Rond blijven lopen met serieuze gezondheidsklachten is zelden een goed idee. Toch is dat precies wat vrouwen met hevig menstrueel bloedverlies (HMB) doen. Zij schuiven de beslissing om naar de huisarts te gaan soms jarenlang voor zich uit. Als ze al een afspraak maken.
Uit een enquête onder 1.000 Nederlandse vrouwen met HMB-klachten blijkt namelijk dat slechts 54% naar de huisarts gaat. Bijna de helft doet dit dus niet. Waarom vraag je je af. Nou, 60% van de ondervraagden denkt nog altijd dat moeizame menstruaties er nu eenmaal bij horen, 75% weet niet dat HMB een erkende medische aandoening is en 27% denkt dat de huisarts toch niets kan doen. Ten onrechte.
Uitstelgedrag brengt gezondheidsrisico’s met zich mee
Dat vrouwen veel te lang blijven rondlopen met serieuze menstruatieproblemen is de ervaring van vrijwel elke gynaecoloog die je hierover spreekt. Pas als het echt niet langer gaat, wordt een afspraak gemaakt. Door de coronacrisis wordt die termijn zo mogelijk nog verder opgerekt; omdat men de zorg niet verder wil belasten of uit angst voor besmetting.
Uitstelgedrag heeft niet alleen onnodige gezondheidsrisico’s tot gevolg, het kan op termijn ook tot langere wachtlijsten in de zorg leiden. Tijdens de Bloedserieus campagnemaand in november worden vrouwen met HMB (ook wel menorragie genoemd) daarom nog nadrukkelijker opgeroepen om wél medische hulp te zoeken. Ook in tijden van corona.
Iedereen kent wel iemand met dit probleem…
Hevig menstrueel bloedverlies (ook wel menorragie genoemd) is geen zeldzaam probleem. Maar liefst 1 op de 5 vrouwen krijgt er in de premenopauze mee te maken. In Nederland alleen gaat het om ongeveer 500.000 vrouwen tussen de 35 en 55 jaar. Iedereen kent dus wel iemand met dit probleem. Toch hoor je er vrijwel niemand over. Dat is raar, want al die vrouwen met HMB hebben een bloedserieus verhaal. HMB heeft enorme impact op de kwaliteit van leven: lichamelijk, psychisch en sociaal.
De campagne Bloedserieus moedigt vrouwen daarom aan hun verhaal wel te delen. Met elkaar en met de arts. Rond blijven lopen met een uit de hand gelopen feestweek is onverstandig. HMB is dan misschien geen levensbedreigende aandoening, hormoonveranderingen zijn vaak de oorzaak, maar HMB kan ook het symptoom zijn van een andere medische aandoening. Denk aan endometriose, adenomyose, PCOS, stollingsstoornissen of gynaecologische kanker. Ook myomen en poliepen kunnen hevige bloedingen veroorzaken. Het is daarom altijd verstandig medisch onderzoek te laten doen.
Wanneer is veel te veel?
Symptomen van HMB zijn:
- Korte cyclus (minder dan 21 dagen)
- Langdurige menstruatie (meer dan 7 dagen)
- Hevige menstruatiepijn
- Veel bloedverlies (driekwart longdrinkglas of meer)
- Verlies van grotere stolsels
- Tussentijdse bloedingen (spotting)
Als je last hebt van HMB heb je meerdere menstruatieproducten tegelijk nodig om doorlekken te voorkomen en moet je deze om de 1-2 uur verwisselen. Vermoeidheid door ijzertekort (bloedarmoede) is een veelvoorkomende lichamelijke klacht. Zodra je je in meerdere symptomen herkent, heb je zeer waarschijnlijk HMB.
HMB op de agenda
Zodra je je agenda om je menstruatie moet plannen, is het tijd om in te grijpen. Dat is minder ingrijpend dan het misschien klinkt. HMB is een aandoening waar meerdere eenvoudige behandelopties voor zijn. Tijdens de Bloedserieus campagnemaand in november organiseren ziekenhuizen en vrouwspecifieke klinieken in Nederland webinars en extra online spreekuren om voorlichting te geven over mogelijke oorzaken en behandelopties van HMB. November is dus hét moment om voor eens en voor altijd afscheid te nemen van hevige, langdurige en pijnlijke menstruaties.
Kijk voor meer informatie en agendatips op hevigbloedverlies.nl.
Period! is een onafhankelijk, online magazine over de menstruatiecyclus. De informatie op Period! vervangt geen medisch consult. Raadpleeg bij medische klachten altijd een arts. In redactionele artikelen kom je soms affiliatielinks tegen. Gesponsorde samenwerkingen vind je in de categorie Spotlight. Heb je vragen? Kijk dan even op onze contactpagina.
Lees ook:
Heb ik soms myomen?
Buikpijn door endometriose
Het extreme zusje van PMS
Niet meer ongesteld
Te weinig: kan dat ook?
Wanneer is veel teveel?
En toen ging het mis
Period! is een onafhankelijk, online magazine over de menstruatiecyclus. De informatie op Period! vervangt geen medisch consult. Raadpleeg bij medische klachten altijd een arts. In redactionele artikelen kom je soms affiliatielinks tegen. Gesponsorde samenwerkingen vind je in de categorie Spotlight. Heb je vragen? Kijk dan even op onze contactpagina.