Heeft je maandelijkse cyclus invloed op hoe competitief je bent tijdens een quiz, marathon of zelfs tijdens een belangrijk sollicitatiegesprek? Thomas Buser, onderzoeker en universitair docent Economie aan de Universiteit van Amsterdam, denkt van wel.
Buser’s research toonde aan dat de cyclus invloed heeft op competitiedrang en dus op de beslissingen die worden genomen, bijvoorbeeld op de werkvloer of in zakelijke onderhandelingen. Zijn experiment met vrouwelijke deelnemers was specifiek gericht op de maandelijkse hormoonschommelingen.
Eerst werd de deelnemers gevraagd in welke menstruele fase ze zich bevonden: menstruatie, folliculaire fase, ovulatie, luteale fase of premenstruele fase. Tijdens de twee eerstgenoemde fases maakt het lichaam weinig progesteron aan. De productie gaat omhoog tijdens de ovulatie, schommelt tijdens de luteale fase en gaat weer omlaag in de premenstruele fase. De hoeveelheid oestrogeen is het hoogst tijdens de ovulatie, behoorlijk hoog tijdens de luteale fase en daalt tijdens de menstruele en de premenstruele fases.
Wiskundig problemen oplossen
De vrouwen werden aan de hand van hun hormoonlevels opgedeeld in groepen en moesten toen wiskundige problemen oplossen. Eerst met de regels dat elk lid van de groep een vast bedrag per goed opgeloste som kreeg en toen onder meer competitieve omstandigheden, waarbij alleen de best presterende deelneemster een hoog bedrag kreeg. Daarna mochten de deelneemsters zelf kiezen op welke manier ze uitbetaald wilden worden. Het resultaat: vrouwen in de luteale fase, met hoge progesteron en oestrogeen levels, kozen veel minder vaak voor de competitieve omstandigheden dan de strijdlustigere deelneemsters in de premenstruele fase.
Interessant. Mensen met een competitieve houding boeken doorgaans beter resultaat bij sollicitatiegesprekken en promoties. Voortaan die belangrijke onderhandelingen dus maar plannen net voordat je ongesteld wordt.
Lees ook:
Je cyclus beïnvloedt …creativiteit
Je cyclus beïnvloedt …shopgedrag
Je cyclus beïnvloedt… schoolprestaties
Je cyclus beïnvloedt… aantrekkelijkheid
Boeken:
Period! is een onafhankelijk, online magazine over de menstruatiecyclus. De informatie op Period! vervangt geen medisch consult. Raadpleeg bij medische klachten altijd een arts. In redactionele artikelen kom je soms affiliatielinks tegen. Gesponsorde samenwerkingen vind je in de categorie Spotlight. Heb je vragen? Kijk dan even op onze contactpagina.