PMS. De afkorting van premenstrueel syndroom is zo’n beetje een synoniem voor alle klachten waar vrouwen tijdens hun menstruatie last van kunnen hebben. Terwijl het feitelijk gaat om psychische of lichamelijke symptomen die voor de menstruatie kunnen optreden, namelijk in de fase na de eisprong.
En dat zijn nogal wat klachten: hoofdpijn, buikkramp, prikkelbaarheid, soms zelfs regelrechte agressie, angstgevoelens, wisselende stemmingen, somberheid, zenuwachtigheid, huilbuien, slapeloosheid, opgezwollen borsten, hartkloppingen, duizeligheid, eetbuien (zin in zoet).
Facts & figures
Hoeveel vrouwen er precies last van hebben, het blijft gissen. Het ligt er maar aan welke criteria worden gehanteerd. Bovendien: het hoeft niet je hele vruchtbare leven voor te komen. Soms ontstaat het pas na het krijgen van kinderen of na je dertigste. Waardoor het komt is ook niet helemaal duidelijk: een te laag progesterongehalte, een tekort aan vitamine B6, serotonine, prolactine, de wisselwerking tussen hormoonspiegel en neurotransmitters in de hersenen. Een eenduidige (hormonale) oorzaak is nog niet gevonden. Er zijn zelfs onderzoekers die concluderen dat PMS tussen de oren zit.
Haha, niet grappig
Over PMS worden meer grappen gemaakt dan over menstruatie. De afkorting staat op nogal wat humoristisch bedoelde kaarten, bekers, t-shirts, sleutelhangers enzovoort. Op Period! zijn legio voorbeelden te vinden (kijk bij Shopping). Heel grappig, behalve als je het hebt.
Geschat wordt dat 3 tot 6% van de vrouwen in de vruchtbare leeftijd lijdt aan een Premenstruele Dysfore Stoornis (PMDS). Een hormoon gerelateerd syndroom dat in het buitenland bekend staat als PMDD (Premenstrual Dysphoric Disorder). PMDD is het extreme zusje van PMS en heeft zo mogelijk een nog grotere impact op je leven. De klachten zijn niet kinderachtig: depressiviteit, prikkelbaarheid, angsten, stemmingswisselingen, woedeaanvallen, slapeloosheid, zwaarmoedigheid en een breed scala aan lichamelijke klachten tot en met suïcideneigingen. Geen wonder dat vrouwen die eraan lijden soms ten onrechte een diagnose als bipolaire stoornis krijgen opgeplakt. Het verschil met psychische stoornissen is echter dat PMDD door de hormonale cyclus wordt beïnvloed en dus niet ‘tussen de oren’ zit.
Help! Wat nu?
Er is helaas geen remedie die standaard voor iedereen werkt. Het blijft dus schipperen. Opties die verlichting kunnen geven bij PMS zijn geregeld sporten of bewegen, voldoende slapen, zorgen voor genoeg ontspanning, stress vermijden, goed op je voeding letten (zie ook Allemaal aan de banaan), pijnstillers slikken (asperine en naproxen) en voedingssupplementen nemen (B6 en foliumzuur). Vrouwen met PMDS krijgen soms ook antidepressiva voorgeschreven. Hormoontherapie kan verlichting geven. Er zijn zelfs vrouwen die overwegen om hun eierstokken te laten verwijderen, een rigoureuze ingreep waardoor je meteen in de overgang raakt met andere gezondheidsrisico’s, zoals botontkalking, tot gevolg.
Denk je dat je PMS hebt? Of PMDD? Houd dan om te beginnen een paar maanden lang een menstruatiedagboek bij. Dat helpt inzicht te krijgen in maandelijkse patronen en is meteen ook een goede voorbereiding op een gesprek met je (huis)arts.
Shopping:
T- shirt, P.M.S. Be afraid, be very Afraid. In zwart met rood en wit vinyl en in de maten S, M, L, XL, € 11,65. Uit de Etsy-webshop van Classic Choises.
Beker Mug PMS Jokes Aren’t Funny, Period!, magnetron en vaatwasmachinebestendig, € 13.79. Uit de Etsy-webshop of TshirtsTakeaway.
Lees ook:
Buikpijn door endometriose
Heb ik soms myomen?
Het extreme zusje van PMS
Te weinig: kan dat ook?
Wanneer is veel teveel?