een dagje ziek te melden. Of in elk geval die afspraak af te zeggen waar je toch al geen zin in had. Dus is er een kans om te grijpen: blijf lekker in bed of kruip met een dekentje op de bank. Films, magazines en junkfood zijn het geijkte medicijn. Zo’n dagje niks is een superkans om op te laden.
5 De zin in chocolade heeft een reden
Vlak voor de menstruatie is het serotinegehalte lager. Chocolade bevat tryptofaan en dat zorgt ervoor dat de hersenen serotine aanmaken zodat je je beter voelt. Jammer is alleen dat in chocolade ook veel suiker zit waardoor je bloedsuikerspiegel gaat schommelen en de zin in chocolade aanhoudt. Banaan, kip, bruin brood, eieren en peulvruchten zijn beter. Really need chocolate? Kies dan de puurste soort of neem rauwe chocolade.
6 Je mag sportkleren dragen (ook al ga je niet sporten)
Vocht vasthouden en dus een opgeblazen gevoel: die menstruatieklacht is veel voorkomend en zit niet tussen je oren. Echt sexy voel je je meestal ook niet. Kleding kiezen die niet te strak zit – in elk geval niet rond je middel – is dus alleen maar verstandig. Een slobberige trainingsbroek past waarschijnlijk niet in de dresscode van kantoor/school. Een jurkje met stretch?
7 Huilen mag ook
Vast staat dat je hormoonhuishouding tijdens de menstruatiecyclus varieert. Vlak voor de menstruatie zitten je vrouwelijke geslachtshormonen in een dip. Effect daarvan is onder meer dat je sensibeler bent en je eerder geëmotioneerd raakt. Ook Superwoman en Xena de Warrior Princess hebben daar last van. Dus zie de menstruatieperiode als een lichamelijk en emotionele schoonmaak en laat gaan die waterlanders.
8 Erger dan dit kan het niet worden
Vlak voor en aan het begin van de menstruatie voel je je meestal knap waardeloos. Maar op dag drie of vier van de cyclus keert het tij. De oestrogeenspiegel stijgt en vervolgens ook de testosteronspiegel. Daardoor voel je je almaar beter: energieker, vrolijker, aantrekkelijker enzovoort. Ergo: er gloort licht aan de horizon.
9 Er zijn dingen die je wél beter kunt
Tijdens en vlak na de menstruatie is de vrouwelijke hormoonspiegel lager, waardoor het ruimtelijk inzicht groter is. Vrouwen kunnen daardoor beter kaartlezen als ze ongesteld zijn, ontdekten Nederlandse onderzoekers. Rond de ovulatie is het ruimtelijk inzicht het slechtst. Verbaal ben je dan weer wel beter. Dus een mondeling examen kun je het beste dan inplannen.
10 Je bent hoogstwaarschijnlijk gezond
Overdreven lichamelijke inspanning, uitputting, extreem gewichtsverlies, stress door bijvoorbeeld een ongeval of oorlogssituatie: het zijn allemaal factoren die tot het uitblijven van menstruatie ofwel functionele amenorroe kunnen leiden. Op zich een gezonde reactie van het lichaam: de situatie leent zich niet voor zwangerschap. Dus menstrueer je normaal en geregeld, dan is dat een teken dat je in goede gezondheid bent. Helemaal goed, toch?
Period! is een onafhankelijk, online magazine over de menstruatiecyclus. De informatie op Period! vervangt geen medisch consult. Raadpleeg bij medische klachten altijd een arts. In redactionele artikelen kom je soms affiliatielinks tegen. Gesponsorde samenwerkingen vind je in de categorie Spotlight. Heb je vragen? Kijk dan even op onze contactpagina.
Lees ook:
5 Redenen om wel naar de huisarts te gaan
5 Redenen om je wel te schamen
10 Dingen die je zou moeten weten over … je baarmoeder
10 Dingen die je zou moeten weten over je vagina
7 Tips voor een happy vagina